Bitcoin koers boven $27.500, maar waarom stijgt het niet verder?

BTC/USD boven Bitcoin koers staaf-grafiek 

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond de $27,6k op het moment van schrijven. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie handelde de afgelopen dagen zijwaarts boven de belangrijke $27k-steun en een zoveelste poging om daarboven te gaan mislukte gisteren.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 27.658 (Bitmex) en € 26.217 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,06% in de afgelopen 24 uur. Altcoins waren ook grotendeels stabiel. Daarover verderop meer.

Waarom lukt het Bitcoin maar niet om boven $28.000 uit te stijgen?

Hoewel de recente opwaartse beweging in de Bitcoin koers beleggers enigszins geruststelde, hebben recente verklaringen van vertegenwoordigers van de Amerikaanse Federal Reserve de bezorgdheid vergroot over de naderende economische neergang.

Bitcoin heeft op korte termijn kracht getoond door op 3 oktober de steun op $27.200 te handhaven en vervolgens op 5 oktober boven $27.500 te stijgen. Desondanks wijzen drie belangrijke handelsstatistieken op matige steun, namelijk spotmarktvolumes, derivaten en vertrouwen in de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF.

Macro-economische krachten oefenen neerwaartse druk uit op de Bitcoin koers

Op 2 oktober merkte Michael Barr, de vicevoorzitter voor toezicht van de Amerikaanse Federal Reserve in New York op, dat hij een vertraging van de economische groei verwacht als gevolg van hogere rentetarieven die de economische activiteit beperken. Hij wees er ook op dat de volledige impact van het huidige monetaire beleid nog moet worden gerealiseerd. Op dit moment is de markt verdeeld over de mogelijkheid van een nieuwe renteverhoging door de Fed in 2023, volgens de FedWatch-tool van CME.

Op 3 oktober bereikte de reële rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties, gecorrigeerd voor inflatie, 2,47% - het hoogste niveau in bijna 15 jaar - volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Deze ontwikkeling verklaart deels waarom de US Dollar Index (DXY) het hoogste punt in tien maanden heeft bereikt.

Bovendien heeft Reuters gemeld dat de Verenigde Staten aantrekkelijker zijn geworden als investeringsbestemming vanwege de "veerkrachtige economie," die sterkere groeivooruitzichten biedt in vergelijking met Europa en China.

Bitcoin-handelsstatistieken tonen verminderde activiteit voor leverage longposities

Maandelijkse Bitcoin-futures worden doorgaans tegen een lichte premie verhandeld ten opzichte van de spotmarkten, wat aangeeft dat verkopers om meer geld vragen om de afwikkeling uit te stellen. BTC-futures contracten zouden doorgaans moeten worden verhandeld tegen een premie van 5% tot 10% op jaarbasis, in een situatie die bekend staat als "contango," wat niet ongebruikelijk is voor cryptomarkten.

De BTC-futures-premie blijft echter onder de neutrale drempel van 5% handelen en blijft binnen het neutrale tot bearish bereik. Dit duidt op een gebrek aan vraag naar longposities met hefboomwerking. Bovendien is de spotmarkthandel op traditionele beurzen tot een niveau gedaald dat sinds eind 2020 niet meer is gezien, wat wijst op een verminderde deelname van institutionele beleggers.

Bitcoin dagelijks spothandelsvolume, USD.
Bitcoin dagelijks spothandelsvolume, USD. Bron: Messari en Kaiko

Het is vermeldenswaardig dat de daling van de handelsvolumes deels kan worden toegeschreven aan het feit dat grote Amerikaanse handelsfirma's, zoals Jane Street Group en Jump Trading, zich vóór mei 2023 hebben teruggetrokken uit de cryptocurrency-markten vanwege strenger toezicht door regelgevers, waardoor de markt minder aantrekkelijk werd voor institutionele beleggers.

Het vertrouwen van beleggers in de komst van een spot Bitcoin ETF neemt af

Een van de factoren die de winst van 68% in de Bitcoin koers in 2023 ondersteunden, is het vooruitzicht op goedkeuring van een spot Bitcoin ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Ondanks herhaalde vertragingen in de goedkeuring van de toezichthouder, heeft de recente lancering van op Ether-futures gebaseerde ETF's op 2 oktober slechts matige vraag gegenereerd.

Bovendien blijft het Grayscale Bitcoin Trust-bedrijf, ondanks een gunstige rechterlijke uitspraak voor de omzetting ervan in een spot Bitcoin ETF, handelen met een korting van 19% vergeleken met de waarde van zijn Bitcoin-bezit. Deze gegevens wijzen op een afnemend vertrouwen in de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF, omdat beleggers de mogelijkheid zouden hebben om hun aandelen na de conversie tegen nominale waarde terug te kopen.

Tot slot heeft Bitcoin moeite gehad om het weerstandsniveau van $28.500 te doorbreken, en de recente opmerkingen van vertegenwoordigers van de Federal Reserve over dreigende economische druk wijzen op ongunstige vooruitzichten om op korte termijn boven deze weerstand uit te komen.

 

Ander crypto nieuws

Kraken neemt Bitcoin Meester over

Kraken heeft aangekondigd dat het van plan is om het in Nederland gevestigde cryptocurrency-platform Coin Meester B.V. (BCM) over te nemen als onderdeel van zijn Europese expansieplannen.

De in de Verenigde Staten gevestigde beurs Kraken heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van de Nederlandse crypto exchange BCM, te midden van zijn streven naar Europese expansie.

Hoewel de financiële details van de deal niet zijn vrijgegeven, hebben Kraken en BCM de voorgenomen overname aangekondigd na de invoering van het regelgevingskader voor Markets in Crypto-Assets (MiCA) door de Europese Unie.

Kraken heeft expliciet verklaard dat het van plan is zijn activiteiten in heel Europa uit te breiden door licenties te verkrijgen als Virtual Asset Service Providers (VASP) om te opereren in Ierland, Italië en Spanje.

Kraken CEO David Ripley benadrukte de kracht van de Nederlandse economie, de brede acceptatie van cryptocurrency en een cultuur van innovatie als de drijvende factoren achter hun wens om een basis in Nederland te vestigen.

De CEO van BCM, Mitchell Zandwijken, merkte op dat de bestaande klanten zouden profiteren van de investeringen en innovaties van Kraken als gevolg van de overname.

BCM, voorheen bekend als Bitcoin Meester, is opgericht in 2017 en biedt diensten aan voor cryptocurrency-handel en staking, met toegang tot meer dan 170 cryptocurrencies. Het bedrijf is geregistreerd als een Nederlandse cryptocurrency-dienstverlener bij De Nederlandsche Bank, de centrale bank van ons land. Beide bedrijven benadrukken dat de voltooiing van de deal afhankelijk is van goedkeuring van toezichthouders, waaronder de Nederlandse Centrale Bank.

Elon Musk uit kritiek op Fiat valuta 

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft opnieuw kritiek geuit op het fiat-valutamodel. De excentrieke miljardair die nu eigenaar is van het X-platform (voorheen Twitter) noemde het fiatmodel oplichterij. Hij heeft zich het afgelopen jaar fel verzet tegen dit systeem en ook tegen de Amerikaanse dollar, omdat de rentetarieven aanzienlijk zijn verhoogd. Daarover verderop meer.

Tweede dag FTX proces

De tweede dag van het FTX-proces resulteerde in de bevestiging van de jurybank. Het lot van het hele FTX-schandaal rust nu op deze twaalf gewone mensen, volgens de juridische traditie in de VS. Op de tweede dag waren er ook uitgebreide openingsverklaringen van het Openbaar Ministerie en de verdediging. Eerstgenoemde begon de aflevering in het offensief en beschuldigde voormalig CEO Sam Bankman-Fried (SBF) van opzettelijk frauduleus gedrag om zichzelf te verrijken. Ze beschuldigden de voormalige rijzende ster van de crypto-industrie ook van het stelen van gebruikersgelden en het doorsluizen ervan naar Alameda Research, een zusterbedrijf van de FTX-exchange. De verdediging pleit daarentegen niet schuldig en stelde dat SBF een jonge ondernemer was die zich niet bezighield met illegale activiteiten maar slechts een aantal gedurfde zakelijke beslissingen heeft genomen. Volgens zijn advocaten werkten sommigen van hen en leidden anderen uiteindelijk tot de ineenstorting van het bedrijf. Ze ontkenden dat SBF zich bezighield met het stelen van geld of fraude om zichzelf te verrijken. Het proces zal naar verwachting ruim een maand duren en de getuigenissen van ex-werknemers zullen naar verwachting vandaag beginnen en ook morgen doorgaan. FTX heeft een miljarden-schuld vanwege de acties van SBF en het zal heel moeilijk zijn om dit niveau van corruptie te rechtvaardigen.

De Bitcoin koers herstelt wat tot boven $27,5k

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven iets boven $27,6k. De cryptocurrency steeg gisteren tot iets boven $28k, maar kon dit aan het eind van de dag niet vasthouden.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $27,6k. Het handelde even zijwaartsmaar begon al snel te stijgen. Het kwam zelfs even boven de $28k , maar kon dat niet lang volhouden. De Bitcoin koers vond al weer snel de weg naar beneden en daalde in het begin van de avond tot $ 27.350.  Tot het einde van de dag bleef de koers stabiel op dat niveau, maar vanaf middernacht begon de Bitcoin koers toch weer wat op te lopen tot de huidige koers van $27,6k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $536 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 50,64%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen lieten aan het einde van de afgelopen 24 uur een grotendeels gemengd beeld zien. Opmerkelijke prijsveranderaars waren Ethereum (ETH, -0,3%), Solana (SOL, 0,8%), Cardano (ADA, 2,6%), Toncoin (TON, 3,2%), Polygon (MATIC, -1,1%), Chainlink (LINK, -2%) en Avalanche (AVAX, 4,2%).

AVAX koers grafiek 

Elon Musk noemt Fiat-valuta oplichterij

Tesla-CEO Elon Musk is opnieuw begonnen met een tweet-campagne tegen fiatgeld. Musk begon na 2020 tekeer te gaan tegen het fiatsysteem tijdens de Covid-19-pandemie. Musk ergerde zich vooral aan de manier waarop de regering een enorm stimuleringspakket introduceerde en vervolgens op onverantwoorde wijze de rente verhoogde. Musk hield de acties van de overheid verantwoordelijk voor de neergang van de economie en spreekt zich sindsdien openlijk uit tegen het fiatsysteem.

Musk tweette in antwoord op een tweet van Wall Street Silver waarin werd gevraagd: “Wat is een oplichterij die zo genormaliseerd is dat we ons niet eens meer realiseren dat het een oplichterij is?” met ‘Fiat-valuta’.

Hij heeft ook regelmatig verklaard dat hij crypto boven fiat steunt. Dit terwijl hij regelmatig tegen en vóór Bitcoin twittert.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram