Hoge RSI-waarde voorspelt een correctie voor de Bitcoin koers

opengeklapte laptop met daarop Bitcoin koers grafiek met RSI indicator 

De Bitcoin (BTC) Relative Strength Index (RSI) is een populaire metriek onder analisten om inzicht te krijgen in de korte termijn prijsactie van de munt. Met de flinke prijs opmars in de afgelopen weken beginnen bepaalde metrieken, waaronder de RSI index, aan te geven dat een daling van de Bitcoin koers mogelijk op komst is. Kunnen we inderdaad een prijscorrectie verwachten en wat betekent dit voor Bitcoin op de korte termijn? 

Wat is de RSI index?

De RSI is een zogeheten momentum indicator en wordt met name gebruikt voor technische analyses. De index vergelijkt de snelheid en hoeveelheid van de recente prijs veranderingen van het betreffende aandeel, of in dit geval cryptocurrency. Een hoge waarde betekent dat de betreffende cryptocurrency erg veel is gestegen in een zeer korte tijd, relatief tot de recente prijsontwikkeling van de munt. Een lage RSI is indicatief voor een zeer sterke daling in korte tijd ten opzichte van de recente prijsactie. In andere woorden, een hoge RSI betekent dat de munt relatief duur is en overkocht raakt. Terwijl een lage RSI betekent dat de munt relatief goedkoop is en oververkocht wordt. 

Traditioneel gezien is een RSI van boven de 70 een teken dat het onderliggende aandeel of munt relatief duur is. Bij een RSI van onder de 30 kun je uitgaan van een relatief goedkope waardering. 

Bitcoin RSI index boven de 70

On-chain data van blockchain analytics platform geeft inzicht in de RSI waarde voor Bitcoin. In onderstaande figuur is te zien hoe de RSI momenteel boven de zeventig zit (rode lijn). In het verleden heeft de index vaker boven de 70 gezeten, en dit is vrijwel altijd gevolgd door een periode waarin de RSI terug zakte tot onder de 30. Oftewel, binnen een paar maanden nadat de RSI waarden erg hoog zijn geworden, kunnen beleggers op termijn een correctie verwachten die de munt terug brengt tot een relatief “oversold” scenario.

Bitcoin RSI index
Figuur 1: Bitcoin RSI index (bron; Glassnode)

 


Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

Als geschiedenis zich herhaald kunnen investeerders binnen een aantal maanden een correctie verwachten en een tijdelijke dip in de Bitcoin koers. Echter, tussen april van 2023 tot en met eind augustus van dit jaar duurde het bijna 6 maanden voordat een hoge RSI waarde werd gevolgd door een correctie. Het blijft daarom lastig te voorspellen of een correctie op korte termijn waarschijnlijk is. Mocht de Bitcoin koers verder blijven stijgen dan wordt de druk op de RSI index alsmaar groter en wordt een korte termijn prijs dip steeds waarschijnlijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram