Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers zakt wat weg, maar analisten nog steeds bullish

BTC munten met Bitcoin koers grafiek op de achtergrond 

Het is opvallend hoe sterk de Bitcoin koers er de laatste tijd bij ligt. Zeker als we het van een afstandje bekijken, op een wat ruimer tijdframe, zien we dat er nauwelijks een correctie heeft plaatsgevonden sinds de stijging ruim een week geleden begon vanaf het $37k-niveau. We zien een patroon van snelle stijgingen waarna een patroon van zijwaartse consolidatie volgt van 1 a 2 dagen.

De vraag is nu natuurlijk hoe lang dit kan doorgaan voordat we een echte correctie krijgen die de Bitcoin koers minimaal een paar duizend dollar lager zet. Analisten zijn daarover verdeeld, maar veel zien op de korte termijn nog wel wat ruimte naar boven toe. Technisch analist Francis Hunt, ook wel bekend als ‘The Crypto Sniper’, heeft een eerstvolgend koersdoel van $47.500 voor de Bitcoin koers, maar benadrukt wel dat het verstandig is om, voor het deel van het vermogen waar beleggers mee handelen, langzaam aan wat winst te gaan nemen. Op de wat langere termijn is hij uitgesproken bullish over Bitcoin en crypto in het algemeen en ziet hij dat we aan het begin staan van een nieuwe bullmarkt.

Ook Ryan Wilday, de crypto-analist van Elliotwavetrader.net, ziet de Bitcoin koers op de korte termijn nog wel wat hoger gaan voordat er een (stevige) correctie komt. Hij noemt een korte termijn koersdoel van $50.000 en ziet Bitcoin dan corrigeren tot ongeveer $38k.

Dit zijn natuurlijk maar voorspellingen, maar het geeft wel aan dat beleggers er goed aan doen om op korte termijn rekening te houden met een correctie in de prijs van Bitcoin.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $43.303 (Bitmex) en €40.138 (Bitvavo). Dat is een verandering van -1,51% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan flink in het groen. Daarover verderop meer.

De vraag is nu of deze laatste koersdaling het begin is van een wat serieuzere correctie, of dat het nog past binnen het consolidatiepatroon, waarna een volgende stijgingsgolf de bitcoin koers nog hoger zet.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $845 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 54,8%. 

Bitcoin koers grafiek

Crypto Fear & Greed index

Crypto Fear & Greed Index 


Bitcoin HODL golven: Kopers uit bullmarkt 2020 beheersen nu 16% van de voorraad

Nieuwe generatie 'Hodlers' sinds 2020

Bitcoin heeft sinds 2020 een nieuwe generatie van vasthoudende investeerders, ook wel 'hodlers' genoemd, verworven. Deze groep weigert ondanks de indrukwekkende stijging van de Bitcoin koers in 2023 hun munten te verkopen. Uit gegevens van de bekende HODL Waves-metriek blijkt dat kopers die eind 2020 Bitcoin hebben gekocht, nog steeds hun munten vasthouden.

Lange termijn investeerders niet geneigd tot verkoop

De langdurige Bitcoin-bezitters, ook wel lange-termijnhouders (LTHs) genoemd, tonen weinig neiging om hun investeringen te verminderen, zelfs niet na de bullrun van 2023. De HODL Waves-metriek, die de BTC-voorraad groepeert op basis van de tijd sinds elke munt voor het laatst verplaatst werd, laat een aanzienlijke groei zien in de categorie munten die twee tot drie jaar onbewogen zijn gebleven. Deze groep is van ongeveer 8% in december 2022 gegroeid naar meer dan 15% nu.

Vastberadenheid ondanks stijging van de Bitcoin koers

Ondanks dat de BTC/USD in 2023 met 165% is gestegen, blijft de vastberadenheid van de 'hodlers' opmerkelijk. Philip Swift, de maker van het statistische hulpmiddel Look Into Bitcoin, dat HODL Waves beheert, benadrukt regelmatig het fenomeen van lange termijn beleggers die in de loop van de tijd steeds vastberadener worden in hun posities.

Bitcoin realized cap HODL Waves chart segment
Bitcoin realized cap HODL Waves chart segment. Bron: Glassnode

 

Speculanten nemen winst

In tegenstelling tot de lange termijn beleggers, hebben de korte-termijnhouders of speculanten in de afgelopen week hun winstneming verhoogd. Toen de Bitcoin koers de $40,000 grens passeerde, reageerden deze entiteiten met een snelle verkoop, waarbij ze in enkele dagen voor $4,5 miljard aan BTC verkochten. Dit had weinig invloed op de spotmarkten, in een omgeving waar lange termijn beleggers al een groter deel van de voorraad dan ooit tevoren beheersten.

Beheersing van de voorraad door Lange termijn beleggers

Volgens gegevens van de on-chain analysefirma Glassnode, hadden de lange termijn beleggers op 6 december 14,92 miljoen BTC in handen - iets onder de historische hoogtepunten van 14,95 miljoen, of 76,3% van de voorraad, gezien op 28 november. Dit benadrukt de dominantie van langdurige investeerders in de huidige Bitcoin-markt.

Ander Crypto Nieuws

De race tussen verschillende concurrerende organisaties om een Spot Bitcoin ETF te registreren wordt steeds heviger. BlackRock, een van de leidende bedrijven die een Bitcoin ETF hebben aangevraagd, is samen met een handvol grote concurrenten zoals Van Ecke en Grayscale op zoek naar goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange (SEC) om uiteindelijk te worden genoteerd op de technologie-rijke Nasdaq-beurs. De concurrentie is hevig omdat de eerste die goedgekeurd wordt een duidelijk voordeel zal hebben, aangezien alle institutionele beleggers er massaal op af zullen komen. Het voordeel van deze ‘first mover’ zal waarschijnlijk het landschap van grote institutionele investeringen de komende jaren bepalen. Marktexperts voorspellen dat de huidige situatie ons laat zien dat een eventuele Spot Bitcoin ETF notering ergens in 2024 zal plaatsvinden, waarschijnlijk in de eerste twee kwartalen.

Grootschalige verkoop Coinbase aandelen door ARK Invest

ARK Invest, onder leiding van Cathie Wood, heeft recent 237,572 aandelen van Coinbase uit drie van haar fondsen verkocht, wat een winst van ten minste $33 miljoen opleverde. Deze verkoop van Coinbase-aandelen, waarvan de koers sloot op $140 per aandeel, is een van de grootste dagelijkse verkopen van ARK in 2023. Het grootste deel van de verkoop kwam uit het ARK Innovation ETF (ARKK), aangevuld met verkopen uit de ARK Fintech Innovation ETF (ARKF) en ARK Next Generation Internet ETF (ARKW).

Bitcoin's toenemende invloed op de markt

Parallel aan de verkoopactiviteiten van ARK Invest, bereikte de Bitcoin koers een hoogtepunt van $44,000 op 5 december. De groeiende interesse in Bitcoin is ook zichtbaar in de toename van het openstaande contractvolume van Bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME), die bijna een historisch hoogtepunt van $5.2 miljard bereikte. Deze stijging weerspiegelt een hernieuwde belangstelling in Bitcoin, hoewel de exacte positie van handelaren op CME nog onbekend is.

BlackRock's betreding van de Bitcoin ETF markt

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder heeft, volgens een SEC-aanvraag, onlangs $100,000 aan seed-capital ontvangen van een anonieme investeerder voor hun spot Bitcoin ETF. Deze stap van BlackRock in de Bitcoin ETF-markt benadrukt de toenemende institutionele interesse in Bitcoin en kan een belangrijke rol spelen in de verdere acceptatie en prijsstijging van deze cryptocurrency.

Bitcoin weerlegt ECB's 'laatste snik' voorspelling

Bitcoin heeft de voorspellingen van de Europese Centrale Bank (ECB), die de cryptocurrency als irrelevant bestempelde, volledig weerlegt. Sinds de waarschuwing van de ECB eind 2022, heeft Bitcoin bijna 170% gewonnen, wat de misvattingen van de ECB over de digitale valuta benadrukt. Dit roept vragen op over de nauwkeurigheid van de ECB's voorspellingen en hun begrip van de crypto-markt.

Peter Schiff's pessimistische voorspelling voor Bitcoin

Tegenover de positieve trend in de Bitcoin koers staat de bekende goudvoorstander en econoom Peter Schiff, die een 'spectaculaire ineenstorting' van Bitcoin voorspelt, ondanks de huidige prijsstijgingen. Schiff bekritiseert de vergelijking van Bitcoin met goud en stelt dat de werkelijke waarde van Bitcoin ver onder die van goud ligt. Volgens hem zal de goudprijs blijven stijgen als gevolg van de verwachte instorting van de dollar en de Amerikaanse economie. 

Altcoins dalen

Andere crypto koersen werden de afgelopen 24 uur vooral in rode cijfers genoteerd en volgden daarmee de Bitcoin koers naar beneden. Ethereum (ETH, -1,5%), Binance Coin (BNB, -1,9%), Ripple (XRP, -0,6%), Solana (SOL, -4,9%), Cardano (ADA, 2,6%), Dogecoin (DOGE, -7%), Avalanche (AVAX, 5,3%), Tron (TRX, 0,2%), Chainlink (LINK, 3%), Toncoin (TON, 4,6%), Polygon (MATIC, -0,7%) Polkadot (DOT, 1,7%), Shiba Inu (SHIB, -3,4%), Litecoin (LTC, -0,7%), Cosmos (ATOM, -5%) en Uniswap (UNI, -1,2%).

AVAX koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.