Bitcoin koers stijgt boven de $27.000 en SEC bekritiseerd in senaat

BTC munt met stijgende Bitcoin koers  grafiek op achtergrond 

De Bitcoin koers is gisteren tot boven $27.000 gestegen. De grootste cryptocurrency gemeten naar marktkapitalisatie probeert daarmee in de tweede helft van de week een statement te maken, nu oktober dichterbij komt. Er moet echter nog veel werk worden verzet door de bulls om de trend echt te veranderen. Er zijn op de middellange termijn, zoals wij al vaak hebben aangehaald op de ze website, een aantal positieve katalysatoren (zoals de Bitcoin halving) aan te wijzen voor de Bitcoin koers. Wellicht begint dat langzaam door te dringen bij beleggers en stijgt de koers om die reden. Jammer was wel, dat de SEC de beslissing over de goedkeuring van een viertal spot Bitcoin ETF’s heeft uitgesteld. Mogelijk dat de BTC koers daardoor aanvankelijk weer iets onder $ 27k was gezakt.

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $ 27.062 (Bitmex) en € 25.502 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,11% in de afgelopen 24 uur. Altcoins noteerden ook voornamelijk groene cijfers. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

SEC voorzitter Gensler onder vuur in de senaat

De Amerikaanse SEC-voorzitter Gary Gensler verscheen onlangs voor het Congres en kreeg te maken met enkele strenge vragen. Eén vertegenwoordiger vroeg herhaaldelijk of Bitcoin een effect was en hij zei nee, maar hij classificeerde het ook niet als grondstof. Anderen bekritiseerden Gensler harder en beschuldigden hem van het maken van valse gelijkwaardigheid, terwijl weer anderen Biden eenvoudigweg opriepen om hem te ontslaan. Het lijkt er op dat Gensler de steun van het Huis van Afgevaardigden verliest, nu hij de druk op de crypto-sector nog verder opschroeft. Daarover verderop meer.

Meta komt met eigen AI-chatbot

Meta (voorheen Facebook) heeft een nieuwe Chatbot gelanceerd die vergelijkbaar is met die van OpenAI's ChatGPT. Het nieuwe programma heet Meta AI en Zuckerberg wil daarmee in de nabije toekomst de strijd aangaan met ChatGPT. Hoewel veel bedrijven, waaronder Amazon, Microsoft en anderen, naar voren zijn gekomen met een zogenaamde AI-chatbot die ChatGPT kunnen helpen onttronen, blijft laatstgenoemde met een aanzienlijke marge de meest populaire keuze. Technologiebedrijven zijn van mening dat dit het moment is om een concurrent te maken en deze snel populair te maken, aangezien OpenAI snel vooruitgang boekt om zijn status aan de top van de AI Chatbot-voedselketen te behouden. Onlangs heeft het bedrijf een grote upgrade uitgevoerd en als gevolg daarvan kan het AI-programma nu op internet surfen en actuele informatie integreren, wat tot nu toe nog niet kon. Dit betekent dat de dienst niet meer beperkt is tot data uit 2021 en dit kan het de krachtigste internetuitvinding in de geschiedenis van de mensheid maken.

SEC stelt besluit over spot Bitcoin ETF uit

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar besluit over meerdere voorstellen met betrekking tot spot Bitcoin ETF’s, inclusief die van Blackrock, uitgesteld. Dit uitstel komt voorafgaand aan de verwachte sluiting van de Amerikaanse overheid.

Op 28 september werden de aanvragen voor spot Bitcoin ETF's van Invesco, Bitwise en Valkyrie ook uitgesteld, volgens afzonderlijke documenten. Analist James Seyffart, werkzaam bij Bloomberg ETF, verwacht ook dat de aanvragen van Fidelity, VanEck en WidsomTree zullen worden uitgesteld door de toezichthouder op effecten.

Deze recente vertragingen kwamen twee weken voor de geplande tweede deadline voor veel aanvragers, die hadden verwacht tussen 16 en 19 oktober nieuws te ontvangen van de toezichthouder op effecten. Seyffart merkte op dat de timing van deze vertragingen verband houdt met de mogelijke "shutdown" van de Amerikaanse overheid op 1 oktober, wat gevolgen zou hebben voor financiële toezichthouders en andere federale instanties.

Beide kamers van het Amerikaanse Congres, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, hebben geen overeenstemming bereikt over verschillende financieringswetten om de overheid te financieren. Om een sluiting te voorkomen, moet het Congres twaalf afzonderlijke financieringswetten voor een heel jaar goedkeuren vóór 1 oktober.

Eind augustus stelde de SEC de beslissing m.b.t. een groep aanvragers voor spot-Bitcoin ETF's al uit, toen de eerste deadline naderde. De derde reeks deadlines voor zeven bedrijven staat gepland rond half januari, maar deze kunnen ook worden uitgesteld. De SEC zal uiterlijk medio maart een definitieve beslissing moeten nemen.

Eric Balchunas, analist bij Bloomberg ETF, schatte eind augustus dat de kans op goedkeuring van een spot Bitcoin ETF tegen eind 2023 was gestegen tot 75% (voorheen 65%). Hij benadrukte de vastberadenheid van het Amerikaanse Hof van Beroep in de zaak Grayscale tegen de SEC als een belangrijke reden voor de groeiende kans op goedkeuring. Balchunas verhoogde deze kans verder tot 95% tegen eind 2024.

Bitcoin koers stijgt boven $27.000

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op ongeveer $27,1k. De cryptocurrency had gisteren een behoorlijke bullish sessie toen de beren aan de kant werden gezet en de stieren het voortouw namen.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $26,2k. Het steeg lichtjes naar $26,4k net na middernacht, maar slaagde er niet in dit overtuigend te doen. De cryptocurrency bleef vervolgens vele uren zijwaarts handelen rond dit niveau, waarbij het weinig intentie toonde om nog iets significants te laten zien. Echter, net na het middaguur begon de digitale munt gestaag in waarde te stijgen. Het maakte eerst een beweging boven de $26,5k en rond 16.30 uur ging de Bitcoin koers echt van start en de cryptocurrency maakte prompt een beweging boven de $27k. Het ging tot $27,3k waarna het wat terugzakte tot vlak onder $27k. Inmiddels staat de koers er weer net boven.

Bitcoin had dus een kleine bullish run en dat hielp het boven de $27.000 te komen. Er is echter nog steeds veel werk aan de winkel voor de bulls, omdat ze een grote stap boven de $28.000 moeten maken en dit niveau vervolgens moeten vasthouden. Een echte nieuwe bullrun zal pas van start kunnen gaan als de Bitcoin koers boven $32.000 kan komen. Dat is voorlopig de sterkste weerstand die overwonnen moet worden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $530 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,1%. De dominantie overschreed wederom de 50% na een korte onderbreking van een paar weken.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins koersen stijgen

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels hoger. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 3,6%), Solana (SOL, 5,4%), Tron (TRX, 5%), Toncoin (TON, 3%), Polygon (MATIC, 2,9%), Litecoin (LTC, 3,2%), Chainlink (LINK, -0,7%) en Uniswap (UNI, 4,2%).

Solana koers grafiek 

SEC-voorzitter gegrild door het Amerikaanse Congres

Het Amerikaanse Congres heeft onlangs SEC-voorzitter Gary Gensler opgeroepen voor een hoorzitting en hem uitgebreid op de korrel genomen over het onderwerp digitale valuta en de regulering ervan. Gensler bleef standvastig in zijn overtuigingen, maar zijn weigering om rekening te houden met de overwegingen van de wetgevers en zijn slechte behandeling van zaken maakten hem meer vijanden dan vrienden in het Huis van Afgevaardigden.

Andy Barr, een vertegenwoordiger, noemde hem de Tonya Harding van de effectenregelgeving. Harding was een Amerikaanse sportvrouw die een huurmoordenaar inhuurde om haar rivaal in de sport, te vermoorden en daarbij op heterdaad werd betrapt. Een andere vertegenwoordiger vroeg hem of het verhandelen van Pokemon-kaarten een effectentransactie was, maar Gensler bleef daar geen antwoord op geven. Warren Davidson vatte de frustraties van de wetgevers het beste samen; Biden zou Gensler gewoon moeten ontslaan.

Dit komt in een tijd waarin crypto-exchanges en bedrijven worden geconfronteerd met een enorm strenge regelgeving in de VS en niemand daar erg blij mee lijkt te zijn, behalve Gensler zelf. De acties van de SEC tegen de crypto-sector hebben ook al aanzienlijke schade gedaan aan de Bitcoin koers en de koersen van andere cryptovaluta.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram