Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers licht onder druk door stijgende Amerikaanse dollar

Bitcoin en USD symboliseren de Bitcoin koers die onder  druk staat door de stijgende USD

De Bitcoin koers beweegt momenteel tussen $26k en 26,45k, na een relatief rustig weekend . De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie glijdt terug naar defensieve posities, nadat verdere koerswinsten moeilijk bleken te zijn voor de digitale valuta. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 26.180 (Bitmex) en € 24.720 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,05% in de afgelopen 24 uur. Altcoins stonden licht in het groen, ondanks het dalende marktvertrouwen als gevolg van de stijgende dollar. Daarover verderop meer.

 

Ander crypto nieuws

Coinbase breidt uit naar Europa en registreert zich bij de Spaanse Centrale Bank

Maandag zette Coinbase Global zijn expansie naar de internationale markten voort nadat het zich met succes had geregistreerd bij de Centrale Bank van Spanje. Door de overeenkomst zullen de crypto-exchange- en bewaardiensten van Coinbase volledig beschikbaar zijn voor de burgers van Spanje. Door in te stemmen met het Spaanse monetaire beleid, zal Coinbase ermee instemmen volledig te voldoen aan de anti-witwaswetten van het land. Spanje is slechts het nieuwste land waar Coinbase zich gaat vestigen, nadat het eerder dit jaar volledig naar Canada was uitgebreid.

De deal kijkt vooruit naar 2024, wanneer de Europese MiCA-regelgeving voor crypto-uitgevers van kracht wordt. Op dit moment bestaat er geen regelgeving voor een licentieregime voor crypto-exchanges. De nieuwe MiCA-regelgeving is een welkome aanblik voor cryptobedrijven, vooral nadat het harde optreden van de toezichthouders in de Verenigde Staten een schaduw over de crypto-industrie heeft geworpen. De Europese Unie heeft laten weten dat zij gereguleerde cryptobedrijven met open armen verwelkomen, nu de regio zich blijft ontwikkelen in de richting van de modernisering van haar financiële systeem. Andere wereldwijde cryptobedrijven die zich in Spanje hebben geregistreerd zijn Crypto.com en Bitstamp.

De Europese Centrale Bank kijkt vooruit naar de digitale euro

Vorige week waren er enkele actuele opmerkingen van ECB-president Christine Lagarde, die verklaarde dat zij van mening is dat de Digitale Euro nog minstens twee jaar verwijderd is van de uitgifte ervan. Er lijkt enige aarzeling te bestaan onder leden van het Europees Parlement die moeten ondertekenen of de CBDC van kracht wordt. Het besluit om het project te testen komt op een kritiek moment, aangezien er eind oktober bijeenkomsten zullen plaatsvinden.

De ECB heeft er moeite mee gehad om leden van het Parlement voorbij de veiligheidsproblemen rond de uitgifte van een digitale munt te krijgen. Er lijkt ook enige terughoudendheid te bestaan bij de burgers van de eurozone nadat complottheorieën over de controle en monitoring van transacties door de ECB online zijn opgedoken. Voordat er enige discussie over de voortgang van het project plaatsvindt, hopen leden van het EU-Parlement op concrete wetgeving rond het CBDC en het digitale identiteitsvertrouwen.

Een groot deel van de speculatie draait om de anti-witwaswetten van de EU en de CBDC die het huidige financiële systeem op zijn kop zet. Hoewel dit misschien een wegversperring lijkt, is het positief dat de ECB de digitale euro overweegt met een relatief vaste tijdlijn van wanneer deze überhaupt zou kunnen worden uitgegeven. Wat bedrijven als Coinbase betreft, die net de eurozone betreden, belooft dit veel goeds voor de toekomst van de gereguleerde crypto-industrie in de regio en we zouden een voortdurende uitbreiding naar andere rechtsgebieden moeten zien naarmate we 2024 ingaan.

Amerikaanse dollar bereikt nieuwe hoogten

de Amerikaanse dollar heeft nieuwe hoogten bereikt voor het huidige kalenderjaar. Een sterker wordende dollar wordt gevoed door een vertragende economie en de toenemende angst rond de oorlog in Oekraïne. Ook de euro is ten opzichte van de dollar gedaald naar het laagste punt in meerdere maanden, nu de vroege winter zich over het hele continent aandient. Daarover verderop meer.

Microstrategy doet weer grote Bitcoin aankoop

De grote Bitcoin-investeerder Microstrategy heeft opnieuw een enorme Bitcoin aankoop bekend gemaakt. Het technologiebedrijf kocht ongeveer 5.445 BTC tegen een gemiddelde prijs van $27.000, volgens een tweet van CEO Michael Saylor. Saylor staat bekend als ultra Bitcoin-bull en onthult regelmatig grote aankopen van Bitcoin op X. Het bedrijf is nu een van de grootste Bitcoin-eigenaren in de geschiedenis met officieel maar liefst 158.245 BTC in zijn wallets. Saylor wordt ervan beschuldigd overdreven enthousiast te zijn over crypto en hij kreeg een controversiële reputatie omdat hij probeerde van zijn bedrijf een Bitcoin-investeringsfonds te maken. Hij zou naar verluidt ook aandelen van het bedrijf hebben verkocht alleen maar om Bitcoin te kopen. Over het geheel genomen is de Bitcoin-voorraad van zijn bedrijf maar liefst 4,68 miljard dollar waard, een van de grootste bedrijfsfondsen ter wereld. Het valt nog te bezien hoe lang een bedrijf als Microstrategy kan blijven kopen totdat het de vraag en het aanbod van digitale activa echt begint te domineren. Het huidige bezit vertegenwoordigt echter slechts minder dan 3% van het gehele Bitcoin-aanbod.

Bitcoin koers nerveus stabiel boven de $26.000

Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $26,2k. De cryptocurrency doet zijn best om boven het belangrijkste cijfer van $26.000 te blijven, maar komt regelmatig angstig dichtbij het belangrijke ondersteuningsniveau.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,5k. Het handelde slechts een korte tijd zijwaarts voordat het om 1 uur 's nachts in waarde begon te dalen. De koers slaagde erin de steun van $26.000 vast te houden en handelde zijwaarts rond deze waarde. Uiteindelijk herstelde het zich weer boven de $26,3k, waarna het in de loop van vandaag weer daalde naar iets minder dan $26,2k op het moment van schrijven.

In de toekomst staat Bitcoin nu onder druk van de beren, omdat de index eerder vandaag het cijfer van $26.000 verschillende keren moest verdedigen. De cryptocurrency bevindt zich aan het eind van de dag enigszins in de veilige zone, maar het bearish gevaar doemt op. De bulls moeten in de nabije toekomst een duidelijke beweging boven de $28k maken. Als u dit niet doet, zal dit snel genoeg tot bearish rente leiden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $513 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 49,95%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoin koersen overwegend hoger

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels hoger. Opmerkelijke prijsveranderaars waren Ethereum (ETH, 1%), Binance Coin (BNB, 1,6%), Toncoin (TON, -1,2%), Polkadot (DOT, 0,8%), Chainlink (LINK, 2,2%), Bitcoin Cash (BCH, 3,2%) en Cosmos (ATOM, 1,4%).

Ethereum koers grafiek 

De Amerikaanse dollar stijgt naar nieuwe hoogten

De US Dollar Strength Index (DXY) heeft nieuwe hoogtepunten bereikt voor 2023. De belangrijkste reservevaluta ter wereld klom 6,5% naar een hoogtepunt boven de 106. Dit is zelfs na het plaatsen van een nieuw dieptepunt in 15 maanden in juli van dit jaar. Dit plotselinge herstel van de dollar komt op een moment dat de Amerikaanse regering steeds dichter bij een overheids-shutdown komt vanwege onenigheid tussen verschillende politieke spelers in Washington.

De Euro zelf is gedaald naar ongeveer 1,06 ten opzichte van de Amerikaanse munt. Dit is zelfs na het plaatsen van een hoogtepunt van 1,12 in juli. Over het geheel genomen loopt de Europese centrale munt meer gevaar nu voorspellingen aan het begin van de winter de energieprijzen doen stijgen en de stemming over economieën weer somberder wordt. De koers van met name de dollar is ook belangrijk voor de Bitcoin koers. Over het algemeen is een dalende dollar koers bullish voor de prijs van Bitcoin.