Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers daalt snel tot onder $41.000 en wist winst van 5 dagen

Bitcoin koers grafiek daalt met rode candle's 

Niets gaat alleen maar omhoog op de financiële markten en crypto is daarop geen uitzondering. Sterker nog: crypto staat bekend om z’n volatiliteit en grote gewelddadige koerscorrecties. Daar kregen we vannacht weer een sterk staaltje van te zien.

De Bitcoin koers daalde plotseling met 6,5% en daalde tot onder de $41.000, waardoor ongeveer vijf dagen aan winst teniet werd gedaan. 

Koerscorrectie vernietigt in 20 minuten bijna een week aan winst. Bitcoin koers valt onder de $41.000

De Bitcoin koers kwam, om 03:15 vannacht, zelfs voor een kort moment onder de $41.000, na een plotselinge daling van 6,5% van $43.357 naar $40.659 in een tijdsbestek van 20 minuten.

Bitcoin koers grafiek 

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.341 (Bitmex) en €39.403 (Bitvavo). Dat is een verandering van -2,93% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins moesten flink wat terrein prijsgeven. Daarover verderop meer.

Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, kopieerde de daling van de Bitcoin koers en deed er nog een schepje bovenop, door in hetzelfde tijdsbestek met meer dan 8,9% te dalen. De Ethereum koers is sindsdien gestabiliseerd en wordt verhandeld rond $2.240, een daling van 4,6% in de afgelopen 24 uur.

De plotselinge daling zorgde voor een bloedbad onder handelaren met openstaande longposities. Uit gegevens van CoinGlass blijkt dat de korte daling ervoor zorgde dat voor meer dan $270 miljoen aan longposities werden geliquideerd. De daling heeft ook ongeveer $1,2 miljard aan open interest op Bitcoin weggevaagd, die daarmee op dit moment rond de $17,9 miljard uitkomt.

Voor meer dan $270 miljoen aan longposities in BTC werd door de plotselinge daling geliquideerd
Voor meer dan $270 miljoen aan longposities in BTC werd door de plotselinge daling geliquideerd. Bron: CoinGlass

 

Opvallend genoeg meldde nieuwswebsite Bitcoin.com gisteren dat er een opmerkelijk ‘futures-gap’ lag rond $40.000. Ze schreven daar het volgende over:

“Deze ‘futureskloof’ is het verschil tussen de prijs van BTC bij het sluiten en heropenen van de markt van CME, een afwijking van de doorlopende prijzen op 24/7 native crypto-exchanges zoals Binance, Okx, Bybit en Bitget.”

“Er wordt gespeculeerd dat deze kloof zou kunnen worden gedicht, wat wijst op een mogelijke correctie voor BTC. Deze theorie suggereert dat de prijs van BTC zou kunnen terugkeren naar het niveau waarop de CME-futuresmarkt sloot. De waarschijnlijkheid dat de CME-lacune zal worden opgevuld, is een onderwerp van voortdurend debat, maar historische trends en analisteninzichten duiden op een kans van 60-80% dat deze hiaten uiteindelijk zullen worden gedicht.”

Deze woorden bleken profetisch, want dat is precies wat er een paar uur na het verschijnen van hun artikel gebeurde.

Daling van de Bitcoin oers moet in perspectief worden gezien

Deze laatste daling van de Bitcoin koers is de grootste daling op één dag voor BTC in meer dan een maand, nadat de Bitcoin koers de afgelopen 30 dagen met meer dan 12% was gestegen.

Als we een beetje uitzoomen op de Bitcoin koers grafiek, dan kunnen we deze laatste correctie echter in beter perspectief zien. Sinds 1 januari is Bitcoin met meer dan 150% gestegen en een correctie van dit formaat is dan eigenlijk nog niets. Het is dan ook de vraag of de daling hier echt stopt of dat we op korte termijn nog verder naar beneden moeten.

Bitcoin koers jaargrafiek
Bitcoin koers jaargrafiek

De opwaartse trend van de laatste maanden was voornamelijk gedreven door de verwachting dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission binnenkort verschillende Spot Bitcoin ETF’s zal goedkeuren, waardoor grote Amerikaanse instellingen voor het eerst in Bitcoin kunnen gaan investeren.

Wat ook aan de Bitcoin prijs rally heeft bijgedragen, is de bredere marktverwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) halverwege 2024 zal beginnen met het verlagen van de rente. Daarnaast speelt ook nog de aankomende Bitcoin halving in april 2024.

Op korte termijn wordt er door beleggers uitgekeken naar de volgende ronde van inflatiegegevens en de laatste bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) in 2023. De meeste analisten verwachten een verbeteringen in de Amerikaanse kerninflatie en gokken erop dat de Fed de rente op het huidige niveau zal handhaven.

