Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog nu Grayscale rechtszaak wint tegen de SEC

BTC munt met opgaande groene pijl die stijgende Bitcoin koers symboliseert 

Bitcoin-investeerders werden dinsdag blij verrast toen de Bitcoin koers met meer dan 5,0% steeg. De reden? Dinsdagochtend koos het District of Columbia Court of Appeals de kant van het digitale valutabedrijf Grayscale in een historische beslissing over een rechtszaak tegen de SEC.

 

De SEC had Grayscale de mogelijkheid ontzegd om zijn Bitcoin Trust-activa om te zetten in een ETF. De rechtbank verklaarde dat de SEC geen redelijke verklaring heeft gegeven waarom zij Bitcoin futures ETF’s heeft goedgekeurd, maar niet de spot-ETF’s van Grayscale. Het besluit komt precies op het juiste moment, aangezien de wereld wacht op een besluit van de SEC over talloze spot Bitcoin ETF-aanvragen van onder meer Blackrock en Fidelity.

Sinds 2021 zijn er meer dan 30 aanvragen geweest voor een spot Bitcoin ETF en de SEC heeft ze allemaal afgewezen. De recente toevoeging van Blackrock lijkt het tij te hebben gekeerd en velen geloven dat deze beslissing voor Grayscale vrijwel garandeert dat de Bitcoin ETF’s in het voorjaar van 2024 zullen worden goedgekeurd. Blackrock heeft op zijn zachtst gezegd een geweldige geschiedenis bij de SEC. In de tientallen jaren dat Blackrock actief is, is het slechts één keer afgewezen op de meer dan 575 ETF-aanvragen die het bedrijf heeft gedaan.

De Bitcoin koers knalt omhoog na het nieuws en andere crypto’s volgen

De wereldwijde cryptomarktkapitalisatie steeg na het nieuws met meer dan 5,0%. Bitcoin en Ethereum waren, op het moment van schrijven, met respectievelijk 7,0% en 5,0% gestegen, terwijl ook de meeste altcoins uit hun recente neerwaartse trend kwamen. De Bitcoin koers staat nu op $ 27.824 (Bitmex) en € 25.650 (Bitvavo).

Bitcoin koers grafiek 

Het waren niet alleen crypto's die vandaag stegen, ook crypto-gerelateerde aandelen kenden een mooie boost. De aandelen van Coinbase (NASDAQ: COIN) zijn op het moment van schrijven met bijna 14,0% gestegen. Coinbase treedt op als surveillance-beveiligingspartner voor onder meer Blackrock en Fidelity in hun ETF-applicaties.

Bitcoin-miners stegen ook. Marathon Digital Holdings (NASDAQ: MARA) won 25,5%, terwijl Riot Blockchain (NASDAQ: RIOT) op het moment van schrijven 16,01% toevoegde.

Zou dit het keerpunt kunnen zijn dat de cryptomarkten uit hun meerjarige winter haalt? De meesten zijn van mening dat als Bitcoin weer naar een recordhoogte wil terugkeren, er nieuw kapitaal in de markten moet worden geïnjecteerd. Als instellingen als Blackrock Bitcoin opkopen, zouden we kunnen zien dat de Bitcoin koers de verheven koersdoelen bereikt die sommigen suggereren.

De beslissing voor spot-ETF’s in het voorjaar van 2024 valt ook samen met de volgende Bitcoin-halvering in april. Daarbij is de verwachting dat de Federal reserve (Fed) in de VS tegen die tijd wel klaar is met het verhogen van de rente en wellicht al weer aan lagere rentes zal gaan denken. Allemaal factoren die, wanneer ze bewaarheid worden, een flinke wind in de zeilen van de Bitcoin koers kunnen betekenen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram