Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers oogt positief, maar blijft vooralsnog onder $35.000

BTC munt met stijgende Bitcoin koers grafiek 

De Bitcoin koers lijkt in wat rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen en beweegt momenteel in een range vlak onder $35.000. Gisteren nog werd de $35k grens voor een kort moment overschreden, maar Bitcoin heeft deze horde nog niet overtuigend weten te nemen. Ondanks dat is het algemene beeld nog steeds zeer positief en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor we ook het $35k-niveau achter ons laten.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 34.564 (Bitmex) en € 32.782 (Bitvavo). Dat is een verandering van 1,7% in de afgelopen 24 uur. Ook altcoins deden het goed. Daarover verderop meer.

Technisch analist Peter Brandt bullish over Bitcoin koers, verwacht volatiliteit

Peter Brandt zegt dat het dieptepunt voor de Bitcoin koers achter ons ligt, maar zegt dat we ons voor moeten bereiden op een 'wilde rit'

De ervaren trader en technisch analist is van mening dat de Bitcoin koers zijn dieptepunt heeft bereikt, maar hij waarschuwt handelaren om zich schrap te zetten voor een volatiele strijd richting nieuwe recordhoogtes.

Bitcoin zou tegen het einde van volgend jaar nieuwe recordhoogtes kunnen bereiken, maar crypto-investeerders moeten zich in de tussentijd voorbereiden op een 'wilde rit', aldus Brandt.

In een bericht op 26 oktober op X (voorheen Twitter), vertelde Brandt aan zijn 660.000 volgers dat de Bitcoin koers waarschijnlijk al zijn dieptepunt had bereikt in november 2022 en dat de cryptocurrency op schema ligt om nieuwe hoogtes te bereiken in het derde kwartaal van 2024.

Tweet Peter Brandt

Desondanks was Brandt enigszins voorzichtig met een disclaimer, waarin hij opmerkte dat de toekomst nooit zeker is en dat de markten "altijd" voor verrassingen zullen zorgen.

Toen een X-gebruiker Brandt om zijn mening over Chainlink vroeg, was zijn antwoord duidelijk:

"Ik blijf bij BTC en laat me niet afleiden door pretendenten." Brandt, die sinds 1975 een professionele trader is, legde uit dat hij al bijna twee jaar van dit plan gebruikmaakt.

Hij voegde in een later bericht toe dat zijn favoriete grafiek voor de prijsbeweging van Bitcoin de wekelijkse Renko-grafiek is, die naar zijn mening veel "valse bewegingen" wegneemt en in de afgelopen vijf jaar slechts vijf keer een verkeerd signaal heeft gegeven.

Na maanden van grotendeels zijwaartse prijsbewegingen, heeft Bitcoin onlangs aanzienlijke opwaartse prijsmomentum ervaren. Velen hebben de recente sterke prestaties van Bitcoin toegeschreven aan de nauwlettende aandacht van deelnemers, aangezien spot Bitcoin exchange traded funds (ETF's) dichter bij een mogelijke goedkeuring komen.

Op 23 oktober beleefde Bitcoin zijn grootste eendaagse rally in meer dan een jaar, waarbij het kortstondig de $35.000 overschreed, terwijl handelaren zich verdrongen over berichten dat Blackrock's iShares Bitcoin ETF - IBTC - was genoteerd op de DTCC-website.

Gegevens van BTC-derivaten wijzen op nieuwe Instroom kapitaal op Bitcoin markt

Gegevens over Bitcoin-opties en -futures suggereren dat de huidige opgaande beweging van de Bitcoin koers een langere adem kan hebben.

De prijsactie van Bitcoin is deze week het gesprek van de dag, en op basis van de huidige stemming die door marktdeelnemers op sociale media wordt uitgedrukt, zou men bijna kunnen aannemen dat de langverwachte stierenmarkt is begonnen.

Toen de Bitcoin koers tussen 22 en 24 oktober met 16,1% steeg, werden de shortposities van handelaren die futures-contracten gebruikten geliquideerd voor een bedrag van $230 miljoen. Een opvallend gegevenspunt is de verandering in het open interest van Bitcoin, een maatstaf die het totale aantal uitstaande futures-contracten weergeeft.

Dit suggereert dat Bitcoin shorts op 22 oktober verrast werden, maar ze gebruikten geen excessieve hefboom.

Gedurende de rally nam de open interest van BTC-futures toe van $13,1 miljard naar $14 miljard. Dit verschilt van 17 augustus, toen de Bitcoin- koers binnen slechts 36 uur met 9,2% daalde. Die plotselinge beweging veroorzaakte $416 miljoen aan long liquidaties, ondanks de kleinere procentuele prijsbeweging. Destijds nam de open interest van Bitcoin-futures af van $12 miljard naar $11,3 miljard. Daarover verderop meer.

Bitcoin koers beweegt zijwaarts vlak onder $35.000

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond de $34,7k en lijkt te consolideren tussen $34.300 en $34.850. De cryptocurrency doet het nog steeds goed, ondanks dat de koersstijging niet werd voortgezet en Bitcoin wat gas terug moest nemen.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $33,8k. Het begon direct aan een imposante rally die de koers naar een hoogtepunt van $53,1k bracht. Daar hield het echter maar kort stand waarna het weer snel daalde naar een waarde van$34,4k. Vervolgens bleef het zijwaarts bewegen tussen $34,3k en $34.850 en in die situatie bevinden we ons nog steeds..

De Bitcoin koers heeft duidelijk z’n zinnen gezet op $35k. Dit is de volgende hindernis die door de marktkrachten wordt opgeworpen en de bulls willen deze het liefst snel overwinnen. Als dit lukt is het volgende koersdoel vastgesteld op $38.000, gevolgd door de felbegeerde $40.000.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $676 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt bedroeg 54,4%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen in het groen

Andere crypto koersen schreven de afgelopen 24 uur mooie groene cijfers. De meesten boekten flinke winsten. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 4,2%), Solana (SOL, 4,7%), Cardano (ADA, 6%), Chainlink (LINK, 2,3%), Dogecoin (DOGE, 10%), Polygon (MATIC, 5,5%) en Shiba Inu (SHIB, 10,1%).

 

Dogecoin koers grafiek 

Gegevens Bitcoin derivaten wijzen op nieuwe instroom kapitaal

Bitcoin-persoonlijkheid NotChaseColeman legde uit op het sociale netwerk X (voorheen Twitter) dat arbitragebureaus waarschijnlijk gedwongen werden om shortposities af te dekken nadat de Bitcoin koers boven de $32.000 uitkwam, wat de rally naar $35.195 triggerde.

Het meest significante probleem met de short squeeze-theorie is de toename van de open interest van BTC-futures. Dit geeft aan dat zelfs als er relevante liquidaties waren, de vraag naar nieuwe leveraged posities de gedwongen sluitingen overtrof.

De toename van het open interest van BTC-futures geeft aan dat er nieuwe leveraged posities zijn ingevoerd. De beweging kan zijn aangedreven door nieuws dat de aanvraag voor een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) van BlackRock was genoteerd op de Depository Trust & Clearing Corporation, hoewel dit evenement de kansen op goedkeuring door de United States Securities and Exchange Commission niet vergroot.

Bitcoin-derivaten wijzen op een gezonde bullmarkt en ruimte voor verdere winsten Om te begrijpen hoe professionele handelaren gepositioneerd zijn na de verrassingsrally, moet men de BTC-derivatenmetrics analyseren. Normaal gesproken handelen Bitcoin maandfutures tegen een 5%–10% geannualiseerde premie in vergelijking met spotmarkten, wat aangeeft dat verkopers extra geld eisen om de afwikkeling uit te stellen.

De Bitcoin futures premie bereikte op 24 oktober 9,5%, het hoogste niveau in meer dan een jaar. Opmerkelijker was dat het op 23 oktober boven de 5% neutrale drempel uitkwam, waarmee een einde kwam aan een periode van negen weken die werd gedomineerd door bearish sentiment en lage vraag naar leveraged long posities.

Om te beoordelen of de doorbraak boven de $34.000 heeft geleid tot excessief optimisme, moeten handelaren de Bitcoin-optiemarkten onderzoeken. Wanneer handelaren een daling van de Bitcoin koers verwachten, neigt de delta 25% skew gewoonlijk boven de 7% uit te komen, terwijl perioden van opwinding het doorgaans onder de -7% zien duiken.

De Bitcoin opties' 25% delta skew verschoven van neutraal naar bullish op 19 oktober en bleef in deze richting tot het -18% bereikte op 22 oktober. Dit signaleerde extreem optimisme, met put (verkoop) opties die met korting werden verhandeld. Het huidige niveau van -7% suggereert een enigszins evenwichtige vraag tussen call (koop) en put opties.

Wat de verrassingsprijsrally ook heeft getriggerd, het heeft professionele handelaren ertoe aangezet zich af te keren van een periode die werd gekenmerkt door pessimisme. Echter, het was niet voldoende om excessieve prijsstelling voor callopties te rechtvaardigen, wat een positief teken is. Bovendien is er geen indicatie van excessieve leverage van kopers, aangezien de futurespremie op een bescheiden 8% blijft.

Ondanks de aanhoudende speculatie over de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF, is er voldoende bewijs om een gezonde instroom van fondsen te ondersteunen, wat een rally voorbij de $35.000 rechtvaardigt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram