Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers stijgt en Templeton doet aanvraag voor spot BTC ETF

BTC munt met op achtergrond scherm met Bitcoin koers 

Het lijkt er op dat de Bitcoin koers de weg omhoog weer heeft gevonden. Gisteren steeg de koers in de avond tot iets boven $28,8k, waarna het iets terugzakte. dit zorgt voor hernieuwde moed onder Bitcoin investeerders, maar de vraag is of het op korte termijn genoeg is om Bitcoin echt verder te helpen naar hogere regionen. Op korte termijn blijft er toch wat onzekerheid hangen omtrent de ontwikkeling van de inflatie en daarmee ook de hoogte van de rente. We zullen dus moeten afwachten hoe een en ander zich ontwikkeld, maar op de wat langere termijn ziet het er ons inziens nog steeds positief uit.

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $ 26.563 (Bitmex) en € 24.912 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,96% in de afgelopen 24 uur. De meeste altcoins schreven ook groene cijfers. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

  • De Europese Unie (EU) heeft aangekondigd dat zij van plan is de toegang tot supercomputertechnologie voor bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) in de hele EU te verbeteren. President Ursula von der Leyen heeft opgeroepen tot een nieuw mondiaal AI-bestuursmodel dat zal helpen een aantal van de opkomende uitdagingen op dit gebied aan te pakken. Ze wil graag dat de EU het voortouw neemt bij de effectieve regulering van de AI-sector. Daarover verderop meer.
  • Vermogensbeheerder Franklin Templeton heeft zich aangesloten bij de race om Amerika’s eerste exchange-traded fund (ETF) uit te geven dat rechtstreeks in bitcoin investeert. Het bedrijf diende een aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), in de voetsporen van andere grote beleggingsondernemingen zoals Fidelity en Blackrock. Daarover verderop meer.
  • De is SEC terug met een meer agressieve houding op het gebied van regelgeving. Het heeft onlangs een zaak aangespannen tegen een meme-NFT-project genaamd Stoner Cats 2 NFT en beschuldigd van het aanbieden van niet-geregistreerde effecten. Er bestaat momenteel echter geen consensus binnen de SEC over de rol van de toezichthouder met betrekking tot NFT's. Commissarissen Hester Pierce en Mark Uyeda kwamen naar voren en beweerden dat het creëren en slaan van NFT’s gebruikelijk is voor kunstenaars en eerder vergelijkbaar is met crowdfunding dan met het aanbieden van effecten. Beide commissarissen hebben een afwijkende nota geschreven over de beslissing om achter Stoner Cats aan te gaan en zullen deze positie waarschijnlijk in de nabije toekomst verdedigen. Dit is de eerste keer dat er binnen de SEC openlijke onenigheid bestaat over NFT's. Verschillende andere leden van de federale toezichthouder hebben een afwijkende mening uitgesproken over het procederen tegen cryptocurrencies en andere blockchain-bedrijven. Dit debat zal waarschijnlijk binnen de organisatie doorgaan totdat de ene factie het verhaal wint en de andere volledig afsluit. De SEC zal zich in de nabije toekomst wellicht milder opstellen ten opzichte van de NFT-wereld, maar het kan net zo goed ook de andere kant op slaan.

Bitcoin koers stijgt naar $26,8k

De Bitcoin koers steeg gisteravond naar $26.850, maar moest al snel weer wat terrein prijs geven. Het stabiliseerde rond $26,6k, waar het zich, op het moment van schrijven, nog steeds bevindt.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,1k. Het handelde vele uren zijwaarts rond deze waarde, afgezien van één volatiel moment om 3 uur ’s nachts, toen het plotseling boven de $26,5k schoot, maar onmiddellijk weer daalde. De Bitcoin koers begon rond het middaguur te stijgen en bereikte uiteindelijk om 16.30 uur een weg boven de $26,6k. Het kwam, zoals gezegd even tot ruik $26,8k, maar zakte al snel weer wat terug.

De Bitcoin koers liep gisteren weliswaar op, tot groot genoegen van Bitcoin investeerders, maar de bulls zijn zeker nog niet uit de problemen. De eerst volgende horde om te overwinnen is $28.000, wat moeilijk genoeg zal zijn. Maar voor de start van een echte nieuwe bullish trend, zal de $32.000 weerstand overtuigend overwonnen moeten worden. Wanneer dat gebeurd, kunnen de stieren weer even opgelucht ademhalen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $520 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,2%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoin koersen voornamelijk in het groen

Andere crypto koersen wisten over het algemeen winst te boeken. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 0,4%), Ripple (XRP, 2,8%), Dogecoin (DOGE, 0,9%), Solana (SOL, 1,5%), Tron (TRX, 3,4%), Toncoin (TON, 3,5%) ), Polygon (MATIC, 0,9%), Litecoin (LTC, 1,2%), Shiba Inu (SHIB, 1,7%), Bitcoin Cash (BCH, 7,9%) en Chainlink (LINK, 2%).

Ripple koers grafiek 

EU kondigt toegang tot supercomputers voor AI-startups aan

De EU wil het voortouw nemen bij het organiseren van de kunstmatige-intelligentie-economie. President Ursula von der Leyen heeft onlangs een maatregel aangekondigd om de toegang tot supercomputers te versnellen voor AI-startups die in de hele economische unie als paddestoelen uit de grond schieten. Ze wil ook een internationaal AI-bestuursorgaan oprichten door andere landen aan boord te halen.

Von der Leyen zei:

“AI is een algemene technologie die toegankelijk, krachtig en aanpasbaar is voor een breed scala aan toepassingen – zowel civiel als militair. En het gaat sneller dan zelfs de ontwikkelaars hadden verwacht. We hebben dus steeds minder mogelijkheden om deze technologie op verantwoorde wijze te begeleiden.”

De regulering van AI is echter een hellend vlak en de EU heeft de neiging om het in de loop van de tijd moeilijk te maken. Het is niet eenvoudig om een technologie te helpen reguleren die de basisprincipes van menselijke interactie over de hele wereld verandert. Het vormt zowel een grote bedreiging als een ongelooflijke kans voor de mensheid.

Franklin Templeton vraagt Spot Bitcoin ETF aan bij Amerikaanse SEC

De in Californië gevestigde financiële dienstverlener Franklin Templeton, die meer dan $1,4 biljoen aan activa beheert, is de nieuwste investeringsmacht geworden die probeert goedkeuring te krijgen voor een spot Bitcoin ETF van de Amerikaanse effectenregelgever.

Het bedrijf heeft dinsdag een aanvraag ingediend bij de SEC. Als het groen licht krijgt van de Commissie, is Franklin Templeton van plan om de toonaangevende Amerikaanse crypto-exchange Coinbase te gebruiken als bewaarder voor de Bitcoin-beleggingen van het fonds en de Bank of New York Mellon voor contant geld, zo schrijft Bloomberg in een rapport.

De interesse in Bitcoin ETF's van vooraanstaande vermogensbeheerders en het besluit van de SEC om een aantal aanvragen van gevestigde marktspelers als Blackrock ter beoordeling te accepteren, na eerdere pogingen in het verleden te hebben afgewezen, zijn dit jaar reden voor optimisme onder crypto-beleggers geworden. Een goedkeuring zal naar verwachting veel nieuw institutioneel geld richting Bitcoin laten stromen met een stijgende Bitcoin koers als gevolg.

De SEC keurde in 2021 al Bitcoin futures ETF’s goed, maar moet nog z’n goedkeuring geven aan een spot Bitcoin ETF. Eind augustus stelde de toezichthoudende instantie haar beslissingen over zeven aanvragen uit – die van Wisdomtree, Invesco Galaxy, Vaneck, Bitwise, Fidelity’s Wise Origin, Blackrock en Valkyrie.

De SEC verklaarde deze stap uit door te zeggen dat ze voldoende tijd nodig hadden om de ingediende voorstellen grondig te beoordelen. In eerdere afwijzingen haalde de SEC bezorgdheid aan over fraude en marktmanipulatie.

Volgens de investeringsbank JPMorgan zal de SEC mogelijk meerdere spot Bitcoin ETF’s tegelijk moeten goedkeuren nadat de rechtbank Grayscale Investments ween overwinning heeft gegund tegen de toezichthouder. Vorige maand vernietigde een federaal hof van beroep de weigering van de SEC om Grayscale toe te staan zijn Bitcoin-trust om te zetten in een ETF. Toen dit nieuws bekend werd maakte de Bitcoin koers direct een sprongetje, maar de echte koerswinst komt naar verwachting pas wanneer de eerste spot Bitcoin ETF echt een feit is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram