Bitcoin koers koelt wat af na koersgeweld van gisteren

Scherm met daarop de Bitcoin koers grafiek 

De Cryptomarkt lijkt iets af te koelen na het koersgeweld van gisteren, toen de Bitcoin koers een onvervalste short squeeze te verwerken kreeg die het naar boven katapulteerde tot een waarde van bijna $38.000. Dat bleek echter niet houdbaar en de koers moest later op de dag weer flink terrein prijsgeven. De Bitcoin koers consolideerde uiteindelijk rond een waarde van $36.500.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $36.618 (Bitmex) en €34.334 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,54% in de afgelopen 24 uur.

Ook rond Ethereum was veel te doen gisteren. De koers van de op een na grootste cryptocurrency steeg met zo’n 10% door nieuws over een Spot Ethereum ETF aanvraag door de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock en brak daarmee ruim boven het psychologisch belangrijke $2000 niveau. De Ethereum koers wist de winst wel beter vast te houden dan Bitcoin en wordt momenteel verhandeld voor $2100, dat is een stijging van 9,4% in de afgelopen 24 uur.

De rest van de cryptomarkt liet een wisselend beeld zien met zowel stijgers als dalers. Daarover verderop meer.

Ander Bitcoin Nieuws

Dan Tapiero: Instroom nieuw kapitaal richting Bitcoin verwacht

Bitcoin staat op het punt om te profiteren van een golf van institutioneel kapitaal, aldus Dan Tapiero, terwijl ook Ethereum een boost kan verwachten door een ETF.

Bitcoin Anticipeert op Instroom Institutioneel Kapitaal voor ETF-Goedkeuring

Volgens Dan Tapiero, oprichter en CEO van 10T Holdings, staat Bitcoin aan de vooravond van een significante toename van institutionele instroom in aanloop naar de goedkeuring van een Amerikaanse exchange-traded fund (ETF) gebaseerd op de spotprijs van Bitcoin. Deze ontwikkeling lijkt reeds invloed te hebben op de prijsactie van BTC, die recent 18-maands hoogtepunten bereikte.

Tapiero: Massa kapitaalstroom "Op het punt" om Bitcoin te raken

Met groeiende opwinding over een mogelijke goedkeuring voor een Amerikaanse Bitcoin spotprijs ETF, reageert de Bitcoin koers positief. Ondertussen tonen institutionele trends een verschuiving met de toename van open interest op de Bitcoin futures markten van CME Group - traditioneel het institutionele podium voor BTC-derivaten - die voor het eerst die van Binance overtreft. Tapiero ziet dit als een belangrijk moment.

Bitcoin Futures Open Interest haalt zevenmaands hoogtepunt

Het totale open interest in Bitcoin futures overtrof op 9 november 17 miljard dollar, wat de hoogste stand in zeven maanden markeerde. Volgens gegevens van monitoringsresource CoinGlass, is het huidige totaal iets lager op 15,5 miljard dollar.

Bitcoin exchange futures open interest
Bitcoin exchange futures open interest (screenshot). Bron: CoinGlass

 

Optimisme over ETF-goedkeuring en mogelijke boost door een Spot ETH ETF

Het optimisme over de goedkeuring van de spot Bitcoin ETF, die gepland staat voor begin 2024 maar door sommigen al deze maand wordt verwacht, wordt breed gedeeld. Handelsfirma QCP Capital benadrukte verder dat een potentiële spot ETF voor Ether een extra boost voor de cryptomarkt kan zijn.

Dagelijkse RSI van Bitcoin Suggereert "Voorzichtigheid"

Binnen het bredere bullish landschap, waarschuwde QCP echter dat een reeks lagere pieken in de dagelijkse relatieve sterkte index (RSI) waarden van Bitcoin kan wijzen op een afkoeling van de recent behaalde hoogtepunten.

"Met het macrobeeld dat nu op korte termijn enigszins rooskleuriger wordt omdat de verwachtingen van een pauze in de renteverhogingen stevig op hun plaats zijn, verwachten we dat de cryptoprijzen ondersteund blijven," concludeerde het. 

Bitcoin terug onder de $37.000 na vroege bull-run

Bitcoin verandert op het moment van schrijven van eigenaar voor ongeveer $36,5k. De cryptocurrency lijkt stabiel te blijven nadat het gisteren een bullish beweging maakte richting $40.000.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $35,3k. Vervolgens begon het gestaag te stijgen, met als doel boven de $36k te komen. Het bereikte dat om 03.20 uur in de nacht en is vervolgens boven deze waarde gebleven. De cryptocurrency vond enige steun rond de $36,5k om 08.40 uur in de ochtend, maar kon deze niet vasthouden. Om 10.00 uur in de ochtend begon de digitale munt echter opnieuw sterk te stijgen. Het ging om 14.30 uur in de middag voorbij het felbegeerde $37k-niveau en stopte daar niet. De opwaartse krachten sloten een geweldige dag af met een stijging naar $37,9k tegen 16.00 uur. Dit is het hoogste niveau dat de digitale munt in 18 maanden heeft bereikt. De bulls konden deze beweging echter niet volhouden en de Bitcoin koers daalde scherp terug naar een niveau onder de $37.000. Het overleefde korte duik onder $ 36.000, maar de bulls hielden stand.

Alle ogen zijn nu gericht op het niveau van $40.000. De stieren vliegen hoog ondanks lagere handelsvolumes en het lijkt alsof ze gewoon voor de lol weerstanden aan het breken zijn. De bulls vonden het moeilijk om deze beweging vast te houden, maar ze slaagden er wel in de dag af te sluiten op een relatief veilig niveau boven de $36k. Dit kan een goed lanceerplatform blijken te zijn voor verdere stappen naar boven. De beren moeten actie ondernemen, anders riskeren ze een permanente positie in de schaduw.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $715 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 53%.

Bitcoin koers grafiek 

Altseizoen in zicht?

De totale marktkapitalisatie van altcoins heeft recentelijk een 14-maanden hoogtepunt bereikt, wat wijst op een groeiende interesse en een mogelijke start van het altseizoen. Vooral Ripple's XRP heeft opmerkelijke winsten geboekt na juridische overwinningen en geruchten over een mogelijke IPO. Andere grote altcoins zoals Solana's SOL en Chainlink's LINK hebben ook een indrukwekkende groei laten zien, wat duidt op een stijging van het vertrouwen en enthousiasme in de cryptomarkt volgens de Crypto Fear & Greed Index.

De crypto koersen lieten aan het eind van de afgelopen 24 uur een gemengd beeld zien met zowel stijgers als dalers. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 9,4%), Ripple (XRP, -6%), Solana (SOL, 5,4%), Cardano (ADA, 0,5%), Polkadot (DOT, -1%), Polygon (MATIC, 2,5%),  Litecoin (LTC, -2,9%), Toncoin (TON, -1,6%), Shiba Inu (SHIB, -3,7%), Bitcoin Cash (BCH, -4,4%) en Uniswap (UNI, 0,7%).

Ethereum koers grafiek 

Beperking SEC's autoriteit op crypto handhaving door huis van afgevaardigden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een amendement goedgekeurd dat de handhavingsbevoegdheid van de Securities and Exchange Commission (SEC) op de cryptomarkt inperkt. Volgens congreslid Tom Emmer zou dit een halt toeroepen aan het ongeoorloofde gebruik van staatsfondsen voor handhavingsacties tegen crypto-activiteit. Emmer bekritiseerde SEC-voorzitter Gary Gensler voor zijn optreden en prees het amendement als een stap naar meer verantwoording van niet-verkozen bureaucraten.

SEC's rol in cryptoregulatie volgens Gensler

Tijdens een CNBC-interview op DC Fintech Week uitte SEC-voorzitter Gensler zijn visie over de noodzaak van wettelijke naleving binnen de crypto-industrie. Hij drong er bij cryptohandelsplatforms op aan om vertrouwen onder investeerders op te bouwen en functies niet te vermengen, wat schadelijk kan zijn voor de gebruikers van deze platforms. Gensler benadrukte dat de bestaande effectenwetten voldoende zijn om de sector te reguleren, mits deze worden nageleefd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram