Skip to main content

Bitcoin nieuws

Wat zit er achter de recente stijging van de Bitcoin koers?

stapel bankbiljetten + BTC munt en pijl die stijgende Bitcoin koers symboliseert 

De Bitcoin koers is gisteren gestegen, met het hoogste punt van de dag boven $30,200, een nieuw hoogtepunt in twee maanden. De koersstijging volgde op de aankondiging van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission dat ze alle aanklachten tegen de leiding van Ripple, inclusief CEO Brad Garlinghouse, zouden laten vallen. Dit nieuws werd enthousiast ontvangen door de crypto-gemeenschap.

Inmiddels is de Bitcoin koers weer wat teruggezakt en lijkt te stabiliseren rond $29.500. Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandelt voor $ 29.749 (Bitmex) en € 28.075 (Bitvavo). Altcoins laten een gemengd beeld zien met zowel winnaars als verliezers.

Hoewel het onzeker is of de Bitcoin koers de $30,000 grens op korte termijn echt achter zich kan laten, lijkt de positieve trend deels veroorzaakt te worden door institutionele beleggers die recente aanpassingen deden aan verschillende Bitcoin ETF-aanvragen en de optimistische verwachtingen van particuliere beleggers omtrent de aanstaande Bitcoin halvering.

Bitcoin koers grafiek 

Laten we de redenen voor de huidige stijging van de Bitcoin koers nader bekijken.

Toenemende institutionele interesse in Bitcoin

Ondanks diverse uitdagingen op macroniveau hebben recente wijzigingen in Bitcoin ETF-aanvragen halverwege oktober ervoor gezorgd dat de Bitcoin koers de $30,000 overschreed, wat zorgde voor een positiever marktsentiment.

Nadat rechter Neomi Rao, van het Amerikaanse Hof van Beroep, Grayscale Investments steunde in hun zaak tegen de SEC betreffende de Grayscale Bitcoin Trust, dienden veel grote instellingen ETF-aanvragen in. Op 14 oktober boekte Grayscale een nieuwe overwinning toen de SEC aankondigde dat ze de beslissing niet zouden aanvechten, wat leidde tot een nieuwe Bitcoin ETF-aanvraag door Grayscale op 19 oktober.

Tot nu toe heeft de SEC geweigerd een Bitcoin ETF goed te keuren ondanks vele aanvragers zoals BlackRock, Fidelity, ARK Invest en 21Shares.

De Bitcoin halvering komt terug in de schijnwerpers

De volgende Bitcoin halvering staat gepland voor april 2024. Analisten discussiëren nog steeds over de mogelijke invloed hiervan op de Bitcoin koers.

Volgens Capriole Investments:

"Gedurende Bitcoin's 14-jarige cyclische geschiedenis, werden alle rendementen behaald in de 12-18 maanden na elke Halvering. Investeren in de 4-6 maanden voorafgaand aan elke Halvering resulteerde in nog betere prestaties in 2020."

Een goedgekeurde Bitcoin ETF kan de liquiditeitsproblemen helpen oplossen, wat kan zorgen voor $600 miljard aan nieuwe vraag. Uit een recent rapport van Capriole Investments bleek dat de goudprijs een stijging van 350% doormaakte na goedkeuring van een goud ETF.

CryptoQuant verwacht dat ETF-goedkeuring kan leiden tot een marktkapitalisatie stijging van $1 biljoen.

Daling van Bitcoin aanbod op exchanges

Parallel aan de stijging van de Bitcoin koers blijft de BTC-voorraad op beurzen dalen. Sinds de piek van 4 september is er meer dan 70.000 BTC van beurzen afgehaald.

Het feit dat munten de beurzen verlaten wordt vaak gezien als een positief signaal; beleggers halen hun BTC meestal van beurzen af wanneer ze van plan zijn deze langdurig vast te houden. Op 19 oktober bereikte het percentage lange termijn Bitcoin houders een record van 76% van het totale BTC-bezit.

Met de voortdurende uitstroom van Bitcoin van beurzen hebben liquidaties vaak een sterke invloed op de koers. Alleen al in de afgelopen 24 uur zijn BTC-shortposities ter waarde van meer dan $30,1 miljoen geliquideerd.

De huidige positieve trend van de Bitcoin koers zorgt voor een verbeterd marktsentiment. De Bitcoin Fear & Greed Index toont aan dat de markt van een angstige naar een neutrale stemming is verschoven, met een stijging van negen punten in een week.

Crypto Fear & Greed Index 

Matrixport ziet de Bitcoin koers stijgen naar $56,000 bij goedkeuring Blackrock's Bitcoin ETF door SEC

Matrixport, een platform voor cryptocurrency financiële diensten, verwacht dat de Bitcoin koers zal stijgen naar een waarde tussen de $42,000 en $56,000 als de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) het spot Bitcoin exchange-traded fund van Blackrock goedkeurt.

Matrixport Ziet Verband Tussen ETF Instroom en Mogelijke Bitcoin Prijsstijging

In een notitie voor investeerders die donderdag werd uitgebracht, stelde Matrixport dat de goedkeuring van Blackrock’s spot Bitcoin ETF mogelijk kan leiden tot een instroom van tussen de $24 miljard en $50 miljard in Bitcoin. Deze schatting is gebaseerd op het idee dat 10% tot 20% van de investeerders in edelmetalen ETFs, die samen ongeveer $120 miljard aan activa hebben, mogelijk 1% van hun portfolio's zouden kunnen toewijzen aan een Bitcoin ETF.

“Als de marktkapitalisatie van tether met $24 miljard stijgt, wat een indicatie kan zijn voor de potentiële instroom van ETF's, zou de Bitcoin koers kunnen stijgen naar $42,000, volgens een voorzichtige schatting van Matrixport. "Bij een grotere instroom van $50 miljard zou de koers zelfs kunnen stijgen naar $56,000."

Deze voorspelling volgt op recente onjuiste geruchten dat de SEC de aanvraag van Blackrock’s spot Bitcoin ETF had goedgekeurd, wat kortstondig zorgde voor een prijsstijging van $2,000, die vervolgens weer met $1,000 tot $1,200 daalde toen bleek dat het nepnieuws was. Matrixport is van mening dat de macro-economische omstandigheden dit jaar gunstiger zijn voor crypto en voorspelde eerder al een flinke stijging van de cryptomarkt door een lagere inflatie in de VS.

In de notitie voor investeerders meldde Matrixport dat Grayscale's Bitcoin Trust al aanzienlijk beter heeft gepresteerd dan Bitcoin zelf tot nu toe in 2023. "Aan het begin van het jaar was de netto activa waarde (NAV) korting van GBTC -45%, dit versmalde licht naar -43%," onthulde Matrixport. "De echte omslag kwam echter toen Blackrock op 15 juni 2023 zijn ETF-aanvraag aankondigde."

Matrixport gaf verder aan dat er ongeveer 15,000 geregistreerde beleggingsadviseurs in de VS zijn met een beheerd vermogen van $5 biljoen die mogelijk een klein deel in Bitcoin zouden kunnen adviseren. Een toewijzing van slechts 1% aan Bitcoin zou al $50 miljard aan investeringen opleveren.

“Deze groep heeft een enorm potentieel. Een bescheiden aanbeveling van 1% voor bitcoin zou al zorgen voor een instroom van ongeveer $50 miljard,” aldus Matrixport. In juli voorspelde het bedrijf ook dat de Bitcoin koers mogelijk $125,000 zou kunnen bereiken tegen eind 2024.

Op basis van historische gegevens gelooft Matrixport dat er tegen het einde van 2024 een nieuwe grote stijging van de Bitcoin koers zal plaatsvinden met een doel van $125,000. De firma voorziet ook sterke herstelbewegingen voor zowel Bitcoin (BTC) als ethereum (ETH) en verwacht dat hun volatiliteit aanzienlijk zal afnemen. Blackrock heeft op 18 oktober 2023 zijn ETF-aanvraag bij de SEC gewijzigd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram