Bitcoin koers stijgt nu Javier Milei het Argentijnse presidentschap wint

Javier Milei 

Het komt niet vaak voor dat de politieke wereld een directe invloed heeft op de Bitcoin koers en op de koersen van andere cryptocurrencies. Zondag was een van die zeldzame keren toen Javier Milei werd verkozen tot nieuwe president van Argentinië. Milei is een extreemrechtse buitenstaander die actief was op een platform voor radicale politieke hervormingen. Hij heeft de nadruk gelegd op een compleet nieuw pad voor Argentinië, met agressieve plannen om het financiële systeem weer op te bouwen. Argentinië is de afgelopen jaren geteisterd door een inflatie die de 140% heeft overschreden.

Milei wil Centrale bank afschaffen

Een deel van het plan van Milei is om de Argentijnse Centrale Bank af te schaffen, wat hij een complete oplichterij heeft genoemd. In plaats daarvan wil Milei de economie dollariseren en heeft hij zich zeer positief uitgesproken over de kracht van Bitcoin als mondiale, gedecentraliseerde bescherming tegen centrale banken. Terwijl de stemmen voor Milei binnenstroomden, begon de Bitcoin koers tijdens de middaghandel hoger te stijgen, op een gegeven moment met een winst van meer dan 3,0%. Op het moment dat we dit schrijven is de Bitcoin koers de afgelopen 24 uur met ongeveer 2% gestegen en wordt verhandeld tegen iets meer dan $37.300.

Bitcoin koers grafiek

Geen plannen om Bitcoin als wettig betaalmiddel te laten fungeren in Argentinië

Ondanks zijn steun voor Bitcoin heeft Milei geen enkele verklaring afgegeven over plannen om van Bitcoin een wettig betaalmiddel in het land te maken. Dit betekent niet dat Argentinië niet in de voetsporen van landen als El Salvador zal treden en wellicht is Milei van plan eerst af te rekenen met de centrale bank. Maar Milei lijkt meer geïteresseerd in de vrije-marktideologie en zijn nadruk op het teruggeven van waarde aan de particuliere sector, dan aan de overheid. In de ogen van Milei is dit iets dat Bitcoin kan bereiken.

Bitcoin koers stijgt maar is overbought

Na een relatief rustig weekend werden Bitcoin en andere grote crypto’s wakker toen het duidelijker werd dat Milei de overwinning zou behalen. Ethereum heeft het prijsniveau van $2.000 teruggewonnen na een stijging van meer dan 2,0% op zondag. Chainlink en Avalanche zetten hun sterke november voort met een stijging van respectievelijk 5,44% en 5,53%, terwijl Solana kortstondig het prijsniveau van $60 wist te herwinnen.

Omdat er waarschijnlijk vóór januari geen besluit van de SEC over spot Bitcoin ETF’s komt, kunnen de cryptomarkten een rustiger einde van 2023 tegemoet zien. De Coinmarketcap Fear & Greed Index steeg dit weekend verder naar Greed en staat nu slechts een paar punten verwijderd van Extreme hebzucht. Dit zijn doorgaans goede indicatoren voor een overbought markt. Voor Bitcoin-bulls zou een periode van consolidatie in de Bitcoin koers hier belangrijk zijn als 2024 echt de volgende stap in de nieuwe crypto-bullmarkt gaat worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.