Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers weer boven $26k en hoe gaat het met de digitale euro?

Bitcoin munt met stijgende Bitcoin koers op achtergrond 

Bitcoin handelt momenteel rond de $26,1k nadat het gisteravond de weg omhoog weer even terug vond. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie lijkt weerstand te bieden aan de beren, aangezien het het $ 26k-niveau weer heeft weten terug te veroveren. De vraag is natuurlijk wel of het dit niveau kan behouden, of dat we op korte termijn toch nog wat lager moeten.

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $ 26.115 (Bitmex) en € 24.382 (Bitvavo). Dat is een verandering van 1,45% in de afgelopen 24 uur. De meeste andere crypto koersen gingen ook wat hoger de afgelopen 24 uur. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voortgang van het digitale europroject gedeeld. Het project loopt al een paar jaar, maar het algehele tempo is laag en dat heeft ervoor gezorgd dat andere concurrenten vooruitgang konden boeken. De Europese commissaris voor Financiële Stabiliteit is van mening dat er geen reden is om het digitale euro-initiatief te overhaasten. Ze uitte ook haar zorgen over de snel groeiende stablecoin-sector, vooral grote projecten van betalingsbedrijven als PayPal. Daarover verderop meer.

Een analist van mening dat de Securities and Exchange Commission (SEC) waarschijnlijk het eerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) tegen het einde van het eerste kwartaal van 2024 zal goedkeuren. De voorspelling is gedaan door een bedrijf genaamd Bernstein, wat een groot investeringsfonds is dat de crypto-ontwikkelingen met grote belangstelling volgt. Voor veel beleggers zal een mogelijke Bitcoin ETF zeer veelbelovend zijn, omdat het hen in staat zal stellen reguliere klanten de mogelijkheid te bieden om in de crypto-sector te investeren, maar dan bij conventionele effectenmakelaars. Bernstein gelooft ook dat de SEC nog een stap verder zal gaan en ETF's van meerdere andere topcryptocurrencies zoals Ethereum, enz. zal goedkeuren. Het bedrijf noemde de BTC ETF-beweging ook een totale gamechanger voor de hele investeringsscène.

Bitcoin koers stabiel op $25,8k

Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $26,2k. De cryptocurrency staat onder druk om te presteren en heeft gisteravond, tegen de verwachtingen in, toch nog een opwaartse beweging er uit weten te persen.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $25,6k. Om 22:05 uur in de nacht was de cryptocurrency getuige van een plotselinge prijsstijging op korte termijn tot $25,9k, maar deze werd snel teruggedraaid en de koers was binnen de kortste keren weer onder de $25,7k. Daarna bleef het tot in de vroege ochtend gestaag stijgen. Bitcoin slaagde erin om tegen 06.00 uur een hoogte van $25,8k te bereiken, maar opnieuw kwamen de neerwaartse krachten weer in actie en deze keer slaagden ze erin om het binnen een paar uur terug te brengen naar een niveau van minder dan $25,7k. Om 16.30 uur begon de belangrijkste digitale valuta opnieuw licht te stijgen en slaagde er in de loop van de avond in om boven $ 26k uit te komen. De hoogste koers die werd aangetikt was $ 26.400, waarna het iets terugzakte naar $ 26,1k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $502 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 49,2%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoins blijven stabiel

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur ook grotendeels hoger. Enkele opmerkelijke koersbewegingen waren te zien bij Solana (SOL, 0,8%), Toncoin (TON, -2,5%), Stellar (XLM, 1%) en Polygon(MATIC, -2,6%).

MATIC koers grafiek 

Europese Centrale Bank hint op het vertragen van de digitale euro CBDC

De ECB heeft gezinspeeld op de mogelijkheid om het Digitale Euro-project uit te stellen tot ten minste 2024. EU-financiën-chef Mairead McGuinness heeft gewaarschuwd voor het overhaasten van het project en zei dat het “rustig en langzaam” moet gebeuren.

McGuinness hield vooral rekening met het verkiezingskalenderjaar, aangezien de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024 plaatsvinden. Ze wil dat het volgende parlement de nieuwe Digitale Euro adopteert, aangezien het daartoe het mandaat zal hebben.

De EU boekt vrij langzaam vooruitgang op het gebied van de CBDC (Central Bank Digital Currency). Het Digital Euro-concept is erg belangrijk voor het blok, omdat er geen natuurlijke stablecoin bestaat als het om de euro gaat, terwijl de USD meer dan vijf particuliere stablecoins heeft met een gecombineerde waarde van meer dan $100 miljard. Het belang van de dollar blijft dus groeien, ook al is de Amerikaanse regering traag met haar eigen CBDC-doelstellingen. Het is dus afwachten of de EU in juni volgend jaar wel of niet de juiste prioriteiten zal stellen en het Digitale Euro-project agressief zal omarmen. Zo niet, dan zullen USD-stablecoins in het gat springen en de vraag ernaar blijven verminderen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram