Skip to main content

Bitcoin nieuws

Juryoordeel: Sam Bankman-Fried schuldig aan alle zeven aanklachten

Sam Bankman Fried (SBF) veroordeelt 

Wekenlang heeft het proces tegen Sam Bankman-Fried de cryptowereld in de ban gehad. Van stergetuigen als de beruchte Caroline Ellison tot de getuigenissen en bekentenissen van SBF: het proces heeft zeker niet teleurgesteld. Het enige dat nog restte was gerechtigheid voor de miljarden dollars die FTX voor zijn gebruikers had verloren. We kwamen een stap dichter bij het zien van gerechtigheid op donderdag, toen SBF door een jury van zijn collega's schuldig werd bevonden aan alle zeven gevallen van fraude.

 

De jury had slechts ongeveer vier en een half uur nodig om over hun beslissing te beraadslagen en presenteerde deze om 19.40 uur EST aan rechter Lewis Kaplan. Daarvoor legde de Amerikaanse procureur Damian Williams een hartstochtelijke slotverklaring af voor het proces, waarin hij SBF “een van de grootste financiële fraudeurs in de Amerikaanse geschiedenis” noemde. Het oordeel was unaniem onder alle juryleden voor alle zeven aanklachten. Terwijl de verdediging van SBF probeerde een portret te schetsen van een overwerkte CEO die tot zijn oren in de problemen zat, was dat niet genoeg om de juryleden te overtuigen. Samen met belangrijke getuigenissen van voormalige FTX-managers en een aantal medewerkers was dit voldoende om de jury ervan te overtuigen dat SBF inderdaad schuldig was zoals ten laste gelegd.

SBF-veroordeling gepland voor maart 2024

Het lot van SBF zal uiteindelijk worden beslist op 28 maart 2024, wanneer rechter Kaplan zijn straf zal uitspreken. De voormalige CEO van FTX kan voor zijn misdaden tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen, hoewel verwacht wordt dat de straf lichter zal zijn. Tot maart zal SBF in een federale gevangenis in Brooklyn blijven, in afwachting van zijn straf.

Aanklager Williams had ook een onheilspellende boodschap voor de rest van de crypto-industrie. Hij beloofde ‘handboeien voor alle’ cryptofraudeurs en dat SBF nog maar het begin is van de aanpak van de kwaadaardige activiteiten die in sommige hoeken van de industrie plaatsvinden. Op dit moment is het onduidelijk of de overige FTX-bestuurders zoals Ellison of Gary Wang een gevangenisstraf zullen uitzitten voor hun rol in het geheel. De meesten van hen sloten pleidooiovereenkomsten om tegen SBF te getuigen in ruil voor lichtere straffen.

Nu het proces ten einde loopt, geldt dat ook voor de kroniek van FTX en Alameda. Hoewel dit de miljarden dollars aan beleggersgeld die verloren zijn gegaan niet zal terugbrengen, kunnen gedupeerden troost putten uit het feit dat SBF waarschijnlijk tientallen jaren gevangenisstraf te wachten staat vanwege zijn wrede daden. Voorlopig hebben we waarschijnlijk het laatste van SBF in de publieke belangstelling gezien, en voor de crypto-industrie is dat een goede zaak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram