Skip to main content

Bitcoin nieuws

Vals Spot Bitcoin ETF-rapport stuurt de Bitcoin koers door $30.000

krant met daarop de titel: Fake News 

De cryptomarkten begonnen de week met een knal toen een vals rapport van Cointelegraph.com de prijzen deed stijgen. Het rapport gaf aan dat de SEC de spot Bitcoin ETF voor Blackrock iShares had goedgekeurd, iets dat Blackrock zelf later zou weerleggen. Cointelegraph.com tweette een verontschuldiging voor het valse rapport, wat aangeeft dat een stagiair de tweet per ongeluk online had gepubliceerd.

Bitcoin koers stijgt voor kort moment tot boven $30.000

De schokgolven kwamen onmiddellijk toen de Bitcoin koers door de $30.000 steeg, na het grootste deel van het weekend onder de $27.000 te hebben gehandeld. Op het moment van schrijven, heeft de Bitcoin koers zich op ongeveer $28.250 gevestigd en is het in de afgelopen  24 uur meer dan 1,5% gestegen. Ethereum zag ook een hogere piek en won ongeveer 0,5%, terwijl Solana het meest steeg onder de large-cap altcoins met een winst van 5,7%.

Bitcoin koers grafiek 

Bitcoin-gerelateerde aandelen kenden ook een grote boost tijdens de intraday-handel op de aandelenmarkten. Coinbase (NASDAQ: COIN) opende de sessie op ongeveer $79,00 voordat het grootste deel van deze winst werd gewist toen Blackrock het rapport ontkende. Het aandeel sloot nog steeds hoger met 2,42%.

Koersgrafiek aandelen Coinbase 

De aandelen van de ProShares Bitcoin Strategy ETF (NYSEARCA: BITO) sprongen ook omhoog met een klassieke ‘gap up’, voordat ze weer op aarde terugkeerden. Het populaire fonds slaagde er toch in de sessie af te sluiten met een winst van 6,61%.

Er zou FOMO kunnen ontstaan na het valse rapport

Als de plotselinge stijging van de Bitcoin koers ons iets heeft laten zien, dan is het dat wanneer deze ETF’s officieel worden goedgekeurd, de FOMO (Fear Of Missing Out) die dan ontstaat, de prijzen nog hoger zou kunnen sturen. Nu we een glimp hebben gezien van de prijsactie die zou kunnen volgen op de goedkeuring, konden we goed zien dat mensen die aan de zijlijn zaten, weer in de markt sprongen om Bitcoin vast te houden tijdens de ETF-lanceringen.

De valse tweet brengt ook een van de problemen aan het licht die de SEC heeft met spot Bitcoin ETF’s: dat de markten het potentieel hebben om gemanipuleerd te worden. Eén valse tweet zorgde er maandag voor dat meer dan $100 miljoen aan short- en longposities werden geliquideerd. Hopelijk werkt deze gebeurtenis niet als een afschrikmiddel voor de SEC om de goedkeuring van de ETF's te overwegen. 

Grayscale Bitcoin fonds plots stuk populairder in afwachting van Bitcoin ETF goedkeuring

Investeerders wachten nog steeds met volle moed de goedkeuring af voor een nieuwe Bitcoin (BTC) spot ETF. De aanvraag ligt bij Grayscale, een grote Amerikaanse vermogensbeheerder die specialiseert in digitale activa, die een flinke toename in vraag naar hun Bitcoin fonds ervaarde. Beleggers hopen dat de goedkeuring van autoriteiten uit de Verenigde Staten een nieuwe boost zal geven aan de Bitcoin koers, echter horen we ondertussen ook geluiden dat een goedkeuring mogelijk minder dichtbij is dan eerst gedacht. 

Grayscale is beheerder van de zogeheten Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) maar is ijverig om het fonds om te zetten tot een spot ETF. Bij een spot ETF resulteren aankopen van het fonds door beleggers direct in Bitcoin aankopen. Dit spreekt beleggers aan omdat vermogen in de fondsen makkelijker impact heeft op de BTC koers. Financiële instituties die willen investeren in de spot ETF zullen dan zorgen voor een stijgende Bitcoin koers. De aanvraag ligt nu bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) die mogelijk goedkeuring zal geven. Het gevolg is een flinke toename van de Bitcoin koers maar ook van de prijs van de aandelen GBTC.

GBTC fonds weer stuk populairder

Het fonds bestaat al een aantal jaar maar raakte steeds minder populair onder beleggers, wat terug is te zien aan de discount rate. Dat wil zeggen, het percentage dat het GBTC fonds handelt onder de totale waarde van de activa die het beheert. Een hoge discount rate wil zeggen dat de waardering van het fonds op de beurs significant lager is dan de hoeveelheid Bitcoin die het bezit. Het verloop van de discount rate is goed terug te zien in onderstaande figuur. In januari van dit jaar was het fonds bijna 50% goedkoper dan de netto vermogenswaarde die het beerde. In de afgelopen weken is dit verschil flink afgenomen tot net onder de 16%. Dit lijkt te komen door de verwachting dat het fonds omgezet zal worden in een spot ETF, wat nieuwe investeerders lijkt aan te trekken.

Discount rate van de GBTC fonds
Figuur 1: Discount rate van de GBTC fonds (bron; YCharts)

Bloomberg journalist skeptisch over Bitcoin Spot ETF goedkeuring

De markt reageerde explosief op de mogelijke goedkeuring van de SEC op de Bitcoin spot ETF. Echter, horen we ook kritische geluiden. Een journalist van Bloomberg, die gespecialiseerd is in ETFs, is huiverig om het nieuws te omarmen. Hetzelfde geldt voor een journalist van Fox Business die sprak met vermogensbeheerder BlackRock en op social media deelde dat de goedkeuring van de iShares Bitcoin Spot ETF nog steeds wordt beoordeeld door de SEC.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram