Skip to main content

Bitcoin nieuws

Voormalig FTX-directeur Ryan Salame pleit schuldig aan aanklachten

FTX logo met koersen op achtergrond 

Het was slechts de laatste dominosteen die viel in de voortdurende FTX-saga, toen voormalig directeur Ryan Salame donderdag, in een gerechtsgebouw in New York, schuldig pleitte aan strafrechtelijke vervolging. Salame, de ex-co-CEO van het in de Bahama’s gevestigde FTX Digital Markets, gaf toe een strodonor te zijn en werd geopenbaard als een van de eerste insiders die de autoriteiten waarschuwde voor de verkeerde toewijzing van fondsen door FTX en Alameda Research.

Ryan Salame
Ryan Salame

Terwijl hij voor rechter Lewis Kaplan stond, gaf Salame toe dat hij in zijn eigen naam politieke bijdragen had geleverd met behulp van Alameda-fondsen. Hoewel deze werden gecategoriseerd als leningen, onthulde Salame ook dat er nooit een plan was om ze terug te betalen. Ze maakten allemaal deel uit van een plan ten behoeve van initiatieven die werden geïntroduceerd door Sam Bankman-Fried. Rechter Kaplan is ook de rechter die later dit najaar het proces tegen SBF voorzit.

Als onderdeel van de pleidooiovereenkomst moet Salame meer dan $ 6 miljoen aan bezittingen afstaan, waaronder zijn Porsche en verschillende andere eigendommen. Dit is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met de 1,5 miljard dollar die aanvankelijk door de DOJ werd gevraagd. Als ooit wordt bewezen dat Salame in een financiële verklaring heeft gelogen, zou hij het hele bedrag moeten betalen als de DOJ het nodig zou vinden om dit voort te zetten. Salame werd ook veroordeeld tot het betalen van meer dan $ 5,5 miljoen aan restitutie aan FTX-debiteuren als onderdeel van zijn straf.

Getuigenis Salame is opnieuw een klap voor de verdedigingszaak van SBF

Het proces tegen SBF zal in oktober beginnen en de schuldbekentenis van Salame is de zoveelste klap voor de verdediging van SBF. Salame sluit zich aan bij andere ex-FTX-managers, waaronder Gary Wang, Nishad Singh en Caroline Ellison, die allemaal pleidooiovereenkomsten hebben gesloten om getuigenissen af te leggen tegen SBF.

Salame werd door SBF en FTX gebruikt om rechtse, Republikeinse donaties en klanten binnen te halen. SBF was een fervent voorstander van de Democratische Partij en deed met name aanzienlijke donaties aan de regering-Biden. Salame schonk meer dan 24 miljoen dollar aan de Republikeinse kandidaten, waarmee hij in 2022 de elfde grootste politieke donor in de Verenigde Staten was.

Heeft dit gevolgen voor het proces tegen SBF in oktober? Welnu, het is de zoveelste interne bron die de DOJ tegen SBF kan gebruiken, met steeds meer bewijs dat de in ongenade gevallen cryptofiguur misschien niet zal kunnen overwinnen. Voor miljoenen FTX-gebruikers die aanzienlijke bedragen hebben verloren door de ineenstorting van de exchange, zou het een grote opluchting zijn als SBF dit najaar schuldig zou worden bevonden. Als hij wordt veroordeeld, zal SBF waarschijnlijk de rest van zijn leven achter de tralies moeten doorbrengen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram