Willem Middelkoop krijgt gelijk van het IMF: de Big Reset komt er aan

reset 

Afbeeldingsbron: pixabay.com

Onlangs kwam er opvallend nieuws naar buiten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de belangrijkste bankorganisatie ter wereld. De algemeen directeur van het IMF, genaamd Kristalina Georgieva, roept op tot een nieuwe grote financiële reset voor de wereld, ook wel het New Bretton Woods-moment genoemd. Ze gaf deze opvattingen in een gepubliceerde toespraak op de officiële IMF-website en pleitte voor een nieuwe reset, zoals degene die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Bretton Woods was overeengekomen. De bekende Nederlandse auteur, fondsbeheerder en commentator Willem Middelkoop, gaf snel zijn mening over de kwestie en zei dat de nieuwe reset al een tijdje in de maak is en dat alle grote landen er bij betrokken zijn.

De overeenkomst van Bretton Woods en z'n gevolgen

De Tweede Wereldoorlog was, naast de gruwelijke aard ervan en het enorme verlies van mensenlevens, een grote financiële ramp. Vanwege de aard van de bestedingen tijdens de oorlog, die vaak te weinig werd gerapporteerd, besloten de overwinnaars, d.w.z. de geallieerde mogendheden in die tijd, om het financiële systeem van de wereld te veranderen, waarbij de grote landen in de coalitie bij elkaar aan tafel zaten. Deze overeenkomst was semi-geheim en werd gehouden op een plaats in de VS genaamd Bretton Woods en wordt gewoonlijk de Bretton Woods-overeenkomst genoemd. De belangrijkste leden van de overeenkomst waren de VS, Groot-Brittannië, Australië, Canada en later voegden de verslagen Duitse staat en zelfs Japan zich toe.

De VS die de oorlog won en die enigszins ongeschonden uit alle wijdverspreide vernietiging en chaos tevoorschijn kwam, hadden de overhand aan de onderhandelingstafel en dit leidde tot het ad-hoc gebruik van de Amerikaanse dollar als de reservevaluta van de wereld. De belangrijkste overeenkomst werd ondertekend tussen de Britse onderhandelaar John Maynard Keynes en de Amerikaanse minister van Financiën Dexter White. Hoewel de rest van de landen niet eens betrokken waren bij de onderhandelingen of de ondertekening van de feitelijke overeenkomst, sloten ze zich al snel aan bij de overwinnaarsparade en werden ze er één voor één onderdeel van.

Mount Washington Hotel, Bretton Woods, New Hapshire, Verenigde Staten 

Het belangrijkste aspect van de overeenkomst van Bretton Woods was dat al deze economieën op een gecentraliseerde manier met elkaar verbonden waren. Dit betekende dat voor de eerste keer in de geschiedenis van de wereld het mondiale monetaire systeem en als gevolg daarvan de economie dit niveau van synchronisatie kende. De lidstaten waren destijds van mening dat dit systeem zou helpen toekomstige oorlogen te voorkomen doordat de landen een grotere economische afhankelijkheid van elkaar zouden krijgen en dat het de wereld economisch zou helpen groeien na de laatste verschrikkelijke oorlog.

Vanwege verschillende factoren, waaronder het einde van de goudstandaard in de jaren zeventig en het onhoudbare uitgavenpatroon (als gevolg van de Vietnamoorlog) van de Amerikaanse regering, resulteerde de overeenkomst in plaats daarvan in het huidige fiat-systeem. Daarbij worstelen de kleinere economieën voortdurend en vertrouwen ze op instellingen zoals het IMF om reddingsoperaties te krijgen, terwijl de rijkere landen inmiddels kampen met torenhoge schulden en andere problemen. Dus een systeem dat was ontworpen om de wereldeconomie te helpen en de handel te vergroten, resulteerde in feite in de hegemonie van de overwinnaar van de Tweede Wereldoorlog en de effecten daarvan zijn nog steeds overal ter wereld zichtbaar. Met de huidige precaire situatie en de aard van de wereldeconomie die voortdurend wordt geconfronteerd met financiële crises, wordt nu verwacht dat regeringen drastische stappen zullen moeten nemen en dat een nieuw “Bretton Woods moment” aanstaande is.

Boek "The big reset" gevalideerd?

Volgens Willem Middelkoop komt de nieuwe Reset eraan en zal er niet eens een publiek debat over deze grote ontwikkeling worden gehouden. De auteur van het succesvolle boek "The Big Reset" is van mening dat zijn opmerkingen over de nieuwe overeenkomst worden gevalideerd met de laatste stappen van het IMF en door de huidige staat van de wereldeconomie.

Hij tweette onlangs:

“Het belangrijkste deel: Hoofdstuk 6 -‘ The Big Reset. ’Nieuwe regels zijn niet alleen besproken in de geavanceerde economieën, maar met alle opkomende economieën, inclusief China. Nu de status van de Amerikaanse dollar als de internationale reservevaluta wankel is, wordt een nieuwe wereldwijde valuta-opzet bedacht. "

Hij vervolgde en zei:

"Twee grote problemen in het financiële systeem van de wereld moeten worden aangepakt: 1) de ondergang van de Amerikaanse dollar als reservevaluta van de wereld, en 2) de bijna oncontroleerbare groei van schulden en balansen van centrale banken. Voor al deze kwesties kopen centrale banken tijd sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2007. Maar gezien hoe gevoelig deze kwestie is, kan er in het openbaar niets over worden gezegd. Alle officiële opmerkingen over een nieuw ‘Plan B’ zullen de financiële markten onmiddellijk doen crashen (Plan A). Centrale planners weten dat de enige manier om een ​​reset te plannen, is door dit in alle geheim te doen "

Toen het uitkwam, was het boek van Middelkoop controversieel en probeerden velen het in diskrediet te brengen. Er zijn echter wel enkele waarheden uit het boek uitgekomen en als het gebeurt, zal de nieuwe Bretton Woods-overeenkomst zijn grootste voorspelling zijn die ooit uitkomt.

Wat wordt de nieuwe reset?

Als we de regeringen over de hele wereld en hun denkwijze kennen, zal de nieuwe reset waarschijnlijk gericht zijn op meer centralisatie samen met hernieuwde digitaliseringsinspanningen. Omdat de wereld digitaal is geworden, is deze ook veel meer gecentraliseerd. Elke fiat-transactie wordt gecontroleerd door de regeringen en zij kunnen deze blokkeren binnen de jurisdicties van hun land en daarbuiten. Maar zelfs dan zijn er aanzienlijke problemen waarmee deze gecentraliseerde machtige entiteiten worden geconfronteerd. Ze worden onderworpen aan rechterlijke uitspraken en veel van de ongewenste acties blijven plaatsvinden via fysieke op contanten gebaseerde alternatieven. Een nieuwe reset zal dus geen stap zijn die zal worden ontworpen om toekomstige handel mogelijk te maken en helemaal niet om eerlijk te zijn. Verwacht wordt dat het de macht van regeringen en hun toch al uitgebreide censuurpraktijken zal vergroten. Zoals Middelkoop voorspelt, aangezien de markten dit nieuws niet kunnen overleven, zal het meeste ervan verborgen worden gehouden en indirect in het geheim worden gepusht.

Conclusie

De gesprekken over een grote financiële reset zijn precies het soort dingen die cryptocurrencies, met name Bitcoin, met de tijd nog populairder zal maken. Dit komt omdat het bestaande fiat-systeem is opgetuigd in het voordeel van gecentraliseerd bestuur, dat in zijn hele 80-jarige geschiedenis beperkt en anti-vooruitgang is gebleken. Bitcoin geeft gebruikers meer vrijheid en de mogelijkheid om eenvoudig over de grenzen heen transacties uit te voeren. Dus de nieuwe overeenkomst, geheim of niet, heeft het potentieel om een ​​katalysator te zijn voor een echte acceptatie van Bitcoin over de hele wereld. De strijd om de reservevaluta van de wereld is weer begonnen en de komende paar jaar kunnen we grote economische en monetaire veranderingen verwachten. Beleggers en spaarders doen er goed aan om zich hiertegen te beschermen en zowel goud als Bitcoin zijn daarbij goede kandidaten.