Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stabiliseert rond $34.000, BTC-dominantie blijft hoog

BTC symbool met Bitcoin koers grafiek op achtergrond  

Na de sterke push gisteren waarbij de Bitcoin koers tot boven $35.000 steeg, zien we de volatiliteit nu langzaam afnemen. Op het moment van schrijven staat de koers van de belangrijkste cryptovaluta op $ 34.196 (Bitmex) en € 32.335 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,62% in de afgelopen 24 uur.

Gisteren zagen we een onvervalste short-squeeze zich ontvouwen waarbij de Bitcoin koers razendsnel een flink stuk hoger werd gezet. Tussen $30.000 en $32.000 lag er een sterke weerstandszone, maar die werd gisteren moeiteloos overwonnen. Wat positief is, is dat de koers zich sindsdien sterk houdt en niet ver is teruggevallen. Dit wijst op een aanhoudende vraag naar Bitcoins in de markt en voorspelt een positieve koersontwikkeling in de nabije toekomst.

Stijging Bitcoin koers naar $35.000 wist $232M aan shortposities binnen 24 Uur

Gisteren beleefde Bitcoin (BTC) zoals gezegd een opmerkelijke stijging van 13% tijdens de vroege handelsuren. Deze groei schoot de Bitcoin koers naar $35.300 per stuk, waardoor de gehele cryptomarkt met meer dan 10% steeg. Terwijl de markt opbloeide, kwamen handelaren die hadden gespeculeerd op een daling van cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum in een lastige positie terecht. Binnen slechts 24 uur verdampte een verbazingwekkende $323 miljoen aan crypto shortposities.

Stijgende Crypto koersen zorgen voor $427M aan liquidaties van Short en Long Posities

Op dit moment schommelt de waarde van de cryptomarkt rond een indrukwekkende $1,3 biljoen, wat neerkomt op een stijging van 10%. Gisteren steeg de Bitcoin koers met 13%. Andere belangrijke munten zagen ook opvallende winsten: ETH sprong met 9%, BNB klom met 5%, en zowel XRP als Solana boekten een koersstijging van 7%.

Deze snelle prijsstijgingen hebben degenen die speculeerden tegen de top-cryptocurrencies in een benarde positie gebracht, omdat hun posities verloren en werden geliquideerd door deze indrukwekkende en snelle rally's. Recentelijke gegevens van Coinglass tonen aan dat de markt gisteren getuige was van de liquidatie van $51,91 miljoen aan longposities en maar liefst $103 miljoen aan shortposities.

Volgens Coinglass.com wiste Bitcoins snelle stijging naar $35.000, $232M aan shortposities in slechts 24 uur

Wanneer we de 24-uurs statistieken nader bekijken, werden shortposities ter waarde van $323 miljoen weggevaagd en werd nog eens $104 miljoen aan longs geliquideerd. Opmerkelijk is dat van de totale geliquideerde shortposities, Bitcoin-contracten een aanzienlijk deel uitmaakten, goed voor $232 miljoen van de in totaal $323 miljoen.

Tegelijkertijd zag ethereum (ETH) meer dan $64 miljoen aan shortposities geliquideerd worden. Shortposities van Solana (SOL) kwamen uit op ongeveer $11,4 miljoen. Bovendien bedroegen de shorts van een reeks andere alternatieve cryptomunten ongeveer $21,83 miljoen.

Gegevens van Coinglass toonden ook een stijging in handelsvolume aan, met een totaal van $203 miljard in de afgelopen 24 uur, een stijging van 143% ten opzichte van de vorige dag. Openstaande posities bedragen nu bijna $29,73 miljard, een stijging van 4,55%. In totaal zagen we in de laatste dag liquidaties in de cryptomarkt ter waarde van een verbluffende $429,46 miljoen over zowel long- als shortposities. 

Ander Crypto nieuws

Met meer dan 50% marktaandeel reflecteert Bitcoin's dominantie zijn hoogtepunten uit 2021

Recente cijfers tonen aan dat de dominantie van Bitcoin, een weergave van zijn marktkapitalisatie in verhouding tot de gehele cryptomarkt, niveaus bereikt die sinds februari 2021 niet meer zijn gezien. De huidige gegevens laten zien dat Bitcoin ongeveer 54% van de totale waarde van de cryptomarkt uitmaakt, terwijl Ethereum (ETH) net boven de 17% ligt. Daarover verderop meer.

ARK verkoop GBTC aandelen

Investeringsmaatschappij ARK een aantal van zijn Grayscale Bitcoin-aandelen (GBTC) verkocht voor een prijs van $34.000. Het bedrijf wordt geleid door de pro-Bitcoin-CEO Cathie Wood en zij heeft er geen geheim van gemaakt dat ze institutioneel betrokken wil raken bij de crypto-scene. De verkoop van de aandelen tegen deze relatief lage koers suggereert echter dat ze enkele verliezen probeert te beperken. Het totale transactiebedrag bedraagt slechts 2,5 miljoen dollar, wat peanuts is vergeleken met de miljarden die ARK tot zijn beschikking heeft. Dit zou echter kunnen wijzen op een groeiende bezorgdheid dat deze recente bullish fase in de nabije toekomst niet lang zal duren, aangezien we nog steeds 2-3 kwartalen verwijderd zijn van een halvering. Het zou ook kunnen betekenen dat ARK begrijpt dat ETF's eraan komen en dat aandelen als GBTC in dat geval verouderd zouden raken.

Bitcoin koers stabiliseert rond $34k

Na de spectaculaire stijging van gisteren lijkt de Bitcoin koers nu te stabiliseren rond het $34k-niveau.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $34,2k. In de uren daaropvolgend steeg de koers naar $34,8k, maar moest vervolgens weer terrein prijsgeven. Aan het eind van de middag bereikte het de laagste koers van die dag op $33,3k. Vervolgens liep de Bitcoin koers weer op en ging steeds dichter rond $34k bewegen. Op het moment van schrijven wordt Bitcoin rond $34,2k verhandelt.

Bitcoin bevindt zich nu in een echt bullish gebied. Na een groot deel van de afgelopen 17 maanden moeite te hebben gehad om de weerstand van $32.000 te overwinnen, is dit nu eindelijk gelukt. Technisch gezien ligt de weg naar boven op dit moment open voor de bulls, maar ze moeten deze winst wel vasthouden en een sprintje trekken naar het niveau van $40.000. Anders zouden de beren de markt weer kunnen overnemen en een snelle stap achteruit kunnen forceren.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $661 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 54%. Dit is het hoogste marktaandeel voor Bitcoin in meer dan 30 maanden. Dit toont aan dat BTC momenteel niet te stoppen is.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken verliezen

Andere crypto koersen stonden aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels in het rood, enkele uitzonderingen daargelaten. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -2,8%), Binance Coin (BNB, -2,2%), Ripple (XRP, 0,3%), Solana (SOL, 0,6%), Cardano (ADA, -1,2%), Polygon (MATIC, -3,3%). %), Polkadot (DOT, -2,1%), Litecoin (LTC, -1,8%) en Chainlink (LINK, 6,4%).

Chainlink koers grafiek

Bitcoins dominantie stijgt van 40,2% naar 54% in 12 maanden

Bitcoin's invloed is dit jaar sterk gegroeid, van 40,2% in oktober 2022 naar de huidige 54% in oktober 2023. Gegevens van Tradingview op 24 oktober 2023 laten schommelingen zien in Bitcoin's dominantie, variërend van 53,44% tot 54,11%.

Volgens de methodiek van Tradingview omvat deze berekening een vergelijking van Bitcoin met de totale waarde van de top 125 cryptocurrencies. Het online platform benadrukt dat Bitcoin's stijging naar dit niveau de eerste is in meer dan 980 dagen, wat meer is dan twee jaar en acht maanden.

Terugkijkend naar januari 2017 en eerder, vertegenwoordigde Bitcoin 80-90% van de gehele cryptomarkt. Ethereum, nu de op één na grootste in termen van marktkapitalisatie, staat voor 17,6% van de cryptowereld.

Hoewel de dominantie van ETH in oktober 2021 nog 21,24% bedroeg, daalde deze naar 15% in mei 2022. Precies een jaar geleden, in oktober, was de dominantie van ETH 19,3%, maar sinds april 2023 is er een dalende trend waar te nemen.

In tegenstelling hiermee is de dominantie van BTC sinds april 2023 aan het stijgen, van 47,89% naar de huidige stand. Hoewel Ethereum het dichtst in de buurt komt van Bitcoin, vallen andere cryptocurrencies in de top tien in het niet, aangezien beide samen 71% van de markt uitmaken.

Ter vergelijking, de derde grootste cryptocurrency, tether (USDT), maakt slechts 6,667% uit van de uitgestrekte markt van $1,26 biljoen. Daarna volgen BNB en XRP, met respectievelijk 2,767% en 2,305%.

Samengevat vertegenwoordigen de top acht digitale valuta's, exclusief BTC en ETH, 17,55% van de markt. Deze recente cijfers laten zien dat de huidige top tien cryptocurrencies samen maar liefst 88% van de totale markt uitmaken.

In de dynamische wereld van crypto kunnen fortuinen in een oogwenk veranderen. Het is goed mogelijk dat deze ranglijsten in oktober 2024 volledig zijn getransformeerd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram