Bitcoin koers stabiel boven $26.000 en Banken in VK sterk anti-crypto
De Bitcoin koers lijkt zich prima thuis te voelen op het huidige niveau, want er is weinig significante beweging in te ontdekken. Al weer een aantal dagen is het een toonbeeld van stabiliteit en het is de vraag wanneer de volatiliteit terugkeert en welke richting we dan op zullen bewegen.
Naar alle waarschijnlijkheid zitten we in de laatste fase van de bearmarkt of reeds in de beginfase van de nieuwe bullmarkt, maar dat voelt nog niet zo aangezien het sentiment op de cryptomarkt bedroevend is.
De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $ 26.253 (Bitmex) en € 24.818 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,11% in de afgelopen 24 uur. De meeste altcoin koersen staan licht in het rood. Daarover verderop meer.
Ander crypto nieuws
JPMorgan Chase stopt cryptotransacties in Groot-Brittannië
In een verrassende stap van de grootste bank ter wereld kondigde JPMorgan Chase aan dat het crypto-transacties voor zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk stopzet. Het verbod zal op 16 oktober van kracht worden, wanneer banken in Groot-Brittannië hard optreden tegen cryptobetalingen. Concreet zullen klanten hun Chase-betaalkaarten niet kunnen gebruiken en geen uitgaande bankoverschrijvingen kunnen doen als de bank van oordeel is dat deze verband houden met cryptocurrencies. De belangrijkste reden die de bank gaf, is dat Britse klanten steeds vaker het doelwit zijn van crypto-oplichting.
De aankondiging werd via e-mail gedaan door Chase Bank en het verhaal werd dinsdagochtend voor het eerst gerapporteerd door Coindesk. In de e-mail staat: “Als we denken dat u een betaling doet die verband houdt met crypto-activa, dan zullen we deze weigeren”. Het is zeker een stap terug voor de crypto-industrie in Groot-Brittannië en Chase is niet de enige bank die deze beperkingen oplegt. Meerdere andere Britse banken, waaronder HSBC en de Royal Bank of Scotland, hebben ook cryptotransacties voor hun klanten stopgezet. De financiële waakhond in Groot-Brittannië, bekend als de Financial Conduct Authority (FCA), heeft geprobeerd gesprekken tussen banken en cryptobedrijven te faciliteren, maar banken aarzelden om met de sector verder te werken gezien de hoeveelheid frauduleuze oplichting.
De kloof tussen Britse banken en cryptobedrijven wordt groter
Het zijn niet alleen klanten die door deze beperkingen worden getroffen. Eerder dit jaar klaagden crypto-startups dat Britse banken niet bereid waren hen bankrekeningen of leningen te verstrekken. Deze bedrijven omvatten namen als SavingsBlocks en CoinPass. Maar het beperkt zich ook niet alleen tot startups. Wereldwijde cryptoleider Binance heeft ook problemen gehad met bankieren in Groot-Brittannië en gebruikte PaySafe voordat het in maart werd stopgezet.
Buiten de Verenigde Staten komt dit vaker voor dan je zou denken. Australië en Canada hebben allebei hard opgetreden tegen cryptobedrijven. De Canadese toezichthouders zijn zo restrictief geweest dat dit eerder dit jaar leidde tot het vertrek van Binance, OKX en Paxos. Bedrijven die besloten hebben te blijven, zoals Kraken en Coinbase, moesten zich aan strenge regels houden. Dit alles is gebeurd ondanks het feit dat de Britse premier Rishi Sunak op een platform werkte dat van plan was om van Londen in 2022 een mondiale crypto-hub te maken. Terwijl de Europese Unie wacht op de uitrol van haar MiCA-cryptoregelgeving in 2024, dreigt Groot-Brittannië verder achterop te raken bij zijn collega’s in het mondiale cryptolandschap.
Bitcoin krijgt juridische erkenning als betaalmiddel in Shanghai, China
Een rechtbank in Shanghai, China, heeft met een gewaagde stap actie ondernomen ten gunste van de erkenning van Bitcoin als legale valuta. De beschrijving van de rechtbank is interessant omdat zij van mening is dat Bitcoin een unieke en niet-repliceerbare digitale valuta is die inherente waarde heeft. Dergelijke definities maken niet eens deel uit van de EU-beschrijving van de digitale valuta-scene, ook al verbiedt het Chinese vasteland digitale valuta volledig. Hoe presenteerde deze situatie zich op een van de meest anti-crypto-plekken ter wereld? Daarover verderop meer.
De Amerikaanse Federal Reserve heeft gisteren een rapport uitgebracht over de populaire opkomst van USD stablecoins. De Fed vergeleek de opkomst van digitale valuta met geldmarktfondsen en stelde dat beide het potentieel hebben om de bredere financiële stabiliteit te beïnvloeden. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat zodra een stablecoin onder de $0,99 zakt, er doorgaans bankruns ontstaan. Omdat Tether (USDT) een beperkte capaciteit heeft om runs af te handelen, kan het financieel grote problemen veroorzaken, vooral omdat zijn rol in de samenleving in de loop van de tijd toeneemt. USDT alleen al, is op dit moment meer dan $70 miljard waard en de Fed zou gelijk kunnen hebben als het suggereert dat een te grote afhankelijkheid van één grote uitgever van stablecoins in de toekomst voor financiële uitdagingen kan zorgen.
Bitcoin koers stabiel boven $26k
Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $26,2k. De cryptocurrency doet zijn best om het huidige niveau te handhaven en de week is tot nu toe relatief soepel verlopen.
De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,4k. De koers zakte onmiddellijk tot ongeveer $26,2k, doordat de beren al vroeg in actie kwamen. De beren konden echter niet verder terrein winnen aangezien de Bitcoin koers de rest van de dag zijwaarts bleef bewegen. Na de aanvankelijke daling van $26,4k noteerde de digitale valuta de hele dag een verandering van minder dan 1% in de koers, wat aangeeft dat er opnieuw een periode van consolidatie rond het $26k-niveau aan de gang is.
De Bitcoin koers probeert nu rond de $26k te stabiliseren. Dit na de laatste mislukte poging van de bulls om de koers weer boven de $28.000 te brengen. Nu doet de digitale munt zijn best om een gevoel van normalisatie te krijgen, aangezien een stap onder de $25.000 de afgelopen weken ook is mislukt. De beren lijken momenteel echter nog wel aan het stuur te zitten en alleen een sterke prijsstijging boven de $28.000 zal hun onmiddellijke greep op de Bitcoin koers teniet doen.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $511 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 49,92%.
Altcoins koersen lager
Andere crypto koersen gingen de afgelopen 24 uur grotendeels omlaag. Opmerkelijke veranderingen waren te zien bij Dogecoin (DOGE, -0,6%), Solana (SOL, -2,2%), Toncoin (TON, -2,2%), Polkadot (DOT, -1,2%), Polygon (MATIC, -2,6%) en Bitcoin Cash (BCH, 0,6%).
Bitcoin krijgt juridische erkenning in Shanghai, China ondanks een algemeen verbod
Bitcoin is een unieke en niet-repliceerbare valuta om te bezitten volgens een recent vonnis van een rechtbank in Shanghai. Dit is des te interessanter om op te merken omdat dit afkomstig is uit een land dat een algeheel verbod op digitale valuta hanteert. Er zijn geen uitzonderingen en burgers worden jarenlang en soms decennialang veroordeeld.
En dit is geen eenmalig geval, aangezien andere lokale rechtbanken op het Chinese vasteland naar voren zijn gekomen en de waarde van digitale valuta, met name Bitcoin, hebben erkend. Dit heeft echter niets veranderd aan de status quo tegen hen. Deze laatste uitspraak zou echter mogelijk onderdeel van een systematische aanpak kunnen zijn om crypto officieel weer legaal te maken in het land.
Dat zou goed nieuws zijn voor de bitcoin koers aangezien het een grote belangrijke markt voor de leidende digitale valuta zou openen. In het verleden had de BTC koers zwaar te lijden van het besluit van de Chinese overheid om crypto uit het land te verbannen. Wanneer het weer legaal wordt zou dit, zo goed als zeker, het omgekeerde effect hebben op de Bitcoin koers.