Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers consolideert, is het altseizoen begonnen?

Bitcoin munt omringt door altcoins 

Er is momenteel een interessante ontwikkeling te zien op de cryptomarkt, die overigens niet geheel nieuw is. De Bitcoin koers is de afgelopen dagen hard gestegen en was daarbij de onbetwiste leider van de cryptomarkt. De meeste grote altcoins gingen wel mee omhoog, maar in veel mindere mate dan Bitcoin.

De afgelopen twee dagen is de Bitcoin koers bezig  met de winsten van de afgelopen tijd te consolideren, maar altcoins lijken nu pas echt tot leven te komen en boeken flinke winsten. Dit patroon is, zoals gezegd, niet nieuw. We zien vaker dat een stijging in crypto begint bij de leider (Bitcoin), waarna de aandacht na een poosje verschuift naar de ‘achterblijvers’ (altcoins).

Op dit moment is dat ook weer goed te zien. De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $43.462 (Bitmex) en €40.337 (Bitvavo). Dat is een verandering van % in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins doen het echter een stuk beter. Met name Ethereum ( 5,6%), Solana ( 14,4%) en Cardano ( 14,2%) boeken sterke winsten, maar ook de meeste andere altcoins noteren mooie groene cijfers. Daarover verderop meer.

De vraag is nu of dit slechts een zeer tijdelijk fenomeen is en dat de Bitcoin koers binnen een paar dagen weer de altcoins outperformed. Of dat Bitcoin een langere consolidatiefase ingaat en we een soort altseizoen krijgen, waarbij de focus voor wat langere tijd verschuift naar de kleinere cryptocurrencies. De tijd zal het leren, maar wij vermoeden dat de Bitcoin koers nog wel wat extra energie in zich heeft voor minimaal 1 push hoger, voordat een wat grotere correctie zich aandient.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt momenteel ongeveer $850 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 53,9%.

Bitcoin koers grafiek 

Ander Crypto Nieuws

Voor $6 miljard aan shortposities geliquideerd

De recente stijging van de Bitcoin koers heeft een groot deel van de derivatenmarkt in zijn greep, waarbij voor een enorme $6 miljard aan shorts is geliquideerd. Volgens een groot onderzoek van S3 Partners lijden de weddenschappen tegen bedrijven als Coinbase, Microstrategy en Marathon Digital nu een enorme verliezen van $6,05 miljard als gevolg kan de koersstijgingen van deze bedrijven.

De aanzienlijke stijging van de Bitcoin koers de laatste tijd, heeft ertoe geleid dat veel shorts aan de verkeerde kant van de markt terecht zijn gekomen. Toen Bitcoin op 11 september van dit jaar daalde naar een kwartaallaagte van $25.100, verhoogden de shorters hun inzet en gingen all-in tegen de digitale activa, waarbij ze een overbought-markt voelden.

De Bitcoin koers reageerde echter met een enorme stijging van 85% en veel van deze shortsellers hebben veel geld verloren. Deze miljarden aan verliezen op de derivatenmarkt konden de algehele crypto-scene niet in verwarring brengen en de bullmarkt lijkt nu goed op stoom te komen.

Investeringsfirma lanceert opbrengst-genererende ETF gebaseerd op MicroStrategy aandelen

Investeringsfirma YieldMax heeft plannen aangekondigd om een uniek exchange-traded fund (ETF) te lanceren, waarmee beleggers maandelijkse opbrengsten kunnen genereren op basis van de aandelen van MicroStrategy. Deze ETF, die naar verwachting in 2024 wordt gelanceerd, zal handelen onder de ticker "MSTY" en is gebaseerd op een "synthetische covered call" strategie. Deze strategie houdt in dat er een mix van koop- en verkoopopties wordt gebruikt om inkomsten te genereren, die vervolgens maandelijks worden uitgekeerd aan de houders van de MSTY ETF.

Functie en potentieel van de MSTY ETF

Interessant is dat deze ETF geen directe aandelen van MicroStrategy zal bezitten, maar inkomsten zal genereren door uitsluitend te handelen in MSTR-derivaten. Om mogelijke verliezen te beperken, beperkt het fonds zijn blootstelling aan winsten tot 15% per maand op de call-opties. Volgens Yieldmax zijn de maandelijkse opbrengsten van de ETF niet direct afhankelijk van de stijging van MicroStrategy-aandelenkoers, wat betekent dat beleggers zelfs bij een significante daling van de aandelen nog steeds rendement kunnen verwachten.

Voordelen voor conservatieve investeerders

YieldMax's rendementsgerichte ETF's zijn over het algemeen gericht op conservatieve beleggers die op zoek zijn naar iets hogere dan gemiddelde rendementen op de meest volatiele delen van de aandelenmarkt. Dankzij de winstlimieten die door de fondsbeheerders worden opgelegd, worden ze beschouwd als een voorzichtige, maar potentieel winstgevender manier om passief inkomen te genereren uit grote schommelingen in aandelenprijzen.

Institutionele handelaren verdubbelen bijna hun BTC-aandeel van Januari tot September

Uit een studie van het crypto-platform Bybit blijkt dat het aandeel van Bitcoin in de portefeuilles van institutionele handelaren in de eerste drie kwartalen van 2023 bijna verdubbeld is. De BTC-allocatie van deze handelaren steeg van onder de 40% in januari naar bijna 50% eind september.

Invloed van spot Bitcoin ETF

Deze stijging valt samen met de maand waarin grote vermogensbeheerders zoals Blackrock hun intentie kenbaar maakten om spot Bitcoin ETF's te lanceren. Deze trend wijst op een positief marktsentiment ten opzichte van Bitcoin en de verwachting dat de Bitcoin koers gaat stijgen, mede dankzij gunstige rechtszaken en de verwachting van goedkeuring van een spot BTC ETF door de SEC.

VIP- en retailhandelaren laten Ether vallen na Shapella upgrade

Tegelijkertijd laat de studie zien dat zowel VIP- als retailhandelaren hun belang in ether (ETH) hebben verminderd sinds de Shapella upgrade, vanwege een algemeen gebrek aan interesse in het crypto-activum. Institutionele handelaren hadden daarentegen eind Q3 meer dan 20% van hun portefeuille in Ethereum.

Stablecoin bezit door verschillende handelaars

Retailhandelaren blijken consistent het hoogste percentage aan stablecoins in hun portefeuilles te hebben. In tegenstelling tot institutionele handelaren, die hun stablecoin-bezit in bearish markten verminderen en verhogen in bullish markten, wijzend op succesvolle markttiming door deze institutionele handelaren. 

Altcoin koersen outperformen de Bitcoin koers

Andere crypto koersen deden het vandaag, zoals gezegd erg goed. De meeste cryptocurrencies stonden na de afgelopen 24 uur dan ook flink in het groen en versloegen daarbij de Bitcoin koers:

Ethereum (ETH, 5,6%), Binance Coin (BNB, 2,1%), Ripple (XRP, 2%), Solana (SOL, 14,4%), Cardano (ADA, 14,2%), Dogecoin (DOGE, 4,2%), Avalanche (AVAX, -0,5%), Tron (TRX, 2,5%), Chainlink (LINK, 8,6%), Toncoin (TON, 1,8%),  Polygon (MATIC, 6,1%) ), Polkadot (DOT, 4,9%), Shiba Inu (SHIB, 5,1%), Litecoin (LTC, 3,5%), Cosmos (ATOM, 4,6%) en Uniswap (UNI, 5,4%).

Cardano koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.