Skip to main content

Bitcoin nieuws

Galaxy voorspelt Bitcoin koers boven $59.000 jaar na lancering BTC ETF

Bitcoin ETF en stijgende Bitcoin koers grafiek onder vergrootglas 

Volgens Galaxy Digital zal de Bitcoin koers in het jaar na de lancering van de eerste spot Bitcoin ETF met 74% kunnen stijgen, zonder rekening te houden met secundaire effecten. Vanaf het huidige niveau zal dit de Bitcoin koers tot boven $59.000 brengen.

Op 24 oktober publiceerde Charles Yu van Galaxy Digital een blogpost waarin hij schatte dat de totale marktomvang voor Bitcoin ETFs in het eerste jaar na de lancering $14,4 biljoen zou zijn. Hij baseerde de verwachte stijging van 74% op de mogelijke prijsimpact van fondsinstromen naar Bitcoin ETF-producten, waarbij hij goud-ETFs als referentiepunt gebruikte.

Volgens de schattingen van Yu zou de Bitcoin koers in de eerste maand na de lancering van een ETF met 6,2% stijgen, om daarna gestaag af te nemen naar een maandelijkse stijging van 3,7% in de twaalfde maand.

Hoewel Yu zich baseerde op Bitcoin-prijsgegevens van 30 september, zou een stijging van 74,1% betekenen dat de Bitcoin koers, vanaf de huidige waarde, zou stijgen tot ruim $59.000.

Een vergelijkbaar cijfer werd genoemd door Markus Thielen, onderzoekshoofd bij het digitale financiële dienstenbedrijf Matrixport, die in een post op 19 oktober suggereerde dat de Bitcoin koers zou kunnen stijgen tot ergens tussen $42.000 en $56.000 als de spot Bitcoin ETF-aanvraag van BlackRock wordt goedgekeurd.

Verder voorspelt Yu dat de totale marktomvang van de Amerikaanse Bitcoin ETFs in het tweede jaar na de lancering zou kunnen oplopen tot $26,5 biljoen en na drie jaar zelfs $39,6 biljoen.

Yu erkent dat eventuele vertragingen of afwijzingen van spot Bitcoin ETF-aanvragen de prijsvoorspellingen zouden kunnen beïnvloeden. Echter, hij benadrukte dat deze schattingen aan de voorzichtige kant zijn en geen rekening houden met de secundaire effecten van een goedkeuring van een spot Bitcoin ETF.

"In de nabije toekomst verwachten we dat andere mondiale/internationale markten het voorbeeld van de VS zullen volgen en soortgelijke Bitcoin ETF-producten zullen goedkeuren en aanbieden aan een breder publiek," aldus Yu.

Tot slot voegde hij eraan toe dat "2024 een belangrijk jaar voor Bitcoin zou kunnen zijn", verwijzend naar de instroom van ETFs, de Bitcoin halvering in april 2024, en "de mogelijkheid dat de rentetarieven hun hoogtepunt hebben bereikt of dat binnenkort zullen doen."

BlackRock's Bitcoin ETF Toegevoegd aan Nasdaq Handelsclearing Instelling.

Ondertussen is het voorgestelde iShares Bitcoin ETF van investeringsgigant BlackRock nu geregistreerd bij de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC). De toevoeging is volgens ETF-analist Eric Balchunas een essentiële stap in de weg naar notering en handel van een crypto ETF en wijst op mogelijke goedkeuring door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit nieuws zorgde dan ook voor een spectaculaire stijging van de Bitcoin koers gisteren, waarbij het zelfs even boven $35.000 uit kwam.

Op 23 oktober gaf Bloomberg ETF-expert Eric Balchunas in een X (voorheen Twitter) draadje aan dat de registratie bij DTCC een standaardprocedure is voor de introductie van een crypto ETF op de markt. Het iShares Bitcoin ETF heeft het tickersymbool IBTC en wordt mogelijk genoteerd aan de Nasdaq-aandelenbeurs, die in juni een aanvraag indiende voor de notering van dit beleggingsinstrument.

"BlackRock loopt voorop met deze logistieke stappen die meestal vlak voor de lancering plaatsvinden. Het lijkt erop dat goedkeuring vrijwel zeker aanstaande is," merkte Balchunas op. Hij speculeerde dat BlackRock mogelijk al toestemming van de SEC heeft gekregen of zich voorbereidt op die eventualiteit. Op basis van de datum van BlackRock's aanvraag heeft de SEC tot 10 januari 2024 om een definitieve beslissing te nemen over goedkeuring of afwijzing.

Mocht de aanvraag van BlackRock worden goedgekeurd, dan zou dit de deur kunnen openen voor diverse andere crypto ETF-aanvragen die momenteel onder de loep liggen bij de SEC, waaronder die van ARK Investment, Fidelity en Valkyrie. Tot op heden heeft de SEC geen enkele Bitcoin of Ether spot ETF aanvraag voor notering op een Amerikaanse beurs goedgekeurd, maar in oktober 2021 begon men wel beleggingsproducten gerelateerd aan Bitcoin futures toe te staan.

De BTCC-notering volgde nadat een Amerikaanse hoger beroep-rechtbank een besluit van 29 augustus bekrachtigde waarin werd geëist dat de SEC een Bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments zou beoordelen. Grayscale diende op 19 oktober een registratieverklaring in bij de SEC voor de notering van zijn Bitcoin trust op de New York Stock Exchange Arca onder het tickersymbool GBTC.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram