Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers minder volatiel ondanks positief Spot Bitcoin ETF nieuws

Securities and Exchange Commission (SERC) vs Bitcoin 

Bitcoin doet het rustig aan dit weekend en laat beduidend minder volatiliteit zien dan de afgelopen weken gebruikelijk was. De Bitcoin koers beweegt de afgelopen 2 dagen voornamelijk tussen $36,4k en $36,6k en lijkt op korte termijn niet bereid tot wat meer inspirerende koersactie. De nieuwsflow die een groot deel van de recente rally in de Bitcoin koers heeft veroorzaakt lijkt op te drogen nu beleggers in afwachting zijn van een beslissing van de SEC over de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF. Er kan echter nog wel wat tijd overheen gaan voordat die beslissing er daadwerkelijk komt. Daarover verderop meer.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $36.550 (Bitmex) en €33.558 (Bitvavo). Dat is een verandering van 0,36% in de afgelopen 24 uur. Altcoins deden het over het algemeen wat beter dan Bitcoin en staan voornamelijk in het groen. Daarover verderop meer.

Crypto Fear & Greed Index

De Crypto Fear & Greed index staat momenteel op een waarde van 66. Dat is nog ruimschoots in het ‘greed’-segment en geeft dus aan dat het sentiment in de markt nog steeds positief is. Wel is het de afgelopen dagen een stuk naar beneden gekomen aangezien het gisteren nog op 69 stond en vorige week zelfs op 72.

Crypto Fear & Greed Index 

Dat deze waarde daalt bij een relatief gelijkblijvende Bitcoin koers is positief voor cryptobeleggers, aangezien een hoge waarde duidt op oververhitting van de markt met het risico op een stevige correctie in de koers. Wanneer de Bitcoin koers redelijk stabiel kan blijven en het ietwat te extatische sentiment wat kan worden weggewerkt, dan schept dat ruimte voor verdere koerswinst in de nabije toekomst.

Ander Crypto Nieuws

SEC stelt beslissing Spot Bitcoin ETF uit

De Securities and Exchange Commission (SEC) in de VS heeft haar besluit over een langverwachte wereldwijde spot Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF)-aanvraag uitgesteld. De aanvraag werd ingediend door de Global X Bitcoin Trust en werd breed gevolgd door de cryptogemeenschap, omdat het investeerders in de Verenigde Staten in staat zou stellen te investeren in een spot Bitcoin ETF. Maar nu is de beslissing hieromtrent dus uitgesteld door de SEC. Zal er in de nabije toekomst daadwerkelijk een Spot Bitcoin ETF worden goedgekeurd? Daarover verderop meer.

Sam Altman ontslagen bij OpenAI

Belangrijk nieuws uit de technologiesector, aangezien Sam Altman, de oprichter en CEO van OpenAI, is ontslagen uit zijn functie als topman van het bedrijf. De stap kwam na een grote confrontatie met de raad van bestuur van het grootste AI-bedrijf ter wereld. OpenAI verscheen eerder dit jaar op de markt na ongeveer tien jaar hard werken, toen de chatbot ChatGPT een begrip werd vanwege zijn futuristische mogelijkheden en functies. Nu is een groot deel van de wereld direct of indirect betrokken bij ChatGPT en het heeft een belangrijk front geopend in de AI-scene. Altman was een icoon binnen het bedrijf en het is afwachten OpenAI  in de nabije toekomst een tegenslag kan krijgen door zijn ontslag. Andere bedrijven zoals Amazon en Apple willen hun achterstand op ChatGPT snel inhalen en hun eigen chatbots uitbrengen, maar OpenAI heeft een groot pioniersvoordeel.

Bitcoin koers consolideert rond $36,5k

De Bitcoin koers staat op $36,5k op het moment van schrijven. De cryptocurrency kijkt opnieuw naar het $37k-niveau nadat het de afgelopen dagen vooral bezig was met het nemen van een adempauze na recente spectaculaire winsten.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $36,3k. Het handelde slechts een paar uur zijwaarts rond deze waardering, voordat het net voor het moment van schrijven enigszins begon te stijgen. De cryptocurrency steeg tijdens deze spurt naar ongeveer $36,7k, maar kon deze niet vasthouden. De koers kwam uiteindelijk terug op ongeveer $36,4k en bleef een groot deel van de resterende dag rond dit niveau. Pas om 15.30 uur begon de digitale munt opnieuw in waarde te stijgen. De bulls vlogen richting $36,8k, maar konden deze beweging niet volhouden en de index eindigde de dag gisteren uiteindelijk op $36,5k. Vanochtend is de Bitcoin koers weer wat opgelopen richting $36,7k, maar dat niveau kon niet worden vastgehouden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $716 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 52,6%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen licht hoger

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels hoger. Opmerkelijke prijsveranderaars waren onder meer Ethereum (ETH, 1%), Solana (SOL, 5,8%), Cardano (ADA, 4%), Dogecoin (DOGE, -6,5%), Toncoin (TON, 2,5%), Chainlink (LINK, 5,6%) en Avalanche (AVAX, 2,5%).

 

LINK koers grafiek 

Rapport advies SEC over Spot Bitcoin ETF’s geeft crypto-beleggers hoop

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft naar verluidt specifiek advies gegeven aan beurzen die Spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF's) willen noteren en verhandelen over wat hun volgende stappen zouden moeten zijn. Dit wordt in de crypto-industrie gezien als een teken van 'echte vooruitgang'. Er lijkt duidelijkheid te komen in het debat over het creëren van ETF-eenheden in contanten versus in natura.

Advies van de SEC over Spot Bitcoin ETF's

Het optimisme over de goedkeuring van Spot Bitcoin ETF's door de SEC nam toe na een rapport waarin stond dat de SEC advies heeft gegeven aan beurzen over de aanvragen voor Spot Bitcoin ETF's. Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas deelde op sociale media dat de SEC's Division of Trading and Markets deze week met beurzen heeft gesproken en hen heeft geadviseerd om de methode van contante creatie te gebruiken, in plaats van de methode in natura, voor Spot Bitcoin ETF's. Bovendien zou de SEC hebben gevraagd om wijzigingen in de aanvragen binnen enkele weken te reflecteren. Balchunas merkte op dat dit een goed teken is.

Bij contante creatie verstrekken geautoriseerde deelnemers contant geld aan de ETF-uitgever in ruil voor nieuwe ETF-eenheden. Balchunas merkte op dat dit logisch is omdat broker-dealers niet in Bitcoin kunnen handelen. Hij voegde eraan toe dat dit minder beperkingen voor hen betekent.

Reacties uit de Crypto-industrie

Velen in de crypto-ruimte beschouwen het advies van de SEC als positief. Marshall Beard, Chief Strategy Officer bij crypto exchange Gemini, merkte op:

"Dit is echte vooruitgang. Het debat over contant versus in natura lijkt duidelijkheid te krijgen."

Hij wees er ook op dat Canadese spot ETF's al jaren het model van contante creatie gebruiken.

Gabor Gurbacs, strategieadviseur bij Vaneck, betoogde echter dat creaties in natura veel efficiënter zijn dan creaties in contanten. Hij benadrukte dat het advies van de SEC een teken is dat de regelgevers de beste aspecten van ETF's en Bitcoin niet willen of kunnen begrijpen en accepteren.

Balchunas voegde toe dat hij het standpunt van de SEC over contante creaties kan begrijpen, maar vanuit het oogpunt van de belegger zijn creaties in natura mogelijk beter wat betreft spreiding en belasting. Hij concludeerde dat sommige uitgevers mogelijk zullen blijven aandringen op het proces van in natura creatie en mogelijk succesvol kunnen zijn in hun onderhandelingen met het personeel van de SEC.

SEC-voorzitter Gary Gensler verklaarde onlangs dat de SEC acht tot tien aanvragen voor Spot Bitcoin ETF's in overweging neemt. Velen verwachten dat de SEC begin volgend jaar meerdere Spot Bitcoin ETF's tegelijk zal goedkeuren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.

 

Een deel van bovenstaande content is met behulp van AI (Artificial Intelligence) geschreven. Dit wordt gedaan om jou als lezer een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen geven van het laatste crypto nieuws. Opinies zijn, waar gegeven, altijd van de betreffende menselijke auteur.