De Bitcoin koers daalt, maar aandelenkoersen stijgen na CPI data

BTC munt met dalende rode pijl die Bitcoin koers symboliseert 

Het was een bullish dag op Wall Street, aangezien een lagere CPI-waarde van oktober de aandelenmarkt dinsdag in extase bracht. De Amerikaanse aandelenmarkt voegde meer dan $730 miljard aan waarde toe na nog een maand van afkoelende inflatie. Maar de zaken waren niet zo rooskleurig voor crypto’s, aangezien de Bitcoin koers in de vroege handel met meer dan 4,0% daalde tot net boven het prijsniveau van $35.000. Op het moment dat we dit schrijven had Bitcoin een deel van deze verliezen goedgemaakt en handelde het op iets meer dan $35.700.

Sommigen hebben erop gewezen dat crypto’s deze recente rally aanvoerden en een van de eerste beleggingscategorieën waren die zich herstelden van de correctie van september. Dit zou een voorspelbare winstneming kunnen zijn nadat crypto’s wekenlang enorm zijn gestegen en de zomerhoogten hebben overtroffen. Bitcoin-handelaren met een hoge leverage zagen meer dan $300 miljoen aan liquidaties tijdens de plotselinge daling van de Bitcoin koers. Analisten en investeerders blijven optimistisch over Bitcoin, hoewel een deel van het recente momentum van de verwachting voor spot-ETF’s is afgenomen nu de sector wacht op het besluit van de SEC.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $36.778 (Bitmex) en €33.003 (Bitvavo). Dat is een verandering van -1,98% in de afgelopen 24 uur. 

Altcoins blijven sterk in mogelijke rotatie

Hoewel Bitcoin en Ethereum woensdag lager handelden, bleven altcoins sterk, wat een mogelijke rotatie naar kleinere tokens signaleerde. Zoals de afgelopen maanden het geval was, liep Solana voorop door tijdens de sessie van woensdag nog eens 7,50% toe te voegen. Dit brengt de totale winst van SOL in één week op meer dan 34,5%. Solana is nu de zesde grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie en wordt verhandeld tegen meer dan $57 per munt.

Andere sterke presteerders op dinsdag waren onder meer MATIC en Avalanche, die voor die dag 6,60% en 6,80% stegen. XRP en TRON behoorden tot de grootste verliezers. Daarover verderop meer.

 

De NASDAQ-index won dinsdag 2,37%, wat aantoont dat beleggers een risk-on sentiment hebben tijdens deze recente aandelenrally. De aandelen van Coinbase (NASDAQ: COIN) bleven die dag vlak vanwege de terugval in de Bitcoin koers en Ethereum koers. Opgemerkt moet worden dat de eerste data voor enkele spot-Bitcoin ETF-aanvraagbeslissingen eind deze week plaatsvinden, hoewel de meeste analisten een uitstel van deze beslissingen tot ten minste januari verwachten. De aanvragen van Blackrock, Van Eck, Fidelity en Wisdom Tree zijn al uitgesteld tot januari met als definitieve beslissingsdatum maart 2024. Daarover verderop meer.

Ander Crypto Nieuws

Politici in Zuid-Korea moeten crypto-bezit openbaar maken

Een politieke partij in Zuid-Korea heeft al haar parlementskandidaten de opdracht gegeven om hun crypto-bezit openbaar te maken met betere transparantie als doel. De onthulling maakt deel uit van de pogingen van de politieke organisatie om aan te tonen dat hun leiders aan hogere morele normen voldoen. Dit is een stap in de goede richting, aangezien politici overal ter wereld vaak tactieken gebruiken om te voorkomen dat hun bezittingen aan het publiek openbaar worden gemaakt. Beroepsethiek vereist dat openbare ambtsdragers hun bezittingen openbaar maken, inclusief crypto. Hoewel de Democratische Partij van Zuid-Korea haar eigen wetten heeft geïmplementeerd, handhaaft Zuid-Korea dit soort openbaarmaking van activa momenteel niet. Hetzelfde is het geval in de VS en voor een groot deel ook in Europa.

Tether (USDT) groeit ten koste van concurrent USDC

Tether heeft in 2023 een significante groei van zijn marktkapitalisatie ervaren, met een toename van minstens $20 miljard, terwijl zijn concurrent USDC juist marktwaarde verloor.

Tether USDT marktkapitalisatie
Tether USDT marktkapitalisatie. Bron: CoinGecko

Redenen voor USDT’s Groei

Volgens Tether kan de aanhoudende groei van USDT toegeschreven worden aan twee hoofdredenen:

  1. De toenemende interesse in Bitcoin van institutionele beleggers, mede door de opwinding rond de mogelijke goedkeuring van een Bitcoin ETF.
  2. De groeiende vraag in opkomende markten, waar USDT zich steeds meer vestigt als de digitale dollar voor ontwikkelingslanden en markten.

USDT's Dominantie in Opkomende Markten

Tether benadrukt dat USDT in veel landen met een devaluerende nationale munteenheid als het meest vertrouwde activum wordt beschouwd. In Brazilië bijvoorbeeld, vertegenwoordigt USDT 80% van alle crypto-transacties, wat vergelijkbaar is met tientallen andere landen.

Stagnatie van Concurrent USDC

Terwijl Tether’s USDT floreert, heeft de USDC van Circle in 2023 weinig groei gezien. Sinds januari 2023 heeft USDC ongeveer $20 miljard aan marktwaarde verloren, wat neerkomt op een daling van ongeveer 45%.

Bitcoin koers daalt naar $35k en herstelt weer wat

De Bitcoin beweegt momenteel rond ongeveer $35,8k. De cryptocurrency verloor eerder gisteren meer dan 5% van zijn waarde toen beleggers flink winst begonnen te nemen na de recente rally.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond $36.600. Gedurende de ochtend en eerste helft van de middag varieerde de koers tussen $36,2k en $36,6k, maar aan het einde van de middag zette een serieuze daling in. De Bitcoin koers verloor snel waarde en iets voor acht uur gisteravond was het zowel door het $36k-niveau als door het $35k-niveau gezakt. Het bereikte een laagste koers voor de dag van $34.750, maar daarna kwamen er koopjesjagers in de markt en herstelde de koers wat. Gedurende de nacht en ochtend liep de Bitcoin koers weer langzaam op en op het moment van schrijven staan we weer vlak onder $36k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $701 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 52,11%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken verliezen

Andere crypto koersen kleurden over het algemeen rood aan het einde van de afgelopen 24 uur, maar er waren een paar uitzonderingen. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, -2,9%), Ripple (XRP, -3,7%), Binance Coin (BNB, -0,2%), Solana (SOL, 9,3%), Cardano (ADA, -0,3%), Dogecoin (DOGE, -1,6%), Tron (TRX, -2,1%), Polygon (MATIC, -1,7%), Chainlink (LINK, -0,1%), Polkadot (DOT, -2,4%), Avalanche (AVAX, 12,6%), Litecoin (LTC, -0,3%), Toncoin (TON, -4,7%) en Shiba Inu (SHIB, -0,9%).

Solana koers grafiek  

SEC-deadline voor de goedkeuring van ETF's staat voor de deur

SEC, de Amerikaanse federale effectentoezichthouder, zou vrijdag een Bitcoin ETF kunnen goedkeuren. De deadline van 17 november nadert en er bestaat een kleine kans dat een spot-ETF wordt goedgekeurd. De SEC geeft echter niet zo snel op, ondanks een reeks juridische verliezen in de afgelopen twee kwartalen.

Zelfs als de ETF's worden goedgekeurd, duurt het nog bijna een maand voordat ze in aanmerking komen voor een beursnotering. Maar er kan een onmiddellijke impact op de Bitcoin koers worden waargenomen aangezien de bulls er blij mee zullen zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.

 

Een deel van bovenstaande content is met behulp van AI (Artificial Intelligence) geschreven. Dit wordt gedaan om jou als lezer een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen geven van het laatste crypto nieuws. Opinies zijn, waar gegeven, altijd van de betreffende menselijke auteur.