Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin-derivaten posities suggereren koersdoel voor BTC van $50.000

Close-up van BTC-trader met op achtergrond de Bitcoin koers grafiek 

Bitcoin-bullverwachtingen van $50.000 en hoger blijven haalbaar volgens de BTC-futures- en optiemarkten. De Bitcoin koers beweegt niet ver onder het hoogste niveau van 2023, wat een teken van kracht is. Alles wijst er op dat beleggers de kracht van de weerstand van $44k - $45k mogelijk hebben onderschat en dat dat de laatste correctie in gang heeft gezet. Echter, zelfs als de Bitcoin koers onder de $42.000 handelt, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het niet langer mogelijk is om op korte termijn $50.000 en hoger te bereiken. Het lijkt zelfs waarschijnlijker dat het tegenovergestelde zal gebeuren. Bitcoin-derivatenstatistieken maken duidelijk dat handelaren de daling van 6,9% negeerden en optimistisch bleven. Is dit optimisme echter voldoende om de koers verder te laten stijgen?

 

Wat vertelt de futuresmarkt over het sentiment m.b.t. de Bitcoin koers?

De liquidatie van lange Bitcoin-futures met hefboomwerking ter waarde van $127 miljoen op 11 december lijkt in absolute termen misschien aanzienlijk, maar vertegenwoordigt minder dan 1% van de waarde van alle uitstaande contracten. Het wist echter wel voor een correctie van 7% te zorgen binnen 20 minuten.

Het lijkt erop dat de aanzet tot de minicrash van 11 december werd gegeven door de derivatenmarkt, maar dat dat effect snel wegebde, waarna het negatieve sentiment werd overgenomen door de rest van de markt.

Een goede maatstaf om te kijken of Bitcoin-walvissen en marketmakers nog steeds optimistisch zijn, moet worden gekeken naar de Bitcoin-futurespremie. Bij neutraal sentiment worden deze instrumenten verhandeld tegen een premie van 5% tot 10%.

Bitcoin 2-maands futures premie op jaarbasis
Bitcoin 2-maands futures premie op jaarbasis. Bron: Laevitas.ch

Uit gegevens blijkt dat de premie voor BTC-futures nauwelijks fluctueerde ondanks de intraday-prijsdaling van 9% op 11 december, omdat deze de hele tijd boven de neutrale tot bullish drempel van 10% bleef. Als het sentiment onder traders echt zo negatief zou zijn geweest, dan zou er een aanzienlijke overvraag naar shorts zijn geweest en zou de maatstaf op zijn minst in het neutrale bereik van 5% tot 10% zijn gedaald.

'Skew' op de Bitcoin optiemarkt 

Om het sentiment onder traders te bepalen is het ook goed om naar de optiemarkt te kijken. Een maatstaf om daar in de gaten te houden is de ‘skew’, oftewel de scheefheid van de BTC-opties. Deze is sinds 5 december neutraal, wat wijst op evenwichtige kosten voor zowel call- (koop) als put- (verkoop) opties. Het is niet zo optimistisch als de afgelopen weken, toen putopties met een korting van 10% werden verhandeld, maar het toont in ieder geval veerkracht na de recente correctie.

Particuliere beleggers houden vertrouwen 

Particuliere beleggers bleven grotendeels neutraal tot optimistisch over Bitcoin, ondanks de recente volatiliteit in de Bitcoin koers. Dit blijkt uit de analyse van eeuwigdurende contracten, ook bekend als inverse swaps, die een ingebedde rente bevatten. Tussen 8 en 10 december werd een lichte stijging van de financieringsrente voor Bitcoin eeuwigdurende futures waargenomen tot 0,045%, wat neerkomt op 0,9% per week. Deze toename is echter niet significant genoeg om handelaren te ontmoedigen hun posities te behouden.

Deze gegevens suggereren dat de recente stijging van de Bitcoin koers met 52% sinds oktober niet voornamelijk werd aangedreven door buitensporig optimisme onder particuliere beleggers. De rally naar $44.700 en de daaropvolgende correctie naar ongeveer $41.300 lijken meer te zijn veroorzaakt door activiteit op de spotmarkt dan door de derivatenmarkt. Dit duidt erop dat de kans op opeenvolgende liquidaties als gevolg van overmatig optimisme, gerelateerd aan de verwachting van de goedkeuring van een spot exchange-traded fund (ETF), aanzienlijk is verminderd. Dit nieuws is gunstig voor Bitcoin-bulls, aangezien het erop wijst dat het positieve momentum, ondanks de correctie, behouden blijft. Het is dan ook heel goed mogelijk dat we op niet al te lange termijn richting een Bitcoin koers van $50k zullen bewegen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.