Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers daalt en stapt Blackrock over van BTC naar XRP?

BTC munt en XRP munt met op achtergrond de Bitcoin koers 

Na de flinke daling van gisteren, die de Bitcoin koers tot ver onder $ 27.000 bracht, lijkt de belangrijkste cryptocurrency nu toch weer wat op te krabbelen. Op het moment van schrijven is de koers weer wat opgelopen naar $ 26.694 (Bitmex) en € 25.053 (Bitvavo), na gisteren een dieptepunt van $26.370 te hebben bereikt. Ook de meeste altcoins veerden wat op na de verliezen van gisteren, maar staan op 24-uursbasis nog wel flink in het rood. Daarover verderop meer.

Verschuift Blackrock van Bitcoin naar XRP?

De grootste vermogensbeheerder ter wereld staat op het punt om goedkeuring te krijgen om spot Bitcoin ETF’s aan zijn klanten aan te bieden. Blackrock en de mondiale financiële sector wachten op het besluit van de SEC, dat naar verwachting voor het einde van het jaar zal komen. Een positief besluit zal naar verwachting zeer gunstig zijn voor de Bitcoin koers. Maar er gaan geruchten op sociale media dat Blackrock bereid zou kunnen zijn Bitcoin achter zich te laten ten gunste van een van de prominente altcoins van dit jaar: Ripple (XRP).

Voor degenen die de crypto-industrie hebben gevolgd, kan een verschuiving van Bitcoin naar XRP verwarrend lijken. Waarom zou een bedrijf ter grootte van Blackrock afstand doen van Bitcoin om een altcoin zoals XRP te gebruiken? Voor veel mensen binnen de crypto-industrie sloeg het echt nergens op, behalve één verbinding. Het huidige hoofd van Digital Assets bij Blackrock is een man genaamd Robert Mitchnick. Wat is de betekenis hiervan? Mitchnick was ooit hoofd strategie en marketing voor Ripple Labs, het bedrijf achter het XRP-token.

Ripple Labs en de SEC zijn ook verwikkeld in een voortdurende vete die al enkele jaren duurt. Eerder dit jaar behaalde Ripple een grote overwinning op de SEC nadat een rechter oordeelde dat XRP geen effect is. Ondanks een grote stijging van de prijs van het token na het vonnis, heeft de grafiek van XRP bijna al deze winsten weer gewist.

Blackrock moet bij Bitcoin blijven

Laten we niet vergeten dat we niet altijd alles kunnen geloven wat we online lezen. Het gerucht ontstond nadat een artikel was gepubliceerd door de financiële site Investing.com. Het artikel bevatte wel een waarschuwing dat de inhoud “gegenereerd was met de steun van AI en beoordeeld door een redacteur”. Met andere woorden, er zit werkelijk geen enkele waarde aan dit artikel of dit gerucht.

Wat we wel weten is dat de intentie van Blackrock om spot-BItcoin ETF’s aan klanten aan te bieden een belangrijk keerpunt zal zijn voor de crypto-industrie. Velen geloven dat Blackrock Bitcoin handmatig opkoopt, omdat het anticipeert op goedkeuring van de SEC in de komende maanden. Dit wil niet zeggen dat Blackrock niet in XRP gelooft, maar het is vrij duidelijk dat de focus momenteel op Bitcoin ligt. Zodra de spot Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd, kunnen we zien dat deze bedrijven fondsen aanbieden voor andere crypto’s, waaronder XRP. Vorige week heeft Ark Invest een aanvraag ingediend voor notering van de eerste spot Ethereum ETF in de Verenigde Staten.

Ander crypto nieuws

De beroemde econoom en goudliefhebber Peter Schiff heeft opnieuw een somber beeld geschetst van de toekomst van de dollar. Schiff tweette onlangs op X dat het hele dollar-valutasysteem in de nabije toekomst een tragisch einde zal kennen en dat de dag van de afrekening nabij is. Hij voorspelde dat de Amerikaanse Federal Reserve geld zou blijven drukken totdat de inflatie onwerkelijke hoogten zal hebben bereikt en dat dat het einde zou betekenen van de dollarisering van de wereld. Daarover verderop meer.

De grote crypto exchange Binance staat in de Europese Unie onder druk. Onlangs heeft het de markten van Nederland en België verlaten nadat het er niet in was geslaagd de benodigde vergunningen van de autoriteiten te krijgen. De crypto-exchange voelt ook druk in Duitsland en andere grote economieën van de EU. Om te voorkomen dat zijn dienst in deze staten op de brandstapel terechtkomt, onderneemt Binance daarom verschillende proactieve stappen om preventieve naleving te helpen garanderen. De beurs wil nu een aantal stablecoins en andere digitale valuta in Europa van de lijst verwijderen, die een netelige kwestie zijn geworden bij de regionale waakhonden. Deze stablecoins zijn problematisch geworden na de recente goedkeuring van de MiCA-wetgeving (Markets in Crypto Assets). De nieuwe wet legt een limiet van $216 miljoen op aan stablecoins, wat veel werk zal vergen om dit te bereiken, aangezien de meeste populaire stablecoins zoals USDT, USDC en andere tot ver in de tientallen miljarden dollars gaan. Er wordt ook verwacht dat Binance onder druk zal worden gezet door individuele landen en hun regelgeving, waaronder die in Frankrijk en Duitsland. Het valt nog te bezien of de exchange voldoende lef en geduld heeft om deze moeilijke fase in deze welvarende regio te doorstaan.

De Bitcoin koers zakt onder de $27.000

Bitcoin wisselt van eigenaar voor ongeveer $26,7k op het moment van schrijven, nadat er onlangs enkele verliezen waren geboekt. De cryptocurrency voelde zich zelfverzekerd boven de $27.000, maar de prijsactie van gisteren heeft de hele bullish houding aangetast en nu bevinden we ons opnieuw in bearish gebied.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $27,2k. Het begon direct te dalen en zakte tot onder $27k. Deze beweging was echter niet permanent, aangezien er een snelle bullish strijd ontstond en de Bitcoin koers binnen een paar uur (rond 23.00 uur) weer boven $27k stond. De belangrijkste digitale valuta handelde vervolgens een groot deel van de dag zijwaarts rond het niveau van $27.000. Gisteren, om 9.00 uur in de ochtend, begon de Bitcoin koers gestaag te dalen en zakte binnen een paar uur weer onder $27k en bleef in de loop van de dag steeds lichtjes dalen. De digitale munt bereikte vóór de avond een dieptepunt van ongeveer $26,4k en kwam uiteindelijk rond de $26,7k neer, vlak voor het moment van schrijven.

Bitcoin staat nu opnieuw onder druk van de beren, omdat veel van de recente koerswinsten verloren zijn gegaan. De Bitcoin koersleek zich redelijk comfortabel te voelen boven de $27.000, maar kon dit niveau toch niet vol houden. De stieren moeten snel een duidelijk herstel forceren, anders zal de markt vanaf nu meer bearisch zijn.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken gemengde verliezen

Andere crypto koersen stonden in de loop van de dag grotendeels in het rood. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -1,4%), Binance Coin (BNB, -0,9%), Ripple (XRP, 0,3%), Cardano (ADA, -1,6%), Dogecoin (DOGE, -1,3%), Toncoin (TON, -2,7%), Solana (SOL, -1,4%), Tron (TRX, -0,2%), Polkadot (DOT, -2,6%), Polygon (MATIC, -2,7%), Shiba Inu (SHIB, -0,9%), Bitcoin Cash (BCH, -2,8%), Chainlink (LINK, -1,5%) en Avalanche (AVAX, -0,9%).

Polkadot koers grafiek 

Econoom voorspelt grote ineenstorting van de USD

De mondiale schuld heeft onlangs de absoluut enorme $307 biljoen overschreden en misschien is dit het moment om serieus op deze ontwikkeling terug te kijken. Veel uitgesproken economen hebben hun zorgen geuit en sommigen gaan zelfs ver door te zeggen dat de USD snel zal crashen en dat dit het einde zal betekenen van zijn hegemonie.

Peter Schiff, een bekende econoom en goldbug, tweette:

“Het verhaal zal helaas een tragisch einde hebben. We krijgen een dollarcrisis en een staatsschuldencrisis. De Fed gaat geld drukken totdat de dollar instort.”

Schiff pleit ervoor om in goud te investeren en terug te keren naar de goudstandaard. Anderen pleiten voor een rol voor Bitcoin in een nieuw monetair systeem. Iets wat de Bitcoin koers in dat geval naar grote hoogten zal kunnen stuwen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram