Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin spot ETF mogelijk in 2024, effect op de Bitcoin koers?

Bitcoin munten, de letters ETF en de Bitcoin koers op de achtergrond 

Gisterenmiddag leek de volatiliteit weer even terug, toen de Bitcoin koers in korte tijd opliep tot $26.850. Het wist dat niveau maar kort vast te houden en nog voor het einde van de middag was het weer terug rond het niveau van $26,2k, waar het begon. Inmiddels is de prijs van Bitcoin weer wat opgelopen en op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 26.461 (Bitmex) en € 25.155 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,05% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan op dit moment in het groen. Al met al lijkt het ons een positieve ontwikkeling, dus we zullen zien of de Bitcoin koers nu echt naar wat hogere niveau’s door kan stoten. De boven de markt hangende goedkeuring van een Bitcoin spot ETF in de Verenigde Staten zal daar zeker bij kunnen helpen, zoals je hieronder kan lezen.

Ander crypto nieuws

BTC Spot ETF mogelijk realiteit in 2024. Wat zal het effect zijn op de Bitcoin koers? 

De crypto community anticipeert al lange tijd op de uitgave van een Bitcoin (BTC) Spot Exchange Traded Fund (ETF) op de Amerikaanse beurs. Niet gek, aangezien het fonds veel geld kan aantrekken. Al dit kapitaal kan een flinke boost geven aan de Bitcoin koers. Maar wanneer kunnen beleggers een Bitcoin ETF verwachten en wat is het potentiële effect op de BTC koers? 

Analist voorspelt lancering Bitcoin Spot ETF in 2024 

Een analist van de Amerikaanse vermogensbeheerder Bernstein voorspelt dat de veelbesproken Bitcoin Spot ETF in 2024 gelanceerd zal worden. Ondertussen staan meerdere aanvragen voor het goedkeuren van een ETF open bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Een van de aanvragers is de grootste vermogensbeheerder in de wereld, Blackrock. Ook andere financiële instituties zoals Fidelity en Van Eck. Met name de aanvraag van Blackrock schept hoop in de blockchain community, aangezien het bedrijf een zeer succesvolle historie heeft wat betreft aanvragen van fondsen bij de Amerikaanse autoriteiten. 

Volgens de analist van Bernstein is de crypto markt op weg om een stuk volwassener te worden. In de komende vijf jaar gelooft de analist dat de industrie op weg is om van een kleinschalige markt te groeien tot een volwaardige vermogensbeheer sector. Daarnaast heeft de aanvraag van asset management firma Grayscale bij de SEC, waarin de Bitcoin Trust Fund wordt omgezet tot een ETF, ervoor gezorgd dat een succesvolle Bitcoin Spot ETF waarschijnlijk is. De analist gelooft dat een goedkeuring in begin 2024 zeer mogelijk is.

Effect op de Bitcoin koers

Om een beeld te krijgen wat een Bitcoin Spot ETF kan betekenen voor de Bitcoin koers, kijken we naar de totale marktwaarde van de ETF markt. De gehele exchange traded fund markt van Amerika en Europa samen is maar liefst $6,7 biljoen waard en er zijn ruim 8.000 ETFs actief in de wereld. Met de komst van de Bitcoin Spot ETF is het niet onvoorstelbaar dat een deel van deze marktwaarde naar Bitcoin stroomt. Immers, het fonds maakt het mogelijk voor institutionele en traditionele beleggers om toegang te krijgen tot Bitcoin zonder gebruik te hoeven maken van blockchain technologie, wat in hun ogen extra risico’s oplevert. Stel 1% van de ETF marktwaarde migreert naar Bitcoin, dan betekent dit dat $670 miljard in Bitcoin kan stromen. Met een huidige marktwaarde van ongeveer $500 miljard zal dit voor ruim een verdubbeling van de huidige Bitcoin koers zorgen. Het resultaat is een prijs van ruim $60.000. In de realiteit zal het een nog veel grotere stijging van de BTC koers betekenen als gevolg van de illiquiditeit in de Bitcoin markt. Een koers van boven de $100.000 is dan ook zeer goed mogelijk.

Binance verlaat Rusland

Crypto-exchange Binance zal Rusland gaan verlaten, omdat het zijn activiteiten daar heeft afgestoten en een ander bedrijf het zal overnemen. De datails van de financiële deal blijven voor het publiek verborgen, maar de transactie staat op het punt door te gaan nu de zwaar onder vuur liggende beurs het probeert goed te maken met het Westerse blok. Daarover verderop meer.

Blockchain gebruik tijdens WK cricket

Het wereldkampioenschap cricket staat weer voor de deur en het Nederlandse team doet er na een relatief lange pauze weer aan mee. Ons team zal het opnemen tegen enkele van de grootste namen in de sport over de hele wereld, waaronder Engeland, Australië, India en Pakistan. Hoewel cricket in ons deel van de wereld niet zo populair is als voetbal, hebben lokale fans ook een behoorlijke dosis cricketkoorts. De International Cricket Council (ICC), het bestuursorgaan van de sport, heeft een nieuwe Web 3.0-app aangekondigd om fans te helpen. De applicatie zelf is gebaseerd op de Near Blockchain, een primeur voor de cricketwereld. Er is ook een nieuw NFT-programma genaamd FanCrazy dat vorig jaar werd gelanceerd, maar dit zal sindsdien het grootste evenement zijn waarbij het wordt gebruikt. Er is ook een fantasy league voor alle gebruikers en de Nederlandse spelers zijn voor het eerst in de geschiedenis beschikbaar voor selectie. Dit evenement zal de grootste test zijn van de op blockchain gebaseerde app en crypto-gebruikers zullen enthousiast zijn over dit vooruitzicht.

Bitcoin koers beweegt zijwaarts boven $26k

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op ongeveer $26,5k. De cryptocurrency doet zijn best om vast te houden aan de huidige niveaus en slaagt daar momenteel relatief goed in.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,2k. Het grootste deel van de dag handelde het zijwaarts rond deze waarde, afgezien van een verandering in de status quo halverwege. Net voor de middag begon de cryptocurrency te stijgen en bereikte binnen een paar uur een hoogte van $26,8k. De bulls slaagden erin deze winsten vast te houden, maar slechts heel kort, aangezien de koers om 17.00 uur terug was op het niveau van $26,2k.

De Bitcoin koers beweegt al meer dan een week zijwaarts boven $26.000 en ondanks de wat toegenomen volatiliteit gisteren, is de dag voorbij gegaan zonder daar verandering in te brengen. Het blijft dus geduld oefenen voor Bitcoin-beleggers, maar wellicht dat het langzaam dichterbij komen van de Bitcoin halving in april volgend jaar, de koers uiteindelijk naar wat hogere regionen kan duwen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $508 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 49,90%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen hoger

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels hoger. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 1,7%), Solana (SOL, 1,4%), Toncoin (TON, 4,4%), Bitcoin Cash (BCH, 10,2%) en Chainlink (LINK, 5,1%).

Bitcoin Cash koers grafiek 

Binance verlaat de Russische markt

De grote crypto-exchange Binance zal Rusland verlaten nadat het zijn activa in het land heeft overgeheveld naar een lokale speler genaamd CommEx. Alle Russische fondsen zullen naar dit platform worden overgemaakt en de deal is inmiddels rond. Verwacht wordt dat de exchange het proces al morgen zal voltooien.

Deze stap volgt op maanden van buitengewone druk op Binance door westerse bondgenoten. Eerder al kreeg de beurs te maken met een gedwongen uittocht uit Nederland en België en blijft zij met grote hindernissen kampen in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Met deze stap kan een onmiddellijk verbod in deze westerse landen voorlopig worden uitgesloten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram