Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers stijgt hard, is een nieuwe bullmarkt onvermijdelijk?

Bitcoin munt met stier en Bitcoin koers grafiek 

De Bitcoin koers bevindt zich momenteel op een 17-maands hoogtepunt en dat roept de vraag op of we nog verder omhoog kunnen of dat we op korte termijn een correctie van de prijs kunnen verwachten. Met nog slechts 164 dagen te gaan tot de volgende Bitcoin halving en de verwachting van een goedkeuring van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) in de komende maanden vragen velen zich af of daar wel ruimte voor is.

Stablecoin Supply Rate Oscillator (SSRO) geeft waarschuwingssignaal

Ondanks de winst van 106,38% die de Bitcoin koers dit jaar tot nu toe heeft behaald, heeft de stablecoin supply rate oscillator (SSRO) een belangrijke waarschuwing afgegeven. Deze indicator, die de dominantie van stablecoins ten opzichte van Bitcoin meet, heeft een nieuw record bereikt van 4,13 op 25 oktober, volgens gegevens van Glassnode. Dit suggereert dat er een aanzienlijke interesse bestaat voor het in accumuleren van Bitcoin, maar het geeft ook aan dat de koopkracht van stablecoins relatief laag is.

Bitcoin SSRO grafiek
De SSRO bereikte een nieuwe high op 4,13 op 25 oktober (bron: Glassnode)

Historisch gezien is dit de grootste divergentie in de SSRO sinds 2019, toen het steeg tot 4,12 op 26 juni, precies 320 dagen voor de halvering in mei 2020. Het opnieuw verschijnen van dit signaal kan dus wijzen op een mogelijke correctie, nog voor het volgende halveringsevenement in april 2024.

Een hoge SSRO geeft echter ook aan dat er een nieuwe bullmarkt kan beginnen, zoals in het verleden is gebleken.

De Reserve Risk (RR) indicator wijst op goed koopmoment voor Bitcoin

Een andere indicator, de reserve risk (RR), die het risico en de beloningen in verhouding tot de huidige "HODL bank" en de spot BTC-prijs meet, suggereert dat deze Bitcoin-rally anders kan zijn dan die van 2019. Terwijl de SSRO op vergelijkbare hoge niveaus stond in juni 2019, steeg de RR boven de groene band uit. Momenteel, met een recordhoogte SSRO, staat de RR echter op meerjarige laagtepunten, aan de onderkant van de groene band.

Bitcoin RR-indicator grafiek
De RR-indicator meet de risico-beloningsprikkels in relatie tot de huidige “HODL bank” en spot Bitcoin koers (bron: Glassnode)

Historisch gezien heeft het kopen van Bitcoin bij dergelijk lage RR-niveaus (d.w.z. een grote HODL bank in verhouding tot de huidige Bitcoin koers) zeer grote rendementen opgeleverd. Dit suggereert dat, ondanks de recent sterk gestegen Bitcoin koers, het vertrouwen in de toekomstige prijsprestaties van Bitcoin zeer hoog blijft.

Dus, lange termijn houders zijn mogelijk goed gepositioneerd voor grote winsten, vooral omdat zij een record hoeveelheid van de totale Bitcoin voorraad beheersen. Voeg daarbij de potentiële miljarden dollars die een spot Bitcoin ETF zou kunnen aantrekken en de aankomende Bitcoin halving en het is begrijpelijk waarom voorspellingen van een Bitcoin koers van meer dan $100.000 na de halvering steeds gebruikelijker worden.

Analist PlanB zegt dat een Bitcoin bullmarkt nu onvermijdelijk is

PlanB, de bekende Nederlandse crypto-analist heeft in een X-post laten weten dat hij van mening is dat een nieuwe Bitcoin bullmarkt nu onvermijdelijk is.

In zijn ‘Bitcoin Market Cycle’ grafiek geeft hij met kleurtjes aan in welke fase van de cyclus de Bitcoin koers zich op dit moment bevindt. Zoals te zien in onderstaande figuur is dit de nog bescheiden opgaande beweging (in blauw) direct na de bodem van de bearmarkt. Na deze fase begint de (groene) FOMO (Fear Of Missing Out) fase. In deze fase stijgt de Bitcoin koers zeer snel om uiteindelijk de nieuwe bullmarkt-top neer te zetten.

X-post Bitcoin analist PlanB

Volgens Plan B is de Bitcoin koers nu op een punt aangekomen waarop het niet meer terug kan en een nieuwe bullmarkt onafwendbaar is. De vragen die overblijven zijn: waneer FOMO zal beginnen, hoe lang het zal duren en hoe hoog de Bitcoin koers zal gaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram