Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stabiel in afwachting van FOMC-meeting over rente in VS

Bitcoin munt met Federal Reserve (Fed) symbool 

De Bitcoin koers blijft zijwaarts handelen in een trading-range van grofweg $33.300 tot $35.300. Bitcoin beweegt momenteel rond de $34,5k op het moment van schrijven, terwijl de bulls even pauzeren na de grote prijsactiviteit van de afgelopen week. Beleggers zullen naar de FOMC-vergadering (vergadering van de Fed) kijken op dinsdag en woensdag m.b.t. de rentetarieven in de VS die ook veel invloed kunnen hebben op de Bitcoin koers. Verwacht wordt dat de Fed de rente deze maand nog gelijk zal houden. De focus zal vooral liggen op de bewoordingen van Fed-voorzitter Jerome Powell, waarin mogelijk aanwijzingen te vinden zullen zijn voor een eventuele renteverhoging in december. Mocht de Fed hinten op een renteverhoging, dan is dat negatief voor de Bitcoin koers, maar doen ze dat niet, dan zal Bitcoin profiteren.

Tot er meer duidelijkheid komt over de richting van de rente in de VS, zal de Bitcoin koers waarschijnlijk relatief stabiel blijven. Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $ 34.504 (Bitmex) en € 32.672 (Bitvavo). Dat is een verandering van 1,03% in de afgelopen 24 uur. Altcoin koersen waren over het algemeen licht hoger, op enkele uitzonderingen na. Daarover verderop meer.

Ander Crypto Nieuws

Sam Bankman Fried onder vuur in rechtbank

Sam Bankman-Fried (SBF) werd ondervraagd over zijn aanzienlijke aantal politieke bijdragen aan Amerikaanse politici in de hoogtijdagen van zijn mislukte crypto-exchange. SBF heeft naar verluidt tientallen miljoenen dollars rechtstreeks aan individuen en aan de Amerikaanse Democratische Partij gedoneerd, omdat hij kandidaten probeerde te bevoordelen boven conservatieve rivalen. Het was interessant om te zien wat SBF daarop te zeggen had. Daarover verderop meer.

Steun in crypto-gemeenschap voor Hester Pierce

De cryptogemeenschap in het algemeen en de XRP-gemeenschap in het bijzonder heeft zich uitgesproken ten gunste van ‘Crypto Mom’ Hester Pierce. Ze gaf haar afwijkende mening in een SEC-verordening tegen het LBRY-cryptoproject. De SEC had eerder vorig jaar besloten snel en hardhandig op te treden tegen het opkomende digitale valuta-initiatief en slaagde er ook in de juridische uitdaging aan te gaan. Niet iedereen binnen de SEC was er echter voorstander van om LBRY op deze manier aan te pakken. Pierce, commissaris bij de SEC, verklaarde nogmaals dat de omgang met LBRY gebrekkig was en dat de markt zelf prima in staat was geweest er mee om te gaan. Op dezelfde manier heeft ze zich ook uitgesproken tegen de Ripple-, Binance- en Coinbase-rechtszaken, allemaal het geesteskind van regelgevende haviken binnen de SEC. Pierce verzet zich tegen hen, maar haar standpunt is momenteel in de minderheid bij de federale toezichthouder.

Hoge inflatie in 10 landen drijft bevolking naar cryptovaluta

Tien landen wereldwijd, waaronder Venezuela met 360% en Ghana met 42%, ervaren de negatieve gevolgen van hoge inflatiepercentages. Volgens statistieken van oktober 2023 hebben vier landen zelfs te maken met inflatiepercentages van meer dan 100%. De data van het Internationaal Monetair Fonds laten zien dat de Venezolaanse bolivar en de Zimbabwaanse dollar het meest te lijden hebben met respectievelijk 360% en 314,5% inflatie.

Verschillende fiatvaluta's zijn in 2023 in waarde gedaald, waardoor de koopkracht van consumenten en bedrijven afneemt en zelfs sommige bedrijven failliet gaan. De top zes van landen met de hoogste inflatie omvat naast Venezuela en Zimbabwe ook Sudan, Argentinië, Suriname en Turkije. Deze landen kennen inflatiepercentages die variëren van 51,2% tot 360%.

De top vijf van landen met de hoogste inflatiecijfers, volgens gegevens van het IMF uit oktober 2023.
De top vijf van landen met de hoogste inflatiecijfers, volgens gegevens van het IMF uit oktober 2023.

 

In reactie op deze economische uitdagingen wenden burgers en bedrijven zich tot alternatieve betaalmiddelen zoals ruilhandel en digitale valuta, waaronder Bitcoin en stablecoins. In landen als Venezuela, Zimbabwe, Argentinië en Turkije is de adoptie van deze digitale activa toegenomen als een manier om vermogen te behouden en transacties te verrichten.

Sterke toename handelsvolume Bitcoin ETF’s wijzen op toenemende interesse instituties

De eerste Bitcoin ETF heeft de afgelopen week voor $1,5 miljard aan transacties op zijn naam staan, terwijl de 'korting' op de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een Bitcoin koers van $69K weerspiegelt.

ProShares en Grayscale zijn leidend in deze toename van activiteit in Bitcoin-investeringsproducten, en analisten zijn positief over de geïmpliceerde vraag naar een spot Bitcoin ETF.

Deze institutionele investeringsvehikels ervaren een aanzienlijke toename in volume door de opwinding rond mogelijke regelgevende veranderingen in de Verenigde Staten. Data laten zien dat Bitcoin ETF's en andere producten in de buurt komen van record-wekelijkse instromen.

Signalen dat de VS binnenkort mogelijk een spotprijs-gebaseerde Bitcoin ETF zou toestaan, hebben niet alleen invloed op de Bitcoin koers, maar ook op het omliggende ecosysteem. Naast beurzen en mijnbouwbedrijven zien ook bestaande institutionele beleggingsopties een heropleving in vraag.

Twee bekende namen, de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) en de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), zagen aanzienlijk volume in de handelsweek tot 27 oktober. BITO handelde voor $1,7 miljard, en GBTC bereikte $800 miljoen in volume, wat hielp om de korting op de spotprijs van Bitcoin te verminderen naar de laagste niveaus in twee jaar.

Analisten en experts uit de industrie merken deze trends op, waarbij sommigen suggereren dat de traditionele financiële wereld misschien iets weet wat de rest van ons nog niet weet. Ondanks deze positieve signalen heeft investeringsbeheerfirma ARK Invest zijn GBTC-bezit verminderd, in lijn met de stijgingen van de aandelenkoers.

 

Bitcoin koers stabiliseert

De Bitcoin koers beweegt op het moment van schrijven rond $34,5k. De cryptocurrency lijkt stabiel te blijven terwijl we de nieuwe week ingaan met de ambitie van een nieuwe bullish beweging boven de $35.000.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $34,1k. Het begon in de loop van de ochtend wat op te lopen en dat ging door tot 19:45 in de avond toen het een koers van iets meer dan 34,7k bereikte. Daarna bewoog de Bitcoin koers weer langzaam naar het zuiden, tot een waarde van $34,2k. Inmiddels is de koers weer wat opgelopen tot bijna $34,5k.

Bitcoin heeft zich goed gepositioneerd aan het begin van de nieuwe week. De cryptocurrency beweegt dichtbij zijn hoogste punt in 17 maanden en het ziet er in principe allemaal optimistisch uit. De bulls zullen echter ergens voldoende motivatie vandaan moeten halen om duidelijk boven de $35k te komen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $668 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt bedroeg 54,1%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen licht hoger

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels licht hoger. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ripple (XRP, 1,6%), Solana (SOL, 7,5%), Cardano (ADA, 1%), Polygon (MATIC, 3,2%), Polkadot (DOT, 3%), Shiba Inu (SHIB, -0,5%), Avalanche (AVAX, 5,2%) en Stellar (XLM, 1,5%).

 

Solana koers grafiek 

Sam Bankman-Fried onder vuur over zijn politieke donaties

De in ongenade gevallen CEO van de mislukte FTX-crypto-exchange, Sam Bankman Fried (SBF) is aanzienlijk onder vuur genomen over de miljoenen en miljoenen dollars die zijn bedrijven uitgaven om politici en politieke partijen te steunen, vooral de Democratische partij.

Toen hem werd gevraagd naar deze donaties, ging SBF in de aanval en verklaarde dat de donaties deel uitmaakten van zijn inspanningen om de besluitvorming van de overheid met betrekking tot crypto te beïnvloeden. Hij zei:

“Ik vond beleid belangrijk. Het Congres en de uitvoerende macht… Sommigen waren [ondersteunend] voor FTX voor lobbyen voor cryptovaluta. Sommige, niet de meeste.”

Van aanklagers wordt verwacht dat zij een harde lijn zullen volgen in hun ondervraging, nu de Amerikaanse politiek op zijn kop staat door deze schimmige organisatie die miljoenen en miljoenen schenkt. Het is waarschijnlijk gedaan om invloed uit te oefenen op de liberale partij, ook al is het de Conservatieve Republikeinse partij die bij de meeste gelegenheden de kant van crypto heeft gekozen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram