De Bitcoin koers is de afgelopen dagen weer een toonbeeld van stabilteit, maar of dat nou zo positief is, is de vraag. De meeste Bitcoin bezitters zitten daarvoor immers niet in BTC, maar voor de hoger dan gemiddelde koerswinsten. Die zijn momenteel echter ver te zoeken en op korte termijn is er zelfs een behoorlijk risico dat we nog een keer lager gaan richting $20k. Op de wat langere termijn echter ziet het er allemaal wat rooskleuriger uit. Er komen in de nabije toekomst een aantal belangrijke katalysatoren aan die de Bitcoin koers positief kunnen gaan beïnvloeden, zoals de Bitcoin halving in april 2024, het einde van de huidige renteverhogingscyclus en de mogelijke goedkeuring van de eerste spot Bitcoin ETF door de SEC in de Verenigde Staten. Ook als we kijken naar de normale bull-bear-cyclus van Bitcoin, wordt het zo langzaam aan weer tijd voor een nieuwe bull-fase.
Voor crypto beleggers met een beleggingshorizon van enkele jaren, hoeft een korte termijn dip in de Bitcoin koers dus niet per se negatief te zijn. Als het komt, zou het wel eens het laatste moment kunnen zijn waarop Bitcoin relatief goedkoop kan worden aangeschaft.
Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 26.579 (Bitmex) en € 24.982 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,05% in de afgelopen 24 uur. Altcoins waren ook zeer stabiel en er werd de afgelopen 24 uur weinig tot geen verandering gerapporteerd voor het grootste deel van de digitale valutamarkt. Daarover verderop meer.
Ander crypto nieuws
Coinbase, een van de grootste cryptocurrency-beurzen ter wereld, heeft naar verluidt iets minder dan 1 miljoen BTC in beheer. Dit is een enorm bedrag en wordt berekend op ongeveer 5% van het huidige aanbod van de digitale munt, dat momenteel 19,4 miljoen bedraagt. Dit maakt Coinbase een belangrijke speler in de crypto-economie. Is het too big to fail en moeten de gebruikers zich zorgen maken over een onnatuurlijke machtsconcentratie aan de top van de digitale valutapiramide? Daarover verderop meer.
Het Amerikaanse House Committee for Financial Services heeft onlangs een anti-CBDC-toezichtwet aangenomen, met de steun van ongeveer 60 leden van het Congres. De stap heeft gemengde reacties gekregen van de cryptogemeenschap, omdat het de pogingen van de huidige president Joe Biden lijkt te verhinderen om een CBDC uit te vaardigen met de bedoeling het Amerikaanse publiek te bespioneren. De inspanning werd geleid door leden van de Republikeinse Partij die zich traditioneel tegen de Amerikaanse Federal Reserve, oftewel de Fed, de centrale bank van de VS, schaarden. Ze zijn niet van plan een ongecontroleerde CBDC in het land toe te staan, die zal fungeren als het zoveelste instrument van hun centrale overheid om de mensen te bespioneren. Dit anti-CBDC-sentiment is het afgelopen jaar sterk geworden. Presidentskandidaat en gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft als onderdeel van zijn campagne beloofd een einde te maken aan elk CBDC-initiatief in het land. Dit terwijl andere landen het voortouw nemen in deze kwestie, waaronder Japan, China en India.
Bitcoin koers stabiel op $26,6k
Bitcoin was de afgelopen 24 uur vrijwel stabiel. De cryptocurrency doet erg zijn best om niet te bewegen, maar er wordt verwacht dat dit slechts een weekendje inactiviteit is en dat het in de nabije toekomst weer tot leven zal komen.
De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,6k. Het begon onmiddellijk iets te dalen en werd al snel rond 02.00 uur 's nachts teruggebracht tot ongeveer $26,5k. Het algehele stabiele karakter van de markt betekende dat verdere koersverliezen zich niet voordeden en dat de cryptocurrency in de daaropvolgende uren terugklom naar ongeveer $26,6k. De digitale valuta handelde vervolgens een groot deel van de dag zijwaarts rond het $26,6k-niveau. Over het geheel genomen vertoonde de crypto een prijsvolatiliteit van minder dan 1%, wat zeer laag is voor Bitcoin.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $520 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,14%.
Altcoin koersen blijven stabiel
Andere crypto koersen waren in de loop van de dag ook extreem stabiel. Behalve Ripple (XRP, -0,8%), Toncoin (TON, -1,8%) en Chainlink (LINK, 1,9%) waren er geen noemenswaardige bewegingen te ontwaren.
Coinbase bezit nu 5% van het Bitcoin-aanbod in de wereld
Coinbase, een van de grootste crypto-exchanges ter wereld, heeft nu een absoluut enorme 947.755 BTC in zijn portemonnee volgens blockchain-inlichtingenbureau Arkham. Aangezien het huidige aanbod ongeveer 19,493 miljoen munten bedraagt, vertegenwoordigt dit ongeveer 4,8% van het totale aanbod. Dit is al enorm, maar in de praktijk is het een nog groter deel van de markt dan men zich kan realiseren.
Er zijn miljoenen Bitcoins die al lange tijd vrijwel niet meer in omloop zijn, waaronder 1 miljoen van Satoshi Nakamoto die nog nooit zijn verhandeld, plus miljoenen die toebehoren aan oude wallets, hackers en dode mensen die hun crypto mee naar hun graf hebben genomen.
Als je daar allemaal rekening mee houdt dan bedraagt de totale voorraad van Coinbase naar schatting bijna 10% van de markt. Maar is de exchange “too big to fail” geworden?
De macht over Bitcoin is verdeeld tussen gebruikers en miners. Gebruikers hebben feitelijk een grotere controle over de prijskant, terwijl de miners controle hebben over de transacties en de heiligheid van de blockchain. Beide zijn belangrijk, maar er kan geen vergelijking worden gemaakt met banken, omdat in dat geval de gecentraliseerde macht invloed heeft op deposito's, transacties en de heiligheid van het grootboek.
Bovendien is 10% niets. Grote banken in veel landen controleren regelmatig meer dan 50% van de deposito's en leveren zo tientallen biljoenen dollars aan macht op. Bitcoin kan, met geen enkele maatstaf, daarmee worden vergeleken.