Bitcoin koers stabiel en ook gloeiend hete altcoins koelen wat af

Zijwaarts bewegende Bitcoin koers grafiek

De Bitcoin koers lijkt momenteel te consolideren tussen $43,5k en $44k, nadat het vrijdag z’n opmars stopte iets boven $44.700. Altcoins waren er als de kippen bij om het stokje van Bitcoin over te nemen en een aantal van hen stegen gisteren spectaculair. Sommigen maken zich zorgen dat een eventueel nieuw ‘alt-season’ in de weg kan staan van een verdere opmars van de Bitcoin koers. Daarover verderop meer.

Voorlopig lijkt er echter nog geen vuiltje aan de lucht voor Bitcoin, aangezien de prijs netjes de koerswinst van de afgelopen dagen consolideert, zoals het de laatste tijd steeds heeft gedaan. Het huidige verloop van de Bitcoin koers ademt positiviteit en kracht en allles lijkt er op dit moment op te wijzen dat de bulls zich opmaken voor een aanval richting het $50.000 niveau.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $43.686 (Bitmex) en €40.625 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,37% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins moesten ook wat terrein prijsgeven. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $854 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 53,8%. De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 74. Dat is 1 punt hoger dan gisteren.

Bitcoin koers grafiek 

Ander Crypto Nieuws

CZ moet in de VS zijn proces afwachten

De voormalig CEO van crypto-exchange Binance, Changpeng Zhao (CZ), heeft de opdracht gekregen om in de VS te blijven tot zijn veroordeling begin volgend jaar. Dit werd aangekondigd door een Amerikaanse federale rechter die de zaak CZ voorzat en zijn verzoek om vóór de veroordeling naar de VAE te verhuizen. De crypto-miljardair heeft onlangs een pleidooiovereenkomst van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) aanvaard van in totaal maar liefst 4,3 miljard dollar, in verband met de rol van de beurs bij het witwassen van geld en het overtreden van sancties. Federale aanklagers presenteren de schuldbekentenis van CZ als een belangrijke rechtvaardiging van hun standpunt dat de crypto-economie medeplichtig is aan het verplaatsen van illegale fondsen over de hele wereld. CZ heeft elke organisatorische intentie van de beurs ontkend, maar heeft min of meer de ernstige tekortkomingen van het platform bij het aanpakken van de Amerikaanse monetaire controles toegegeven. De beurs staat ook voor een moeilijke toekomst in de hele EU, omdat het een na het andere EU-land de activiteiten van de beurs beperkt of deze volledig verbied. Nederland en België hebben de beurs al gevraagd hun koffers te pakken en de diensten in hun respectievelijke landen te staken, terwijl anderen, waaronder Duitsland en Frankrijk, deze liever willen beperken.

Bitcoin's dominantie bedreigd: Voorzichtigheid geboden ondanks mogelijke stijging Bitcoin koers naar $45K

Deskundige analyse wijst uit dat het wellicht niet allemaal rooskleurig is voor de sterkte van de Bitcoin koers, aangezien altcoins momenteel op de voorgrond lijken te treden. Bitcoin loopt het risico zijn recente opwaartse trend te verliezen, waarschuwen nieuwe analyses, terwijl altcoins een opleving beleven. Analist en social media commentator Matthew Hyland toonde zich in een bericht op X (voorheen Twitter) voorzichtig over de koersactie van Bitcoin. Bitcoin's dominantie over de totale cryptomarktkapitalisatie is een zorgpunt, volgens Hyland. Hij wees op de recente daling van Bitcoin's dominantie, die op 6 december een piek bereikte van 55,26% - het hoogste niveau sinds april 2021 - maar vervolgens terugviel naar 53,4%. Deze ommekeer kan ruimte bieden voor een grote rally van altcoins, een fenomeen dat vaak wordt aangeduid als "altseizoen".

VanEck dient vijfde wijziging in voor Spot Bitcoin ETF onder tickersymbool ‘HODL’

Vermogensbeheerder VanEck heeft op 8 december een vijfde gewijzigde aanvraag ingediend voor een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF). De gewijzigde aanvraag voor het VanEck Bitcoin Trust benadrukt updates aan het fonds, dat nu verwacht wordt genoteerd te worden onder de ticker "HODL". Deze term, die vaak gebruikt wordt in de Bitcoin-gemeenschap, beschrijft een strategie van kopen en niet verkopen van de digitale activa. Analisten op X reageerden op de keuze voor deze ticker, waarbij Nate Geraci, van adviesbureau The ETF Store, opmerkte dat de ticker vooral gewaardeerd zal worden door mensen die bekend zijn met crypto, terwijl oudere generaties het wellicht niet zullen begrijpen. Eric Balchunas van Bloomberg Intelligence prees de unieke aanpak van VanEck in vergelijking met "saaiere" keuzes van andere bedrijven zoals BlackRock en Fidelity. VanEck zelf speelde in op de aandacht met een speelse opmerking op 8 december. Verschillende bedrijven, waaronder BlackRock, Fidelity en VanEck, strijden om een goedgekeurde spot Bitcoin ETF. VanEck verwacht goedkeuring van de SEC voor een Spot Bitcoin ETF in januari en schat een instroom van $2,4 miljard in het eerste kwartaal.

Altcoins in het rood

De meeste crypto koersen zijn vandaag getuige van winstnemingen na de sterke stijgingen van de afgelopen dagen waarin de als catch-up speelden met de al eerder flink gestegen Bitcoin koers. De belangrijkste altcoins zagen de volgende veranderingen:

Ethereum (ETH, -1,1%), Binance Coin (BNB, -1,1%), Ripple (XRP, -4,2%), Solana (SOL, -6,7%), Cardano (ADA, -7,1%), Dogecoin (DOGE, -4,4%), Avalanche (AVAX, -3,5%), Tron (TRX, -0,6%), Chainlink (LINK, -5,3%), Toncoin (TON, -0,3%), Polygon (MATIC, -3,2%) ), Polkadot (DOT, -6,3%), Shiba Inu (SHIB, -3,6%), Litecoin (LTC, 0,3%), Cosmos (ATOM, -7,6%) en Uniswap (UNI, -1,6%).

Polkadot koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.