Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers lager en Jamie Dimon van JP Morgan negatief over Crypto

Bitcoin munt met JP Morgan CEO op voorgrond 

In wat voor niemand een verrassing zou moeten zijn, heeft de CEO van de grootste bank ter wereld zich opnieuw uitgesproken over Bitcoin en cryptocurrencies. Jamie Dimon van JP Morgan is al lang een criticus van crypto's en tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Senaat eerder deze week herhaalde hij zijn standpunt over de industrie. Dimon hekelde Bitcoin en zei dat als het aan hem lag, hij de industrie zou sluiten. De opmerkingen werden herhaald door senator Elizabeth Warren, die opriep tot strengere regelgeving voor de industrie.

De exacte woorden van Dimon waren: “Als ik de regering was, zou ik die sluiten”. Hij suggereerde dat de enige reden voor het bestaan van Bitcoin en cryptocurrencies het uitvoeren van illegale geldoverdrachten is die misdaad financieren. Zowel Warren als Dimon zeiden dat crypto-exchanges en bedrijven zich zouden moeten houden aan dezelfde anti-witwasregels van de Bank Secrecy Act. Deze wet ligt vers in het geheugen van crypto-investeerders nadat Binance’s CZ een paar weken geleden schuldig had gepleit voor het overtreden ervan. 

JP Morgan maakt zelf wel gebruik van blockchain en crypto

Dimon heeft zijn minachting voor crypto’s gescheiden van zijn overtuiging dat de blockchain zelf erg nuttig is. De JPM Coin van de bank transporteert nu dagelijks tot $1 miljard en het Onyx-team van JP Morgan blijft de mogelijkheden van financiële technologieoplossingen op de blockchain onderzoeken. JP Morgan heeft zelf ook blockchaintechnologie gebruikt om zijn banksysteem te helpen beveiligen.

Altcoins stijgen terwijl Bitcoin stagneert tijdens de handel van donderdag

Na de getuigenis van Dimon daalde de Bitcoin koers terug onder het prijsniveau van $44.000. Hoewel Bitcoin van de ene op de andere dag tot stilstand kwam, breidden altcoins hun rally uit onder leiding van Ethereum en Solana. ETH steeg met 4,3% en Solana voegde er bijna 13% aan toe, waardoor hun wekelijkse totaal op respectievelijk 12,3% en 17,4% kwam.

 

Solana koers grafiek
Verloop Solana koers de afgelopen week

 

De roep om strengere regelgeving hoeft geen verrassing te zijn, gezien wat de crypto-industrie de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Verrassend genoeg komt de kritiek van Dimon op het moment dat veel van zijn collega's in de traditionele financiële sector zich aanmelden voor spot Bitcoin ETF's. Blackrock, Fidelity en WisdomTree behoren tot de ruim een dozijn aanvragers die reikhalzend uitkijken naar een besluit van de SEC hierover in januari.

Zullen de woorden van Dimon invloed hebben op het besluit van de SEC? De $3 biljoen aan activa van JP Morgan verbleekt in vergelijking met de activa onder beheer bij Blackrock. Dimon en Warren lijken deel uit te maken van een steeds kleiner wordende minderheid die zo sterk gekant is tegen de acceptatie van Bitcoin en cryptocurrencies in de reguliere financiële sector.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.