De Bitcoin koers weet nipt boven $27.000 te blijven

BTC symbool en Bitcoin koers grafiek

De bulls weten de Bitcoin koers nu al enige dagen boven $27.000 te houden en dat is positief. Wellicht kan de $28k eerders ook overwonnen worden. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 27.038 (Bitmex) en € 25.272 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,3% in de afgelopen 24 uur. Altcoins lieten een gemengd beeld zien met ongeveer evenveel stijgers als dalers. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

Pro-crypto SEC-commissaris Hester Pierce heeft geprobeerd de onmiddellijke zorgen van cryptobedrijven over het Amerikaanse regelgevingsklimaat weg te nemen. Onlangs zijn Binance, Coinbase, Ripple Labs en andere bedrijven door de SEC aangeklaagd wegens het overtreden van de effectenwetten. Terwijl de rest van de wereld grotendeels verder is gegaan en heeft geprobeerd progressieve crypto-regulering te implementeren, blijven de VS achter, wat digitale valutabedrijven ertoe aanzet om de Verenigde Staten helemaal te verlaten. Pierce is van mening dat de VS nog steeds een grote rol te spelen hebben en dat bedrijven het land nog een kans moeten geven. Daarover verderop meer.

De ouders van de in ongenade gevallen voormalige CEO van FTX-beurs Sam Bankman-Fried werden onlangs aangeklaagd vanwege hun vermeende rol in de mislukte crypto-exchange. Ze werden ervan beschuldigd miljoenen van het platform te hebben gestolen en dit later verborgen te hebben gehouden. Deze beschuldigingen zijn geuit door een groep schuldeisers van het voormalige platform die wanhopig op zoek zijn naar een manier om hun geld terug te krijgen. In het laatste kwartaal van dit jaar staat een proces gepland, maar het is nog niet duidelijk hoeveel compensatie ze zullen krijgen. Sommige schattingen gaan er vanuit dat de bedrogen FTX-klanten slechts minder dan de helft zullen ontvangen van wat hun cryptobezit bij FTX feitelijk waard was. De schuldeisers proberen nu de ouders van SBF, Joseph Bankman en Barbara Fried in het proces te betrekken. Hoewel het nog niet algemeen bekend is wat hun rol bij FTX was, hebben ze hun uiterste best gedaan om hun zoon te verdedigen nadat hij miljarden dollars aan gebruikersgelden had verkwanseld. Beiden zijn bekende socialites en het is bekend dat ze werkrelaties onderhouden met politieke elites en andere grote belangengroepen. Ze hielpen SBF een paar maanden geleden ook bij het veiligstellen van zijn borgtocht van $ 200 miljoen. Het valt nog te bezien of ze een duistere rol hadden binnen de FTX-zwendel, maar ze voerden wel politieke campagne voor het bedrijf en leidden de donatieactie.

De Amerikaanse tak van Binance stuit op regelgevingsproblemen. De grootste crypto-exchange ter wereld heeft al eerder problemen gehad met zijn activiteiten in de Amerikaanse economie, maar nu lijken deze te zijn verergerd. De SEC hijgt in hun nek en van beide wordt verwacht dat ze dit in het rechtssysteem zullen uitvechten. Daarover verderop meer.

De centrale bank van Hong Kong heeft cryptobedrijven gewaarschuwd voor het gebruik van bankterminologieën. De Hong Kong Monetary Authority (HKMA), die de Hong Kong Dollar (HKD) reguleert, begint hard op te treden tegen cryptobedrijven op het kleine, speciale Chinese grondgebied. Hong Kong is een oase van cryptovriendelijkheid midden in China en crypto is daar altijd legaal gebleven. Grote cryptobeurzen zoals Binance en Bitfinex zijn opgericht in Hong Kong en bloeiden daar voordat ze naar het buitenland verhuisden. De HKMA is grotendeels tolerant geweest ten aanzien van de hele situatie, maar geeft van tijd tot tijd waarschuwingen. Sommige cryptobedrijven hebben een geschiedenis van het gebruik van financieel onverantwoorde terminologieën om klanten te verwarren en te lokken. Het is dus over het geheel genomen een verstandige zet om te proberen ze onder controle te krijgen. De Chinese regering op het vasteland zou echter op een dag kunnen besluiten om hard op te treden tegen cryptovaluta, en dit zou tot grotere zorgen kunnen leiden voor gebruikers in het speciale gebied van Hongkong.

Bitcoin koers weet nipt boven $27k te blijven

Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $27,1k. De cryptocurrency is erin geslaagd het niveau van $27.000 vast te houden en dat is een bemoedigend teken voor de bulls.

Gisteren begon de BTC koers de dag rond rond de $27,1k. Het had al eerder een koersstijging boven de $27.000 weten te realiseren en is er sindsdien grotendeels boven gebleven. Vandaag handelde de cryptocurrency zijwaarts, net boven de $27k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $529 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,12%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen lieten een gemengd beeld zien met zowel stijgers als dalers. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ripple (XRP, 0,9%), Cardano (ADA, -1,5%), Dogecoin (DOGE, -1,7%), Toncoin (TON, -1%), Solana (SOL, -0,2%), Polygon (MATIC, 0,1% ), Litecoin (LTC, -3,7%), Shiba Inu (SHIB, 1,5%), Chainlink (LINK, -0,6%) en Cosmos (ATOM, -1,4%).

Cardano koers grafiek 

“Crypto Mom” zegt dat de VS niet mogen worden uitgesloten door cryptobedrijven

Hester Pierce, een cryptovriendelijke SEC-commissaris, heeft geprobeerd cryptobedrijven gerust te stellen dat het nog steeds de moeite waard is om na te denken om in de VS actief te blijven. Grote en kleine digitale valutabedrijven worden geconfronteerd met massaal hard optreden van de SEC, doordat gezondere stemmen zijn overstemd door de haviken binnen de regelgevende organisatie.

Pierce maakt deel uit van het vijfkoppige SEC-commissaristeam dat beslist over de handhaving van digitale valuta in het land. Pierce heeft consequent vóór het pro-cryptobeleid gestemd, maar werd door haar collega's meestal overstemd.

Binance USA werkt zich dieper in de problemen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voert de juridische druk op Binance.us, de Amerikaanse tak van de grootste crypto-exchange ter wereld, op. Veel gebruikers nemen hierdoor afscheid van de beurs.

Tot de laatste ontwikkelingen behoort onder meer de beschuldiging van de SEC over het niet meewerken aan een onderzoek en een federale rechter die opdracht geeft een connectordocument te redigeren. Dit veroorzaakte veel problemen voor de digitale valutascène. De niet-verzegelde documenten kunnen veel schade aanrichten aan de crypto-scene in het algemeen, en niet alleen aan Binance.us.

Binance heeft Nederland en België in de EU al verlaten en staat voor een grote overlevingsstrijd in de hele Westerse wereld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram