Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stijgt plotseling hard door Grayscale beslissing SEC

Bitcoin koers explodeert opwaarts 

De Bitcoin koers en in z’n kielzog de prijzen van de meeste andere cryptovaluta, liepen zondagavond en maandagochtend hoog op nadat de SEC ervan afzag om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Hof in zijn zaak tegen Grayscale. In het besluit, dat in augustus werd genomen, wordt gesteld dat de SEC geen redenen had om Grayscale ervan te weerhouden zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)-fonds om te zetten in een ETF. Destijds was het een monumentale overwinning voor Grayscale en een bemoedigende stap in de goede richting voor de spot-Bitcoin ETF-toepassingen.

De SEC had de mogelijkheid om een weerwoord in te dienen.  De deadline daarvoor was vrijdag om middernacht, voor welde tijd het moest worden ingediend. Deze deadline is gekomen en gegaan zonder enige actie van het bureau, wat velen in de crypto-industrie ertoe heeft aangezet te concluderen dat spot-Bitcoin ETF’s ook moeten worden goedgekeurd. De vraag naar spot-Bitcoin ETF’s is groot geweest en wordt algemeen gezien als de volgende echte katalysator om cryptocurrencies uit hun bearmarktslaap te halen.

De Bitcoin koers heeft het niveau van $27.000 teruggewonnen en de afgelopen 24 uur is het met bijna 4,0% gestegen. Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $ 27.821 (Bitmex) en € 26.390 (Bitvavo). Ethereum is 1,6% gestegen, terwijl Solana en Cardano respectievelijk met ongeveer 3,8% en 1,8% zijn gestegen. De wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta is de afgelopen 24 uur met bijna 2,7% gegroeid en bedraagt momenteel ongeveer $1,08 biljoen.

Bitcoin koers grafiek 

Het is nog niet voorbij voor de SEC in haar zaak tegen Grayscale

Opgemerkt moet worden dat de zaak tegen Grayscale nog lang niet voorbij is voor de SEC. De overheidstoezichthouder heeft nog steeds de mogelijkheid om de aanvragen van Grayscale om andere redenen te weigeren, hoewel het, nu dat precedent is geschapen, waarschijnlijk lijkt dat Grayscale met succes in beroep kan gaan tegen toekomstige beslissingen.

Deze aanvraag van Grayscale ligt sinds oktober 2021 bij de rechter. De SEC heeft een Bitcoin futures ETF voor Grayscale goedgekeurd, maar heeft altijd geweigerd toestemming te verlenen voor een spot Bitcoin ETF. De huidige prijs van aandelen GBTC is niet indicatief voor de Bitcoin koers zelf en Grayscale stelt dat als het een echte spot-ETF zou zijn, het een realistischere handelsratio zou zijn.

Naast de aanvraag om GBTC te converteren, heeft Grayscale ook een spot Bitcoin ETF aangevraagd bij de SEC. Grayscale sluit zich aan bij andere bedrijven zoals Blackrock, iShares, Wisdom Tree en Fidelity om spot Bitcoin ETF's in de VS te noteren. Sommigen geloven dat deze aanvragen tegen het einde van het jaar zullen worden ingewilligd, en het lijkt erop dat de SEC momenteel niet veel strijd levert in de rechtbank. Het bericht dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission op 13 oktober niet in beroep zou gaan tegen de beslissing van Grayscale, leidde tot de uitspraak van Bloomberg ETF-analist James Seyffart dat de goedkeuringen van spot Bitcoin ETF's als een "voldongen feit" moeten worden beschouwd.

Op Twitter werd door veel analisten positief gereageerd op het nieuws, waaronder ook Michael van de Poppe:

Tweet Michael van de Poppe

Korting op Grayscale Bitcoin Trust t.o.v. Bitcoin koers daalt tot laagste niveau in 2 jaar

Aandelen Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), worden verhandeld tegen zijn kleinste korting in bijna twee jaar, naarmate spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF's) steeds dichter bij mogelijke goedkeuring in de Verenigde Staten komen.

Recente gegevens van YCharts geven aan dat de korting van GBTC ten opzichte van de netto activa waarde (NAV) van Bitcoin is verkleind tot 15,87% op 13 oktober.

Korting ten opzichte van NAV is een percentage dat de mate meet waarin een beleggingsfonds of ETF wordt verhandeld onder zijn netto activa waarde. Deze maatstaf wordt gebruikt om bij te houden hoe ver een effect wordt verhandeld van zijn werkelijke waarde.

Gegevens tonen aan dat de korting van GBTC ten opzichte van de Bitcoin koers begon te verkleinen toen BlackRock en verschillende andere financiële instellingen spot Bitcoin ETF-aanvragen indienden in medio juni. De korting daalde van 44% op 15 juni naar 26,7% op 5 juli. Sindsdien is het cijfer blijven dalen.

GBTC's Korting ten opzichte van NAV-grafiek over de laatste 12 maanden.
GBTC's Korting ten opzichte van NAV-grafiek over de laatste 12 maanden. Bron: YCharts

De laatste keer dat de korting van GBTC op een vergelijkbaar niveau lag, was in begin december 2021 - slechts een maand nadat de Bitcoin koers zijn hoogste waarde ooit van $69.000 bereikte op 10 november.

Veel analisten, zoals cryptocurrency-belegger Lyle Pratt, geloven dat de korting van GBTC in de komende week of twee zal blijven "verdwijnen" naarmate spot Bitcoin ETF's dichter bij goedkeuring komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram