Bitcoin koers lager nadat de Fed de rentetarieven stabiel houdt

BTC munt rolt over dun touw en symboliseert de balancerende Bitcoin koers 

Het langverwachte FOMC-besluit over de Amerikaanse rentetarieven kwam en ging woensdag, en terwijl de Fed uiteindelijk besloot de rente stabiel te houden, daalden zowel cryptovaluta als aandelen gedurende de dag. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 26.926 (Bitmex) en € 25.234 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,75% in de afgelopen 24 uur. 

Vaak is het niet eens de rentebeslissing die impact heeft op de activa, maar eerder de retoriek voor de toekomst. Woensdag bleef Fed-voorzitter Jerome Powell agressief en herhaalde dat de Fed de rente zal blijven verhogen om de inflatie onder controle te houden. Terwijl sommigen zich afvragen of de Fed de rente echt moet blijven verhogen, heeft de data-afhankelijke strategie gezinspeeld op een verdere renteverhogingen later dit jaar.

De daling van de aandelenkoersen na het FOMC-besluit komt overeen met de historische seizoensinvloeden voor de belangrijkste indices. Bovendien was september de afgelopen jaren een bearish maand voor crypto’s. Het hoeft niemand te verbazen dat de activa, en vooral de risicovolle activa, woensdag daalden. Aan het einde van het kwartaal worden de belangrijkste steunniveaus doorgaans opnieuw bezocht, terwijl de optiemarkten zich voor de komende maanden resetten. Wat crypto’s betreft, blijft er weinig belangstelling onder beleggers om opnieuw de markt te betreden die de afgelopen jaren miljarden dollars aan waarde heeft verloren.

Bitcoin blijft voorlopig zonder katalysator

Bitcoin gaf woensdag een deel van zijn recente winst terug, nadat het eerder deze week terugkeerde naar het prijsniveau van $27.000. Velen geloofden dat de institutionele interesse in spot-ETF’s de katalysator zou zijn om de nieuwe crypto-bullmarkt opnieuw aan te wakkeren, maar het lijkt erop dat de aanhoudende macro-zwakte een plafond oplegt aan digitale activa. Nu de rente op staatsobligaties en de prijzen van ruwe olie het hoogste niveau in meerdere jaren bereiken, is er minder belangstelling om geld in risicovollere activa te steken en dat drukt op de Bitcoin koers en op crypto koersen in het algemeen.

Dus waar gaan we heen vanaf hier? De komende twee weken zouden volatiel moeten zijn, wat wederom in lijn is met de seizoensinvloeden aan het einde van het derde kwartaal. Ondanks de recente bearish stemming heeft de Bank of America woensdag haar einddoelstelling voor de S&P 500 met 7,0% verhoogd, waaruit blijkt dat veel instellingen optimistisch blijven nu we het einde van het jaar tegemoet gaan.

Dezelfde bullishness kan ook van toepassing zijn op de Bitcoin koers, aangezien we de komende maanden ten minste één besluit over spot Bitcoin ETF’s van de SEC verwachten. De meeste analisten geven ook een grote kans dat deze ETF’s zullen worden goedgekeurd, wat een stormloopeffect zou kunnen veroorzaken voor spot-Bitcoin en daarmee een grote stimulans zou kunnen zijn voor de Bitcoin koers. Tot die tijd komt het volgende FOMC-besluit in november. Zullen aandelen en Bitcoin zijwaarts blijven handelen? Of zijn we op weg terug naar een bullmarkt voor zowel aandelen als crypto’s? Laten we eerst maar eens de komende twee weken doorkomen.

Ander crypto nieuws

Stanford University heeft voor $5,5 miljoen aan donaties van de failliete crypto exchange FTX teruggegeven. Deze donaties werden gedaan tijdens de hoogtijdagen van FTX, toen deze exchange nog werd gezien als een van de grootste succesverhalen ooit. Veel van de organisaties en individuen, waaronder sportpersoonlijkheden, die deze fondsen hebben ontvangen, worden nu aangespoord deze terug te geven om getroffen gebruikers te rehabiliteren die geen toegang meer hebben tot hun fondsen. Daarover verderop meer.

De miljardair-CEO van crypto-exchange Binance Changpeng Zhao (CZ), heeft verklaard dat de exchange geen lening heeft ontvangen van het BAM-management. Dit nieuws circuleert de laatste tijd in de Amerikaanse cryptokringen. BAM Management is de houdstermaatschappij van Binance en het wordt grotendeels als een negatieve daad gezien als een moederbedrijf grote leningen verstrekt aan een onderliggend bedrijf dat in de problemen zit. CZ heeft deze beweringen die in de media circuleren echter weerlegd en verklaard dat het Binance was die een lening van 250 miljoen dollar aan BAM heeft verstrekt en niet andersom. De bewering van CZ moet worden geverifieerd, maar is waarschijnlijk waar. Binance verkeert ook in de VS in aanzienlijke problemen nadat het eerder gedwongen werd Nederland en België te verlaten. De beurs wordt geconfronteerd met meerdere juridische uitdagingen van de Securities and Exchange Commission (SEC) nadat bekend is geworden dat hun relatieve wapenstilstand is mislukt. Binance.us zou tot het verleden kunnen behoren als de beschuldigingen van de SEC voor de rechtbank worden bewezen.

Bitcoin koers stabiel boven $27.000

Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar voor ongeveer $26,9k op het moment van schrijven. De cryptocurrency ziet er op de huidige niveaus steeds zelfverzekerder uit, ook al betekenen ze niet veel in de dynamische strijd tussen de bulls en de bears.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $27,2k. Het handelde een paar uur zijwaarts rond deze waarde, voordat het laat in de nacht licht begon te stijgen. De Bitcoin koers bereikte om 04.00 uur in de ochtend ongeveer $27,4k, maar kon dit niet vasthouden en de koers daalde prompt en kwam in de buurt van $27k. De rest van de dag bleef het rond dit cijfer hangen totdat de Fed naar buiten kwam met haar rentebesluit. Hierop daalde de Bitcoin koers snel naar $ 26.790, maar herstelde ook weer net zo snel. Gedurende de rest van de avond en nacht tendeerde de koers licht naar beneden om uiteindelijk iets onder $27k uit te komen.

Het lijkt er op dat Bitcoin zich op zijn gemak begint te voelen op de huidige niveaus, aangezien er zich geen blijvende significante koersdaling heeft voorgedaan. Bitcoin is echter nog steeds niet uit de gevarenzone, ondanks de relatief stabiele prijsactie van de laatste tijd. Dit houdt niemand voor de gek, aangezien de beren nog steeds beneden cirkelen en de digitale valuta nieuwe winsten moet blijven boeken om de stieren energiek te houden. De opwaartse krachten moeten snel een beweging boven de $28k maken, anders zouden de beren weer in actie kunnen komen en kunnen ze het feest zeker bederven.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $529 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,2%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen licht lager

Andere cryptocurrencies waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels licht lager, afgezien van enkele uitzonderingen die wat winst boekten. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -1,1%), Binance Coin (BNB, -1,8%), Cardano (ADA, -1,2%), Toncoin (TON, -7,5%), Litecoin (LTC, -3,4%), en Avalanche (AVAX, -1,9%).

Litecoin koers grafiek 

Universiteit Stanford geeft FTX-donaties terug

De grote Amerikaanse universiteit Stanford heeft donaties teruggegeven die zijn gedaan door de FTX exchange van Sam Bankman-Fried. SBF, zoals hij algemeen bekend staat, schonk tientallen miljoenen dollars aan Amerikaanse universiteiten, vooral de liberale universiteiten van New York, Californië en Massachusetts.

SBF was ooit de rijzende ster van de crypto- en liberale wereld. Hij doneerde zelfs aan de campagne van president Biden. Die donaties zijn inmiddels ook teruggegeven. Nu is aangetoond dat de in ongenade gevallen CEO Sam Bankman-Fried het beursimperium gebruikte om gebruikers van hun fondsen te ontdoen en deze op criminele wijze te misbruiken.

Zelfs zijn rijke socialistische ouders worden ervan beschuldigd miljoenen uit de beurs te hebben overgeheveld om politici van hun gading te financieren. Het is dus niet meer dan normaal dat organisaties en individuen die geld van deze criminele onderneming hebben ontvangen, dit teruggeven. Het bedrijf heeft zoveel mogelijk geld nodig om zijn getroffen schuldeisers (de klanten) te kunnen compenseren. De mogelijke verkoop van de crypto-activa van de failliete beurs heeft eerder al de Bitcoin koers en andere crypto koersen onder druk gezet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram