Bitcoin koers nerveus op $26k en S&P downgrade 5 Amerikaanse banken

S&P op beurs New York 

De Bitcoin koers zakte vandaag weer terug naar het niveau van $26k, na gisteren en vannacht rond $26,4k te hebben bewogen. Bitcoin kon dit niveau blijkbaar niet volhouden, wat bepaald geen teken van kracht is. Het is dan ook afwachten wat de komende dagen gaan brengen en of de koers weer significant onder de $26k getrokken zal worden. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 26.033 (Bitmex) en € 24.077 (Bitvavo). Altcoins waren grotendeels stabiel, afgezien van enkele uitzonderingen. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

S&P Global Ratings heeft de rating voor vijf Amerikaanse banken verlaagd. Dit laat zien hoe zwaar de druk op het banksysteem in de VS momenteel is als gevolg van de hoge rentetarieven en de vertragende economie. Kan dit in de nabije toekomst tot een grote financiële crisis leiden? Daarover verderop meer.

De beroemde klokkenluider en voortvluchtige voor de Amerikaanse regering, Julian Assange, heeft opgeroepen tot een grote politieke bijeenkomst tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De ‘Don’t Extradite Assange’-campagne wordt in Groot-Brittannië op gang gebracht en deze virtuele strijd zal naar verwachting ook veel techneuten en de cypherpunk-generatie aanspreken. Assange is de beroemde klokkenluider en leider van Wikileaks, een website die honderdduizenden geheime bestanden publiceerde over de duistere interne werking van de Amerikaanse regering. Assange was echter minder voorzichtig met zijn lekken en dat resulteerde in verschillende onbedoelde lekken waardoor gevoelige persoonlijke informatie in gevaar kwam. Latere beroemde klokkenluiders zoals Snowden waren daardoor veel verantwoordelijker met wat ze aan de wereld probeerden te onthullen. Om deze reden wordt Assange door de activistische gemeenschap niet zo hoog gewaardeerd, maar hij is niettemin de pionier en hij begon de hele strijd tegen smerige overheidsgeheimen, vooral in de oorlog tegen terreur. De “Dont Extradite Assange”-beweging is in volle gang in Engeland, waar hij momenteel wacht op een gedwongen verhuizing naar de VS.

Bitcoin koers terug op $26k

Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar voor ongeveer $26.000 op het moment van schrijven. De cryptocurrency lijkt stabiel rond dit niveau te blijven, maar de beren blijven het elke dag dieper trekken.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,4k. Het handelde slechts een paar uur zijwaarts voordat het om 21.00 uur 's avonds begon te stijgen. De cryptocurrency bereikte binnen enkele minuten een hoogte van $26,8k, maar kon deze winst niet vasthouden en corrigeerde zichzelf weer naar ongeveer $26,5k. Het grootste deel van de dag handelde het rond deze waarde. De Bitcoin koers begon uiteindelijk om 14.00 uur 's avonds te dalen en sloot net boven de $26.000 op het moment van schrijven.

Bitcoin moet nu opnieuw het steunniveau van $26k verdedigen. De bulls deden eerder hun best, maar konden niet eens boven de $26,8k komen, laat staan een echt herstelproces op gang brengen. Over het algemeen is de situatie in het voordeel van de beren en zij zullen de komende dagen opnieuw hun geluk beproeven om de Bitcoin koers verder naar beneden te trekken. De volgende steun zal naar verwachting rond de $24.000 liggen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $505 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 49,20%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins blijven stabiel

Andere crypto koersen waren grotendeels stabiel, afgezien van enkele verliezen helemaal aan het einde. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -2,4%), Ripple (XRP, -3,1%), Dogecoin (DOGE, -2,2%), Solana (SOL, -2,2%), Polygon (MATIC, -3,4%), Shiba Inu (SHIB, -3%), Litecoin (LTC, -2,4%), Avalanche (AVAX, -2,7%), Stellar (XLM, -3,3%) en Chainlink (LINK, -5%).

Chainlink koers grafiek 

S&P Global verlaagt de rating van vijf Amerikaanse banken

Het mondiale ratingbureau S&P Global heeft de rating van vijf regionale Amerikaanse banken verlaagd, waaronder Associated Banc Cop., Comerica Inc, KeyCorp, UMB Financial Group en Valley National Bancorp. Nog twee Amerikaanse banken hebben hun vooruitzichten negatief zien worden.

Deze stap komt omdat de banksector over het geheel genomen onder aanzienlijke druk blijft staan als gevolg van de hoge rentetarieven en een gebrek aan economische groei. Het wantrouwen jegens het conventionele fiat-banksysteem is ongekend hoog en het is waarschijnlijk dat mensen er verder van af zullen dwalen.

Economen over de hele wereld waarschuwen voor een dreigende financiële ineenstorting als gevolg van de hoge rentetarieven in de VS.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram