Is de koerswinst van PEPE een voorbode voor een dalende Bitcoin koers?

Bitcoin munt en PEPE munt. PEPE graadmeter voor Bitcoin koers? 

Het is een turbulente week geweest voor crypto’s, doordat de koersen hoog bleven stijgen als gevolg van de door Blackrock veroorzaakte rally. Na kort boven de $35.000 te hebben gestaan, is de Bitcoin koers tot stilstand gekomen, net boven het prijsniveau van $34.000. Bitcoin daalde met ongeveer 3,0% nadat ontdekt werd dat het iShares Bitcoin ETF tickersymbool van de website van de DTCC was verwijderd. De verschijning van het tickersymbool was een van de katalysatoren die de koersstijging van deze week hadden aangewakkerd.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 34.093 (Bitmex) en € 32.283 (Bitvavo). Dat is een verandering van -1,43% in de afgelopen 24 uur.

Bitcoin koers grafiek 

Over de afgelopen zeven dagen staat de Bitcoin koers nog steeds ongeveer 19,4% hoger, terwijl Ethereum 15,5% hoger staat. De wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta bedraagt na de winsten van deze week $1,26 biljoen. Analisten van de crypto-investeringsmaatschappij Matrixport hebben verklaard dat Bitcoin alweer zijn vijfde bullmarkt betreedt met de introductie van institutionele adoptie. Het bedrijf heeft een koersdoel van $125.000 tegen eind 2024. Analisten van Bloomberg herhaalden deze gevoelens toen ze het huidige landschap vergeleken met juli 2020, toen de Bitcoin koers uitbrak en een nieuwe recordhoogte bereikte.

Altcoins en meme-munten stijgen terwijl het crypto-sentiment naar hebzucht verschuift

Het marktsentiment op de Coinmarketcap Fear and Greed Index bereikte donderdag een score van 72, wat stevig in het Greed-segment ligt.

Fear & Greed Index 

Uiteraard is er een rotatie naar altcoins en meme-munten gaande, nu cryptohandelaren op zoek zijn naar buitensporige winsten die voortkomen uit het recente momentum. De outperformers Doge en PEPE Tegen gingen tegen de trend van een relatief vlakke dag op donderdag in. Doge won 5% en is de afgelopen week met ruim 22% gestegen. PEPE is de laatste tijd een grote outperformer, met een winst van 6% op donderdag en maar liefst 104% in de afgelopen zeven dagen.

Het PEPE-team, dat eerder dit jaar verwikkeld was in beschuldigingen van een rug pull, kondigde aan dat nu meer dan 155.000 individuele wallets de meme-munt bevatten. Tijdens deze recente rally is de marktkapitalisatie van PEPE verdubbeld tot $500 miljoen. Dit is nog steeds lager dan de marktkapitalisatie van $1,6 miljard die het eerder dit jaar bereikte.

PEPE won ook enige geloofwaardigheid terug van zijn investeerders door eerder deze week op dinsdag een token-burn van 5,5 miljoen uit te voeren. Andere Altcoins die sterke weken kennen zijn Solana en Chainlink, die respectievelijk met 31,18% en 49,6% zijn gestegen.

Zegt de PEPE koersactie iets over een oververhitte Bitcoin koers?

Sommige waarnemers in de cryptomarkt suggereren dat een plotselinge toestroom in memecoin PEPE een teken kan zijn van een aanstaande neergang voor de Bitcoin koers, hoewel niet iedereen daarvan overtuigd is.

In een bericht op 27 oktober op X (voorheen Twitter), suggereerde Ran Neuner, medeoprichter van Onchain Capital en presentator van Crypto Banter, dat memecoin Pepe (PEPE) een sterke aanwijzing kan zijn voor oververhitting in de cryptomarkt.

"Als je wilt weten wanneer er een terugval aankomt, let dan op PEPE. Het is letterlijk een graadmeter voor wanneer de markt te heet wordt," zei Neuner.

"Wanneer mensen zelfverzekerd genoeg zijn om daar in te stappen en het schiet omhoog, dan is dat je teken om uit te stappen. Het werkt elke keer weer." Pepe heeft recentelijk een groei van meer dan 100% meegemaakt, stijgend van $0,00000064 op 20 oktober naar een piek van $0,00000134 op 27 oktober. Rond dezelfde tijd dat Pepe zijn hoogtepunt bereikte, was de Bitcoin koers al begonnen met dalen vanaf een recent bereikt jaarlijks hoogtepunt.

Neuner's theorie is in het verleden ook al gedeeld door andere cryptohandelaren. Op 23 september vertelde handelaar Alex RTB aan zijn 60.000 volgers dat hij was begonnen met het gebruik van Pepe als een betrouwbare graadmeter voor aanstaande korte-termijn dalingen.

Echter, de theorie heeft ook sceptici aangetrokken, die beweren dat de gegevens de theorie niet altijd ondersteunen.

Handelaar Reetika uit Dubai is van mening dat de recente stijging van Pepe voornamelijk werd aangedreven door positief nieuws over veranderingen in het team en het feit dat er extra tokens zouden worden verbrand, en dat het niet noodzakelijkerwijs een teken was van overmatig vertrouwen in de markt.

Zoals vergelijkende gegevens van TradingView laten zien, is de prijs van Pepe vaak sterk gecorreleerd met de Bitcoin koers, wat het moeilijk maakt om de memecoin als indicator te gebruiken.

Reetika stelde ondertussen voor om naar Solana te kijken als een mogelijk betrouwbaardere voorspeller.

"SOL is een zeer goede voorspeller geweest voor de bewegingen tot nu toe. Het heeft weerstandsniveaus doorbroken tenminste een dag voordat BTC/ETH dat deed gedurende deze gehele beweging. Ik heb het bruikbaar gebruikt om de opwaartse potentie te schatten," zei ze.

Reetika verduidelijkte echter dat SOL ook geen perfecte indicator is, maar het heeft goed gepresteerd in de meest recente beweging.

Evenzo is marktcommentator en fervent crypto-enthousiasteling Poordart van mening dat Pepe waarschijnlijk niet de beste maatstaf is om de toekomstige Bitcoin koers in te schatten.

Volgens Poordart is Pepe nog te nieuw op de markt om enige "echte blijvende waarde" te hebben als een betrouwbare maatstaf voor het inschatten van de bewegingen van de Bitcoin koers met enige significante nauwkeurigheid.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram