Skip to main content

Bitcoin nieuws

Rusland heeft plannen bekend gemaakt voor een digitale Roebel

Russische Rubel 

Zoals je wellicht wel hebt meegekregen, hebben veel overheden in de wereld pannen voor een “Central Bank Digital Currency” of “CBDC”. Dit zijn eigenlijk crypto versies van de bestaande valuta van het land. China is inmiddels bezig om de digitale yuan te testen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ook Rusland zich ook steeds meer bezig is gaan houden met cryptovaluta en heeft besloten om een eigen CBDC te ontwikkelen. Dit zou dus een soort digitale (crypto) roebel worden.

De plannen van Rusland

De centrale bank van Rusland heeft haar plannen bekendgemaakt om een experiment met de digitale roebel uit te voeren met een beperkt aantal deelnemers. De Bank van Rusland kondigde de ontwikkeling van de digitale roebel aan op een presentatie voor de regering op 13 oktober. Vijf Russische banken hebben al belangstelling getoond voor deelname aan het proefproject voor de digitale valuta van de centrale bank (CBDC): Credit Bank of Moscow, Promsvyazbank, Bank Zenit, Dom.RF en de Russische Nationale Commerciële Bank. De Staatsdoema, de “tweede kamer” van de Federale Assemblee van Rusland, verwacht dat het digitale roebelexperiment in de eerste helft van 2021 van start zal gaan.

Waar kan hij voor worden gebruikt?

De digitale roebel kan worden gebruikt om te betalen voor goederen en diensten in winkels waar betaalterminals zijn geplaatst. Dit is op dit moment nog beperkt tot een klein aantal winkels. De centrale bank zegt dat als de digitale roebel wordt geadopteerd, de Russen er mogelijk salarissen en uitkeringen in kunnen ontvangen. Dit wordt gedaan om zo mensen te stimuleren de nieuwe cryptovaluta ook te gebruiken. Als na de openbare raadplegingen wordt besloten dat er een digitale roebel wordt gecreëerd, zal de Bank of Russia er een platform voor bouwen dat deel gaat uitmaken van de betalingsinfrastructuur van het land. De centrale bank heeft hier het volgende over gezegd:

“Burgers en bedrijven zullen digitale roebels kunnen kopen door ze te ruilen voor contant geld of geld dat op hun bankrekeningen is opgeslagen. Ook wordt de mogelijkheid overwogen om salarissen, uitkeringen of andere betalingen in digitale roebels te ontvangen.”

Een belangrijke stap voor Rusland

Het Russische ministerie van Financiën heeft onafhankelijk hiervan deze week de mogelijke voor- en nadelen van de digitale roebel bekendgemaakt.

"De voordelen op financieel gebied zijn onder meer een vermindering van de transactiekosten en het volume van de lasten voor de banken, een toename van de grensoverschrijdende betalingen, evenals een vermindering van de afhankelijkheid van de dollar en de blootstelling aan sancties",

Rusland voert al enkele jaren een consequent beleid om de afhankelijkheid van de dollar te verminderen.

Als de digitale variant van de Roebel er echt komt dan is dit natuurlijk groot nieuws voor de crypto community. Door de nieuwe munt zijn er namelijk veel meer mensen die bekend raken met de onderliggende techniek. Dit zou er zomaar voor kunnen zorgen dat de mainstream adoptie van cryptovaluta echt een feit wordt.