Crypto Fear & Greed index

Crypto Fear & Greed Index 

Ander Crypto Nieuws

Theter scherpt regels aan

De wettelijke controle op digitale valuta in de Verenigde Staten blijft toenemen. Na de enorme boete van $4,3 miljard voor Binance vorige maand, willen andere grote cryptobedrijven ook meer controles invoeren. De uitgevende instelling van stablecoin, Tether, is bijvoorbeeld begonnen met een nieuwe optie voor het bevriezen van wallets die het voor door de VS gesanctioneerde individuen en organisaties onmogelijk maakt om hun Tether-adressen te beheren. De officiële sanctielijst is opgesteld door het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) en heet de Specially Designated Nationals (SDN). Onder deze personen bevinden zich verschillende van de meest beruchte terroristen en schurkenstaten van over de hele wereld. Bedrijven als Tether doen hun uiterste best om vrijwillige controles op procedures in te voeren, terwijl toezichthouders hierop druk blijven uitoefenen.

SEC Waarschuwt voor uitzonderlijk risicovolle crypto-investeringen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar waarschuwingen vernieuwd dat investeringen in crypto-activa "uitzonderlijk riskant" kunnen zijn. De toezichthouder benadrukte dat investeringen gerelateerd aan crypto "doordrenkt blijven van fraude, waaronder valse muntaanbiedingen, Ponzi- en piramideschema's, en regelrechte diefstal waarbij de projectpromotor simpelweg verdwijnt met het geld van investeerders."

Waarschuwingen van de SEC over crypto-investeringen

Het Bureau voor Beleggerseducatie en Advocatuur van de SEC herhaalde op vrijdag via een post op een social media platform zijn waarschuwingen over het beleggen in crypto-activa. “Investeringen in crypto-activa kunnen uitzonderlijk riskant en vaak volatiel zijn,” schreef de autoriteit.

De SEC deelde ook een link naar een waarschuwingsbericht dat in maart werd gepubliceerd, getiteld “Wees Voorzichtig met Crypto-Activabeleggingen.”

Het waarschuwingsbericht belicht enkele belangrijke punten met betrekking tot beleggen in crypto-activa. Ten eerste, "Degenen die crypto-activa investeringen of diensten aanbieden, voldoen mogelijk niet aan de toepasselijke wetgeving, inclusief de federale effectenwetten." De SEC wijst erop dat geen enkele crypto-entiteit geregistreerd is bij de SEC als een nationale effectenbeurs, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) of de Nasdaq Stock Market, en waarschuwt:

"Investeerders in crypto-activa effecten profiteren mogelijk niet van regels die beschermen tegen fraude, manipulatie, voorkennis, nepverkopen en ander wangedrag wanneer tussenpersonen voor die producten niet voldoen aan de federale effectenwetten die gelden voor geregistreerde beurzen."

Verder benadrukt de waarschuwing dat:"fraudeurs de toenemende populariteit van crypto-activa blijven uitbuiten om retailbeleggers naar oplichting te lokken, wat vaak leidt tot verwoestende verliezen." De autoriteit waarschuwt: "Investeringen gerelateerd aan crypto-activa effecten blijven doordrenkt van fraude, inclusief valse muntaanbiedingen, Ponzi- en piramideschema's, en regelrechte diefstal waarbij de projectpromotor simpelweg verdwijnt met het geld van investeerders."

Een ander punt dat in de waarschuwing naar voren komt:

Een investeringsplan hebben, evenals het begrijpen van je risicotolerantie en tijdsbestek, kan cruciaal zijn voor je beleggingssucces.

Altcoins in het rood

Andere crypto koersen konden zich niet onttrekken aan de daling van Bitcoin koers en moesten ook een flink stuk naar beneden. Opvallende uitzondering was Avalanche (AVAX) die met  % wist te stijgen.

Avalanche koers grafiek 

De meeste andere altcoin koersen bewogen, zoals gezegd, zuidwaarts met de volgende percentages:

Ethereum (ETH, -3,7%), Binance Coin (BNB, -1,9%), Ripple (XRP, -4,6%), Solana (SOL, -2,8%), Cardano (ADA, -3,4%), Dogecoin (DOGE, 0,6%), Avalanche (AVAX, 12.2%), Tron (TRX, -1,6%), Chainlink (LINK, -5,8%), Toncoin (TON, -6,6%), Polygon (MATIC, -3,7%) ), Polkadot (DOT, -4,7%), Shiba Inu (SHIB, -3%), Litecoin (LTC, -5,4%), Cosmos (ATOM, -2%) en Uniswap (UNI, -5,4%).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.