Bitcoin koers weer onder $35.000 na oververhitting BTC-derivatenmarkt

Bitcoin koers daalt na koerspiek 

De Bitcoin koers is gisteren, na het bereiken van een nieuw 18-maands hoogtepunt, vooral bezig geweest met terugtrekken. Gisteren rond 4:45 bereikte het aanvankelijk een hoogste punt van S35968, slechts een paar dollar verwijderd van $36.000. Vervolgens zette Bitcoin echter de daling in en die trend duurt nog steeds voort alhoewel de Bitcoin koers al verschillende keren steun heeft gevonden op $34,2k. Ook op $34k is een steunniveau te vinden. Het is nu de vraag of deze steunniveaus zullen houden of dat de koers toch nog wat verder terug moet.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $34.131 (Bitmex) en €32.062 (Bitvavo). Dat is een verandering van -3,68% in de afgelopen 24 uur.

Altcoins werden mee naar beneden gezogen met de Bitcoin koers en moesten ook een flinke veer laten. Vooral Solana (SOL), de hoogvlieger van de afgelopen dagen, moest het ontgelden. Daarover verderop meer.

De Bitcoin koers is met 3,5% gedaald nadat 'oververhitte' Bitcoin derivaten voor onrust zorgden

Bitcoin heeft te maken gehad met een prijsdaling van 3,5% na een opening van Wall Street op 2 november, wat tot zorgen leidde door de 'oververhitte' derivatenmarkt van de cryptomunt. Na een toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, waarin werd gehint op een mogelijk einde aan renteverhogingen, had de grootste cryptomunt een hoogtepunt bereikt van $35.968. Echter, de winst na deze aankondiging is weer ongedaan gemaakt.

De Bitcoin koers liep terug  en de eerder verkregen winst werd teniet gedaan. Bitcoin, die onlangs nog zijn 18-maands hoogtepunt had bereikt, begon aan een consolidatiefase die nog in volle gang is. De Federal Reserve heeft de rentevoet niet gewijzigd tijdens de meest recente bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) op 1 november, ondanks tekenen van een sterke economische activiteit en aanhoudend hoge inflatie.

Experts waarschuwen dat de derivatenmarkten voor Bitcoin momenteel oververhit zijn. Dit brengt extra risico's met zich mee en men adviseert voorzichtig te zijn.

“Alle Bitcoin-derivatenmarkten zijn momenteel oververhit”, schreef Charles Edwards, oprichter van het kwantitatieve Bitcoin- en digitale activafonds Capriole Investments op X.

“Dit omvat Perps, Futures en Opties. Stay safe out there….”

Bitcoin-derivaten
Bitcoin-derivaten "oververhitting" metriek. Bron: Charles Edwards/X

 

De populaire handelaar Skew reageerde hierop en voerde aan dat het nu de spotmarkten waren die verantwoordelijk waren voor het redden van de Bitcoin koers. 

“Iets om op te letten bij het inschatten van posities op dit moment”, vertelde hij aan X-abonnees.

“Wanneer derivaten populair worden, legt dit een toenemende focus op de spotmarkt om de huidige prijzen en trends te ondersteunen.”

Verder wijst analyse op de mogelijkheid van een 'liquidity rug pull', waarbij steunniveaus snel kunnen wegsmelten, wat tot volatiliteit in de Bitcoin koers kan leiden.

 

Ander Crypto Nieuws

Hedgefonds Miljardair bekent geen Bitcoin meer te bezitten

De bekende miljardair en hedgefondsbeheerder Stanley Druckenmiller heeft aangegeven dat hij geen Bitcoin bezit, maar dat hij vindt dat hij dat wel zou moeten doen. Hij beschouwt de cryptomunt als een merk. In vergelijking met goud stelt hij:

"Het is duidelijk dat jongeren het zien als een waardeopslag omdat het veel makkelijker is om er dingen mee te doen."

Hoewel hij 70 jaar oud is en de voorkeur geeft aan goud, een "5.000 jaar oud merk", ziet hij dat jongeren Bitcoin beschouwen als een waardeopslag omdat het gemakkelijker is om transacties mee uit te voeren. Druckenmiller, wiens persoonlijke vermogen volgens Forbes op 6,4 miljard dollar staat, heeft in het verleden positief gesproken over Bitcoin als investeringscategorie en als aantrekkelijke waardeopslag. Hij heeft zelfs gezegd dat in een inflatoire bullmarkt hij Bitcoin boven goud zou verkiezen vanwege zijn hogere volatiliteit en illiquiditeit. Desondanks heeft hij zich teruggetrokken uit cryptocurrency vanwege de verstrakkende maatregelen van centrale banken, hoewel hij wel gelooft dat cryptocurrency een grote rol zou kunnen gaan spelen naarmate mensen het vertrouwen in centrale banken verliezen.

Elon Musk heeft ambitieuze plannen voor X 

Elon Musk, CEO van Tesla en Dogefather, heeft opnieuw het hele concept van NFT’s verworpen en plannen onthuld om van X (voorheen Twitter) een financiële grootmacht te maken. Hij wil dat het platform niet alleen financiële transacties aangaat, maar dat het de online bank wordt voor iedereen over de hele wereld. Hij gaf deze opmerkingen in de Joe Rogan Podcast. Daarover verderop meer.

Sam Bankman Fried schuldig bevonden door jury

Voormalig FTX topman Sam Bankman Fried (SBF) is gisteren op alle zeven aanklachten schuldig bevonden door de jury. SBF stond terecht in New York voor miljardenfraude met gebruikersgelden bij zijn FTX crypto-exchange. De straf krijgt hij pas in maart te horen. Tot die tijd blijft hij achter de tralies. 

Senator spreekt zich uit tegen financieel wanbeleid VS

De bekende Amerikaanse senator Rand Paul heeft zich uitgesproken tegen de ongecontroleerde overheidsuitgaven in zijn land. Senator Paul, bekend om zijn financieel conservatieve opvattingen, verklaarde dat de recente acties van de Amerikaanse regering het land in de nabije toekomst failliet zullen laten gaan en het belang van de Amerikaanse dollar zullen vernietigen. Deze uitspraak komt nadat de Amerikaanse president Joe Biden het Congres een enorme $100 miljard had gevraagd om zowel Oekraïne als Israël te bewapenen. Vooral de steun aan Oekraïne wordt de afgelopen maanden massaal op de proef gesteld. Verschillende critici zijn naar voren gestapt en willen dat de VS stopt met het geven van blanco cheques aan andere regeringen in oorlog. Vooral de Amerikaanse dollar zal in de nabije toekomst flink getroffen worden, omdat de VS nauwelijks meer geld aan belastingen hebben geïnd, terwijl het schuldenplafond exponentieel blijft stijgen. Financiële conservatieven proberen nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onder controle te krijgen, zodat de toekomstige militaire hulp, vooral aan Oekraïne, aanzienlijk kan worden verminderd. Rusland zou wel eens voordeel kunnen halen uit deze onzekerheid en zijn activiteiten in het Oost-Europese land kunnen opvoeren.

Bitcoin koers stabiel onder $35k nadat eerdere winsten zijn weggevaagd

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op ongeveer $34,1k. De cryptocurrency beleefde de afgelopen 36 uur een totale achtbaan, aangezien de digitale valuta een nieuw hoogste punt in 17 maanden van bijna $36.000 noteerde, voordat het scherp daalde naar eerdere steunniveaus boven $34.000.

Bitcoin staat nu stevig boven de $34.000, maar zal deze belangrijke steun met hand en tand moeten verdedigen om het sterke opwaartse momentum van de afgelopen weken vast te kunnen houden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $667 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 53,8%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen volgen Bitcoin en dalen

Andere crypto koersen moesten, in navolging van de Bitcoin koers, ook terrein prijsgeven. Vooral Solana koest het ontgelden, maar dat is niet zo verwonderlijk gezien de enorme koerswinst die deze crypto de afgelopen weken heeft behaald. Opmerkelijke prijsveranderaars waren verder: Binance Coin (BNB, 2,7%), Cardano (ADA, 6,9%), Toncoin (TON, 3,14%), Polygon (MATIC, 2,13%), Polkadot (DOT, 3,7%) en Bitcoin Cash (BCH, -2,4%).

 

Solana koers grafiek 

Elon Musk wil dat X (voorheen Twitter) het belangrijkste financiële platform ter wereld wordt

Elon Musk heeft een grote ambitie met betrekking tot X en dat is om het om te vormen tot het krachtigste financiële platform ter wereld. Dit betekent echter niet dat het platform beperkt zal blijven tot alleen online betalingen. Hij wil dat de noodzaak van een bankrekening verdwijnt.

Hij zei:

“Als ik betalingen zeg, bedoel ik eigenlijk iemands hele financiële leven… Als het om geld gaat. Het zal op ons platform staan. Geld of waardepapieren of wat dan ook. Het is dus niet zoiets als $ 20 naar mijn vriend sturen. Ik heb het erover dat je geen bankrekening nodig hebt”

Het bedrijf is al bezig met het beveiligen van geldtransmissielijnen in de VS en heeft in verschillende staten licenties voor financiële diensten verkregen. Musk heeft ambitieuze plannen, ja, maar hij heeft ook snelle veranderingen aangebracht aan het voormalige Twitter-platform, waardoor de totale waarde ervan is teruggebracht tot minder dan de helft van wat hij er vorig jaar voor betaalde.

Het zal interessant zijn om te zien of het hem lukt om zijn plannen te verwezenlijken en welke rol Bitcoin en andere cryptovaluta op het platform zullen gaan spelen. Een integratie van Bitcoin op X zal naar verwachting goed zijn voor de Bitcoin koers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram