Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt terug naar $27.000 na angst voor renteverhoging Fed

 Bitcoin munten liggen op telefoonscherm met daarop de Bitcoin koers grafiek

De Bitcoin koers staat wat onder druk de afgelopen 2 dagen, nadat het de maand oktober aanvankelijk zeer positief begon. De oorzaak van het wat verslechterde sentiment moeten we voornamelijk zoeken in de rente-perikelen in de VS. Daar kwam dinsdag het belangrijk JOLTS-rapport (Job Openings and Labor Turnover Survey) uit over de arbeidsmarkt in de VS. De Amerikaanse banenmarkt bleek sterker dan verwacht en dat versterkte de angst bij beleggers dat de Fed nog niet klaar is met de huidige cyclus van renteverhogingen. Als gevolg hiervan steeg de rente op staatsobligaties en dat maakt risicovolle assets als aandelen en cryptovaluta zoals Bitcoin, minder aantrekkelijk.

Vrijdag komen er nog meer belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt en ook die kunnen dus van invloed zijn op de Bitcoin koers, afhankelijk van of ze meevallen of tegenvallen.

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $ 27.547 (Bitmex) en € 26.246 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,08% in de afgelopen 24 uur. Altcoins stonden ook lichtjes in de rode cijfers en de markt kromp. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

Bitcoin-miners verlaten het Euraziatische land Kazachstan nadat de lokale overheid nieuwe maatregelen heeft geïntroduceerd om de mijnbouweconomie te beperken. Dit zou kunnen resulteren in een grote verschuiving in de strijd om de hasjmacht, aangezien de voormalige Sovjetstaat al lange tijd een belangrijke bestemming is voor Bitcoin-mining bedrijven. Waar zullen de miners nu heen gaan als Kazachstan niet langer een haalbare optie is? Daarover verderop meer.

Leden van de cryptogemeenschap vragen Elon Musk om het Satoshi Nakamoto-account op X (voorheen Twitter) te sluiten. Het kanaal is controversieel omdat het de naam van de oprichter van Bitcoin gebruikt en zelfs standpunten promoot die openlijk in strijd zijn met de geest van de digitale valutarevolutie. Crypto-gebruikers op X hebben opgeroepen om het account te deactiveren, omdat het een duidelijk geval is van opzettelijke nabootsing van identiteit en veel nietsvermoedende gebruikers kunnen worden misleid door te geloven dat dit de echte Satoshi is. De recente voorwaarden die Musk heeft opgelegd, betekenen dat het nabootsen van publieke figuren niet langer is toegestaan op X (tenzij expliciet wordt vermeld dat het voor parodiedoeleinden is). Dit account staat niet vermeld als parodie en daarom is het zeer waarschijnlijk dat het in de nabije toekomst zal worden verboden.

Bitcoin koers daalt, maar blijft boven $27.000

Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $27,5k. De cryptocurrency heeft enkele dagen geleden een belangrijke stap gezet boven de belangrijke weerstand van $28k, maar heeft dit niveau opnieuw niet kunnen vasthouden.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $27.550. De koers begon echter direct te dalen. Bitcoin vond vervolgens steun rond de $27,2k en begon vervolgens weer langzaam op te lopen tot de huidige waarde van ruim $27,5k. Als we de grafiek op een wat langer timeframe van een paar dagen bekijken, dan zien we dat de uptrend van de afgelopen dagen nog intact is, zij het wat zwak.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $534 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,3%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoins boeken kleine verliezen

Andere crypto koersen stonden over het algemeen licht in het rood. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -1%), Ripple (XRP, 4%), Dogecoin (DOGE, -1,3%), Polygon (MATIC, 3,7%), Polkadot (DOT, -2%), Bitcoin Cash (BCH, -4%), Shiba Inu (SHIB, -1%), Chainlink (LINK, -1,5%) en Avalanche (AVAX, 4%).

Polygon koers grafiek 

Miners verlaten Kazachstan, waar gaan ze naartoe?

Bitcoin-miners verlaten het olierijke Kazachstan. Het land was de topbestemming van de zeer competitieve mijnbouwsector.

De uittocht kwam toen de regering de energietarieven verhoogde en ook een belastingtarief invoerde. Dit was de reactie van de autoriteiten vanwege de druk op het nationale elektriciteitsnet.

Nu zoeken de miners naar nieuwe kusten. De VS stimuleren de crypto-mijnbouwsector en Texas is de nieuwe top-bestemming geworden. De VS zelf hebben echter wel nog steeds moeite om duidelijkheid te scheppen m.b.t. de regelgeving over de algehele crypto-sector. Pas wanneer ze dat op orde hebben, zal de crypto-sector werkelijk tot bloei kunnen komen in het land. Dat zal naar verwachting ook een positief effect hebben op de Bitcoin koers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram