Bitcoin koers weer boven $35.000 en marktaandeel van Binance daalt
Momenteel beweegt de Bitcoin koers iets onder $35,3k, na een volatiele dag gisteren. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie wist boven het niveau van $35.000 te blijven, nadat het gisteren, als gevolg van een snelle short squeeze, even dicht bij het $36k-niveau kwam.
Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $35.313 (Bitmex) en €33.109 (Bitvavo). Dat is een verandering van 1,26% in de afgelopen 24 uur. Altcoins lieten een wisselend beeld zien met zowel winnaars als verliezers. Daarover verderop meer.
'Short Squeeze' stuwt Bitcoin koers naar $35,9K ondanks hoge open interest
Gisteren was de cryptomarkt getuige van een geval van klassieke prijsvolatiliteit in de Bitcoin koers, toen een 'short squeeze' de prijs dicht bij de $36.000 bracht. Handelsgegevens lieten zien dat door de hoge open interesse (OI) op beurzen, een piek in volatiliteit werd verwacht. Deze situatie, waarbij meer dan $15 miljard aan OI kon leiden tot een koersstijging of -daling, leidde tot een plotselinge prijsverhoging waarbij de Bitcoin koers bijna $35.900 bereikte. Experts hadden een versnelling van de marktbewegingen voorspeld, die zich uiteindelijk voltrok toen de koers van Bitcoin over de kritieke drempel van $34.800 klom.
Bijzonder was dat, ondanks vooruitzichten van verdere prijsstijgingen, een autoriteit in on-chain monitoring de bewering herhaalde dat een Bitcoin koers van $36.000 onwaarschijnlijk zou blijven in de betreffende week. In contrast, zag een analyse van het orderboek van Binance op die dag een aanzienlijke verdwijning van short posities na de 'squeeze', terwijl de handelsdata nog altijd een OI van boven de $15 miljard toonden.
Bitcoin's mogelijke weg naar $40K temidden van wereldwijde economische onrust
De recente consolidatie van Bitcoin rond de $34.700, gekoppeld aan een krappe handelsmarge van 4,5% over de afgelopen twee weken, heeft de markt in een afwachtende houding gebracht. Ondanks deze stagnatie, heeft de koersstijging van 24,2% sinds 7 oktober het vertrouwen versterkt, aangedreven door de aanloop naar de volgende 'Bitcoin halving' in 2024 en de hoop op goedkeuring van een Bitcoin ETF in de VS.
Echter, er zijn zorgen over een sombere wereldeconomie. Indicaties van economische krimp en hogere rentevoeten van de Amerikaanse Federale Reserve wakkeren deze zorgen aan. Dalende Chinese exportcijfers en een afname van de Duitse industriële productie in oktober wijzen op zwakke economische activiteit wereldwijd. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de prijzen voor WTI-olie onder de $78 doken, het laagste punt sinds juli, en de opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Minneapolis suggereren dat de inflatieproblematiek nog niet geheel opgelost is.
Ondanks de hogere rente, biedt de hoeveelheid contant geld en equivalenten van $2,6 triljoen die bedrijven binnen de S&P 500 vasthouden, een buffer tegen deze onzekerheid. De gezonde vraag naar Bitcoin-futures en -opties, weerspiegeld door de hoogste OI sinds april 2022 en een aanzienlijke groei in bullish instrumenten zoals call opties, geeft een gezonde markt weer. De futures premie bereikte een hoogtepunt van 11% jaarlijks, wat een sterke vraag naar futures aangeeft.
Zowel de recente marktgebeurtenissen als de gezonde derivatenmarkt indiceren dus een standvastige vraag naar Bitcoin met een potentieel positieve toekomst, ondanks de heersende macro-economische tegenwind. Dit toont aan dat investeerders wellicht anticiperen op een stijging van de Bitcoin koers, gericht op een doel boven de $40.000 tegen het einde van het jaar.
Ander Crypto Nieuws
De grote crypto-exchange Binance staat onder druk, aangezien zijn aandeel in de spotmarkt nu onder de 40% is gedaald. Over het geheel genomen is het marktaandeel de afgelopen twaalf maanden met ongeveer 33% gedaald, wat de uitdagingen aantoont waarmee de beurs wordt geconfronteerd. Het regelgevingsklimaat, vooral in Centraal-Europa, inclusief Nederland, heeft bijgedragen aan deze scherpe daling van het fortuin van de beurs. Daarover verderop meer.
Bitcoin koers stijgt tot boven $35.000
Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar voor ongeveer $35,3k op het moment van schrijven. De cryptocurrency wil boven het belangrijkste ondersteuningsniveau van $35.000 blijven terwijl de bulls zich voorbereiden op een nieuwe beweging verder naar boven.
De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $34,9k. Het daalde iets en bleef gedurende de dag rond $34,7k bewegen. Rond 18:00 uur in de avond veranderde dat doordat er een snelle beweging (short squeeze) omhoog plaatsvond. De Bitcoin koers bereikte in een paar stappen een waarde van bijna $35,9k rond 22:00 uur. Vervolgens moest het weer langzaam wat terrein prijsgeven en gedurende de nacht bewoog de koers rond $35,3k, alwaar het zich nog steeds bevindt op het moment van schrijven.
Bitcoin probeert nu voet aan de grond te krijgen op het $35k-niveau. De afgelopen dagen heeft de Bitcoin koers grotendeels rond dit niveau gehandeld. De stieren hebben een stevige basis nodig van waaruit ze verdere aanvallen kunnen lanceren en dit is de basis die ze nodig hebben. Ze moeten het koste wat het kost verdedigen.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $689 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 52,83%.
Altcoins laten gemengd beeld zien
Andere crypto koersen lieten aan het eind van de afgelopen 24 uur een wisselend beeld zien met zowel winnaars als verliezers. Opmerkelijke bewegingen waren onder meer te zien bij Ethereum (ETH, -0,8%), Binance Coin (BNB, -2,4%), Ripple (XRP, 1,5%), Solana (SOL, 5,4%), Dogecoin (DOGE, 2,2%), Toncoin (Ton, 8,3%) en Polygon (MATIC, 4,6%).
Binance verliest een derde van zijn marktaandeel in de afgelopen twaalf maanden
Binance, 's werelds grootste crypto-exchange, staat momenteel onder druk omdat zijn aandeel in de cryptomarkt wegglijdt. Het totale aandeel van de beurs in de markt is gedaald tot ongeveer 40%. Nog geen jaar geleden was dit nog 62%, wat de algehele afnemende rol van de exchange aantoont.
De huidige val van Binance is grotendeels te wijten aan de gedwongen uittocht uit een aantal landen over de hele wereld. De beurs kreeg van sommige EU-regeringen de schuld voor het omzeilen van sanctieregels en zij probeerden de beurs uiteindelijk te verbieden. Sommigen, zoals Nederland en België, hebben de activiteiten van Binance in het land volledig stopgezet, waardoor veel klanten overstapten naar Bitvavo en andere binnenlandse exchanges. Ook andere landen, zoals Duitsland en Italië, namen Binance verder onder de loep.
Het valt nog te bezien of Binance een deel van de controle over de markt zal kunnen terugwinnen. Het is nog steeds de grootste digitale valuta exchange die er is, en het wordt alleen geëvenaard door Coinbase. Maar als het landen zonder pardon blijft verlaten, zullen zich moeilijke tijden blijven voordoen voor de exchange.