Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stabiel boven $34k en CEO Bitvavo verwacht bullisch 2024

Stier met laser-ogen en Bitcoin symbool op de borst 

Het is alweer ruim een week geleden sinds de spectaculaire stijging van de Bitcoin koers boven de toen cruciale weerstand van $32.000. Sindsdien beweegt de prijs van Bitcoin heen en weer binnen een bandbreedte die ligt tussen ongeveer $33,2k en 35,2k. Ook de afgelopen 24 uur bleef de Bitcoin koers daar keurig netjes binnen. Alle positieve verwachtingen omtrent de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten zijn klaarblijkelijk in de koers verdisconteerd en nu is het wachten op een nieuwe katalysator die de Bitcoin koers naar nieuwe hoogten kan stuwen. Dit zou de bekendmaking van het rentebesluit door de Fed, later vandaag, kunnen zijn. Verwacht wordt dat voorzitter Jerome Powell de rente deze maand ongemoeid zal laten, maar beleggers zullen aan zijn lippen hangen voor hints over de koers die de Fed van plan is te nemen in de komende maanden. Als de markt daar een duidelijk signaal uit weet te destilleren, dan kan dat mogelijk voor de nodige beweging zorgen van de Bitcoin koers. Een verder pauzeren of verlagen van de rente zal als positief worden beoordeeld, een mogelijke stijging negatief.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $34.380 (Bitmex) en € 32.613 (Bitvavo). Dat is een verandering van  -0,24% in de afgelopen 24 uur. Altcoins lieten over het algemeen een wat gemengd beeld zien met zowel stijgers als dalers. Positieve uitschieter was wederom Solana wat ruim 7% in waarde wist te stijgen tot boven $39. De Solana koers is de afgelopen week al met meer dan 22% gestegen. Daarover verderop meer.

Ander Crypto Nieuws

Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn positief over vooruitzichten cryptomarkt

De dynamiek van vraag en aanbod zou zorgen kunnen verminderen over een mogelijke schok in het aanbod van Bitcoin op de markt tijdens de aanstaande halvering van de mijnbeloningen in 2024, aldus Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo.

Tijdens een gesprek met Cointelegraph op de European Blockchain Convention in Barcelona, besprak de mede-oprichter van de Nederlandse cryptocurrency exchange de bewegingen op de Bitcoin-markt. Nuvelstijn gelooft dat beurzen waarschijnlijk voldoende Bitcoin-voorraad zullen hebben om aan de vraag van beleggers te voldoen:

"Als de vraag toeneemt, zal de prijs stijgen, en het zal blijven stijgen totdat er een evenwicht is tussen prijs en vraag."

Nuvelstijn voegde toe dat de potentiële explosieve vraag naar Bitcoin de prijzen zou doen stijgen totdat de vraag afneemt en de Bitcoin koers kan stabiliseren. Hij maakt zich dan ook geen zorgen dat beurzen zoals Bitvavo zonder BTC zouden komen te zitten om aan de handelsvraag te voldoen:

"Als platform zijn we neutraal in deze kwestie. Wij koppelen enkel koop- en verkooporders om handel mogelijk te maken. Als er veel vraag naar Bitcoin is, is dat alleen maar goed voor de sector."

Nuvelstijn gaf ook zijn mening over de aanvragen voor Bitcoin exchange-traded funds (ETF's) die in het afgelopen jaar in de Verenigde Staten zijn ingediend en de mogelijke impact van hun goedkeuring op de Bitcoin koers:

"We zien meer aandacht en meer interesse in de cryptomarkt. Je hebt gezien hoe sterk de Bitcoin koers de afgelopen twee weken is gestegen. Het was een stijging van 20 of 30 procent, wat enorm is."

Bitvavo heeft een toename gezien in webverkeer, evenals klanten die hun platform bezoeken en hun app gebruiken. De beurs heeft ook nieuwe klanten aangetrokken, hoewel Nuvelstijn toevoegde dat deze aantallen nog steeds lager zijn dan de niveaus die in 2021 werden gezien:

"Zoals je al zei, zijn de ETF's nog niet goedgekeurd, toch? Dus dit is, laten we zeggen, een voor-evenement. Het eigenlijke evenement moet nog plaatsvinden."

Nuvelstijn legde ook uit dat, hoewel de kernmarkten van Bitvavo, Nederland en België blijven, het bedrijf gestaag kijkt naar uitbreiding in rechtsgebieden, waaronder Frankrijk, Spanje en Italië. Hij gelooft ook dat de Europese Unie's Markets in Crypto-Assets (MiCA) regelgeving de marktvolwassenheid zal bevorderen en het zakendoen zal vergemakkelijken:

"Het zal de Europese markt openen, zodat je niet langer een vergunning per land nodig hebt. De regelgeving zal meer geharmoniseerd worden, wat betekent dat je eenvoudig grensoverschrijdend zaken kunt doen."

Nuvelstijn ziet MiCA ook als de basis voor cryptocurrency-bedrijven om meer financiële diensten aan te bieden, vergelijkbaar met conventionele financiële instellingen:

"Het zal voor cryptobedrijven makkelijker worden om financiële diensten aan te bieden en voor financiële dienstverleners om cryptodiensten aan te bieden. Ik denk dat je zult zien dat dit soort bedrijfsmodellen meer vermengd zullen worden."

Bitcoin-whitepaper viert vijftiende verjaardag

Er is reden voor crypto-gebruikers om feest te vieren, aangezien de Bitcoin-whitepaper nu officieel 15 jaar oud is. Het is krankzinnig om te denken dat de cryptocurrency-sector in anderhalf decennium zo’n kracht is geworden om rekening mee te houden, met een waarde van meer dan een biljoen dollar. De auteur van de Bitcoin-whitepaper was Satoshi Nakamoto, een onbekende entiteit die het idee van een echte P2P digitale valuta met intrinsieke waarde op basis van blockchain-technologie perfectioneerde. Deze cryptogigant is een blijvertje, ondanks vijftien jaar scherpe, maar steeds verder afnemende kritiek. Daarover verderop meer.

Veel Bitcoin adressen weer op winst

De recente piek in de Bitcoin koers heeft ertoe geleid dat een groot aantal BTC-adressen terugkeerde naar de nettowinstsituatie. Volgens gegevens van crypto-analysebedrijf Glassnode maken ongeveer 40 miljoen Bitcoin-adressen netto winst als gevolg van de recente prijsstijging. Dit terwijl de digitale valuta nog steeds minder dan 50% is van het hoogste punt ooit van $69.000 in november 2021. Dit is ongeveer 80% van het totale aantal bestaande BTC-portemonneeadressen met niet-nul-saldi. Het totale aantal cryptogebruikers is aanzienlijk hoger dan 40 miljoen niet-nul-wallets, omdat veel handelaren zich op gecentraliseerde beurzen bevinden en geen operationele controle hebben over hun portemonnee, die meestal snel wordt geleegd.

Bitcoin koers stabiel boven $34k

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op ongeveer $34,4k. De cryptocurrency handelde de afgelopen dagen zijwaarts tussen $34.000 en $35.000. De komende maand zal de koersactie naar verwachting weer interessant worden.

Bitcoin heeft een fantastische tweede helft van oktober achter de rug, waarin de BTC koers met een enorme $9k of 33,3% is gestegen, een mooi ambitieus cijfer. “Uptober”, zoals deze maand bekend staat, heeft zijn naam in de tweede helft waargemaakt. Een onzekere november nadert echter. De koers bevindt zich al in de buurt van het hoogste punt in 17 maanden, dus de bulls zullen harder moeten werken om deze niveaus vast te houden en vervolgens verdere winsten te boeken. De bulls moeten een zet richting $40.000 doen, anders komen de bears massaal terug in actie.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $671 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 53,8%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen aan het einde van de afgelopen 24 uur een wisselend beeld zien. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -0,7%), Ripple (XRP, -1,1%), Solana (SOL, 6,7%), Tron (TRX, 2%), Toncoin (TON, -4,1%), Polkadot (DOT, -3,3%), Shiba Inu (SHIB, -4,5%) en Stellar (XLM, -2,5%).

Solana koers grafiek 

Bitcoin Whitepaper werd 15 jaar geleden uitgebracht

Op 31 oktober 2008 schreef de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, een e-mail naar een lijst cypherpunks en andere liefhebbers van digitaal geld over zijn Bitcoin “digitaal geld”-systeem. Hij schetste dat hij het probleem van dubbele uitgaven had opgelost, wat vaak de valkuil was van het digitale valutaregime.

Hij schreef:

“Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij,”

Nakamoto's witboek, getiteld "Bitcoin: Een Peer-to-Peer Elektronisch Geldsysteem", was een radicale afwijking van conventionele financiële systemen. Het stelde een vorm van elektronisch geld voor die volledig peer-to-peer werkte, waardoor de noodzaak voor tussenpersonen zoals banken of financiële instellingen werd geëlimineerd.

Sindsdien heeft Bitcoin een volledige cryptoeconomie teweeggebracht ter waarde van $1,2 biljoen en bedraagt de eigen marktwaardering rond de $670 miljard op 31 oktober 2023. Ongeveer 92,99% van alle bitcoins die ooit zullen bestaan, zijn al uitgegeven, aangezien de geldvoorraad momenteel rond de 19,5 miljoen BTC ligt. Het hart van Bitcoin's innovatie ligt in het vermogen om het probleem van dubbele uitgaven op te lossen, een kritiek probleem bij digitale valuta's waarbij dezelfde fondsen meer dan eens konden worden uitgegeven.

Sinds de lancering op 3 januari 2009 heeft het systeem een indrukwekkende operationele ratio van 99,988% behaald.

Ondanks zijn transformerende impact is Bitcoin niet zonder uitdagingen; het staat onder kritiek vanwege zijn energieverbruik en crypto in het algemeen staat onder toezicht van regelgeving. Bovendien heeft het ook vurige, jarenlange debatten aangewakkerd over zijn vermogen om te schalen. De reis van Bitcoin dient als een overtuigend bewijs van de veerkracht van gedecentraliseerde systemen en de onophoudelijke zoektocht naar innovatie. Kijkend naar de toekomst, ziet de vooruitzichten voor Bitcoin en gedecentraliseerde valuta's er buitengewoon veelbelovend uit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram