Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers keldert en herstelt weer, is de volatiliteit terug?

BTC munt met Bitcoin koers grafiek die daalt en weer opveert 

In wat een veelbewogen week voor de mondiale markten belooft te worden, begon de Bitcoin koers maandag met een daling naar net onder het prijsniveau van $25.000. De koers is sindsdien gestabiliseerd en heeft een deel van de verliezen van eerder op de dag goedgemaakt, maar het is een duidelijke herinnering dat Bitcoin zich nog steeds diep in de aanhoudende cryptowinter bevindt. De daling kwam zelfs toen de Amerikaanse aandelen hoger stegen voorafgaand aan de belangrijke bekendmaking van het CPI-cijfer van augustus op woensdag en Apple's iPhone 15-evenement op dinsdag.

Bitcoin staat op het moment van schrijven op $ 25.837 (Bitmex) en € 24.098 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,06% in de afgelopen 24 uur. De meeste andere crypto koersen waren voornamelijk lager. Naast Bitcoin daalde ook Ethereum en verloor voorlopig het steunniveau van $1.600. Onder de altcoins waren de grootste verliezers Solana, MATIC, Toncoin en XRP. De Coinmarketcap Fear and Greed Index blijft lager noteren en is goed gepositioneerd in de Fear-kant van de index.

Fear & Greed Index 

Bron: CoinMarketCap

Eerder op de dag waren er enkele berichten dat er een aantal margestortingen op Binance zouden kunnen worden geactiveerd, omdat zowel Bitcoin als BNB Coin van een technische klif leken te vallen. Beide munten hebben zich hersteld, maar extra verkoopdruk zou kunnen leiden tot meer zwakte op de grootste beurs ter wereld.

FTX-liquidatie kan crypto-uitverkoop veroorzaken

Een van de katalysatoren die de verkoopdruk zou kunnen veroorzaken, is de verwachte liquidatie van de activa van FTX. De in ongenade gevallen cryptobeurs zou toestemming kunnen krijgen van een Amerikaanse faillissementsrechtbank om bijna 3,5 miljard dollar aan crypto-activa te liquideren. Een groot percentage van deze activa bestaat uit altcoins zoals Solana, de grootste holding van FTX met meer dan $1,16 miljard aan SOL in de boeken. Sommigen vrezen dat deze liquidatie deze week tot een altcoin-crash zou kunnen leiden. FTX bezit ook voor ongeveer $560 miljoen aan Bitcoin.

Als deze activa worden geliquideerd, kunnen we een nieuwe stap naar beneden zien voor de wereldwijde cryptomarkten. Een echte stroom van long-investeerders met hefboomwerking zou kunnen zijn wat de markten nodig hebben om eindelijk hun bodem te vinden. In afwachting van dat spot Bitcoin ETF’s later dit jaar door de SEC zullen worden goedgekeurd, vragen velen zich af waarom de cryptoprijzen blijven dalen. Er bestaat nog steeds een vrij sterke overtuiging dat de goedkeuring van de ETF’s plus de halvering van Bitcoin in april volgend jaar bullish katalysatoren zijn. Maar zelfs nu de grootste financiële instellingen ter wereld openlijk toegeven Bitcoin te kopen, blijft de koers dalen. De Bitcoin koers is in 2023 nog steeds met ruim 55% gestegen, maar is de afgelopen maand met bijna 12% gedaald.

Ander crypto nieuws

Medeoprichter van Ethereum en gezicht van het netwerk, Vitalik Buterin, zag dat zijn persoonlijke X-account (voorheen Twitter) werd gehackt. Zijn account werd vervolgens door hackers gebruikt voor een phishing-aanval en er ging meer dan $700.000 verloren door gebruikers die op de ‘NFT drop’-link op de sociale mediawebsite klikten. Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de hack zelf ligt bij de gebruikers, aangezien uit de commentaarthread duidelijk bleek dat een Ethereum-medewerker beweerde dat het account was gehackt en dat gebruikers moesten oppassen. Velen luisterden er echter niet goed genoeg naar. Daarover verderop meer.

De in ongenade gevallen voormalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, heeft geklaagd over een slechte internetverbinding in de gevangenis. Zijn verdediging beweert dat de verbinding erg slecht is en dat dit de voorbereidingen voor het proces belemmert. SBF, zoals de frauduleuze FTX-CEO bekend staat, zag onlangs zijn borgtocht ingetrokken nadat hij schuldig werd bevonden aan pogingen om voormalige medewerkers in diskrediet te brengen die informant zijn geworden. Hij zit nu in de gevangenis en kampt met enkele verbindingsproblemen. SBF wordt de komende maanden geconfronteerd met een proces wegens verschillende aanklachten van crimineel gedrag, waaronder effectenfraude. Hij riskeert een gevangenisstraf van 111 jaar, maar hij is druk bezig geweest met iedereen die tegen hem getuigt, in diskrediet te brengen. Zijn voormalige partner Caroline Ellison keerde zich tegen hem en hij lekte in het geheim de inhoud van haar dagboek, in een poging haar te weerhouden van haar eigen getuigenis tegen hem. De zaken lopen hoog op in het FTX-schandaal en het zal interessant zijn om het proces te volgen.

Bitcoin koers daalt naar $25.000

Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar voor ongeveer $25,8k op het moment van schrijven. De cryptocurrency wil vasthouden aan het steunniveau van $25.000, nadat het gisteren, zoals verwacht, $26.000 uit het oog was verloren.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers die rond $ 26k bewoog en langzaam maar zeker eronder zakte. Vervolgens kwam er een versnelling in de koersdaling en dook Bitcoin in de avond zelfs even onder $25k. Dat was blijkbaar het signaal voor de stieren om te gaan kopen en de Bitcoin koers herstelde vervolgens even snel als het gedaald was, terug richting $26k. Het kon dat niveau echter niet meer herwinnen en bleef steken op $25.993.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $503 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 49,9%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken verliezen

Andere crypto koersen stonden aan het eind van de dag ook in het rood. De verliezen waren niet enorm, maar ze lieten wel zien dat de cryptomarkt over het algemeen onder druk staat. Opmerkelijke verliezers waren onder meer Ethereum (ETH, -2%), Binance Coin (BNB, -0,9%), Ripple (XRP, -2,2%), Toncoin (TON, -0,9%), Solana (SOL, -1%), Polkadot (DOT, -2,6%), Polygon (MATIC, -2,5%), Litecoin (LTC, -2,9%), Shiba Inu (SHIB, -1,5%), Bitcoin Cash (BCH, 0,1%), Stellar (XLM, -0,1%), Avalanche (AVAX , -1,4%) en Chainlink (LINK, -1,3%).

Solana koers grafiek 

Het X-account van Vitalik Buterin is gehackt, volgers opgelet!

Mede-oprichter van Twitter en feitelijk hoofd, Vitalik Buterin, kreeg te maken met een grote cyberaanval toen zijn sociale media-account werd gehackt en werd gebruikt voor een gênante phishing-aanval. De hackers plaatsten vervolgens dit op het account:

Tweet Vitalik Buterin 

Dit was eigenlijk een phishing-aanval die gratis NFT's beloofde ter gelegenheid van een groot feest. De link werd ergens anders naartoe geleid en veel nietsvermoedende gebruikers verloren geld toen de malware toegang kreeg tot hun portemonnee of e-mail.

Dit is de reden waarom gebruikers moeten oppassen dat ze niet op online links klikken en niet vertrouwen op wat publieke persoonlijkheden te zeggen of te bieden hebben zonder bevestiging. De gevolgen van deze actie zijn op dit moment klein, maar het had veel erger kunnen zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram