Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers reageert sterk op positieve renteverwachting van de Fed

Hand met BTC munt bij een scherm met de Bitcoin koers grafiek 

Alle ogen waren gisteren gericht op de Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Hij maakte namelijk om 20:00 uur gisteravond de uitkomst bekend van de laatste FOMC-vergadering van dit jaar. Daarin werd besloten om de rente onveranderd te laten, maar werd ook een beeld geschetst van rente verlagingen in de loop van het nieuwe jaar.

De Bitcoin koers reageerde sterk op de woorden van Powell en startte direct een stevige beweging omhoog, die het tot $43.500 bracht. Dat was een sprong van $1500 in vergelijking met de koers van 12:00 uur ’s middags. De Bitcoin koers was dus al eerder gaan stijgen en was op het rentebesluit vooruitgelopen.

Op de rest van de financiële markten heerste dezelfde positieve stemming. De aandelenkoersen gingen over een breed front omhoog. De Dow Jones steeg bijna 500 punten, overschreed de 37.000 punten en bereikte de hoogste slotkoers ooit. Ook de goudprijs deed het goed en steeg direct na de bekendmaking met 2,9%.

Een lagere rente is goed voor risicovolle activa zoals aandelen, grondstoffen en crypto. Het betekent dat de liquiditeit op de financiële markten toeneemt en er dus meer investeringsgeld zal stromen naar o.a. Bitcoin. De vraag naar BTC neemt daardoor toe en dat is uiteraard goed voor de Bitcoin koers. Daarover verderop meer.

Actuele waarde Bitcoin koers

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.950 (Bitmex) en €39.459 (Bitvavo). Dat is een verandering van % in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan flink in het groen. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $840 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 53,3%. 

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15 minuten grafiek

 

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat momenteel op een waarde van 72, Dat is maar liefst 7 punten hoger dan gisteren.

Crypto Fear & Greed Index 

Ander Crypto Nieuws

BlackRock herziet aanvraag Spot Bitcoin ETF voor makkelijkere toegang voor banken

BlackRock heeft zijn aanvraag voor een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) herzien om het voor Wall Street-banken gemakkelijker te maken om deel te nemen. Dit nieuwe "in-kind redemption prepay" model stelt bankgiganten zoals JPMorgan of Goldman Sachs in staat om te fungeren als geautoriseerde deelnemers aan het fonds, waardoor ze beperkingen kunnen omzeilen die hen verhinderen om direct Bitcoin of crypto op hun balans te houden. BlackRock beweert dat dit nieuwe model betere weerstand biedt tegen manipulatie van de Bitcoin koers, een veelgebruikte reden van de SEC om eerdere aanvragen voor spot Bitcoin ETF's af te wijzen.

Skybridge oprichter ziet Bitcoin als multi-biljoen-dollar asset

Anthony Scaramucci, oprichter van Skybridge Capital, voorspelt een veelbelovende toekomst voor Bitcoin als een multi-biljoen-dollar asset. Hij benadrukt dat de exponentiële groei van wallets en de wereldwijde acceptatie van BTC de Bitcoin koers hoger zullen duwen richting 2024. Scaramucci ziet Bitcoin als digitaal goud en voorspelt dat het een marktkapitalisatie van $3,5 tot $4 biljoen kan bereiken als het goud evenaart, dat momenteel een marktwaarde van $10 biljoen heeft.

Senatoren werken aan aanscherping van crypto-regelgeving

Een coalitie van Amerikaanse senatoren, geleid door Elizabeth Warren, werkt aan nieuwe wetgeving om het gebruik van crypto in illegale financiële transacties aan te pakken. De "Digital Asset Anti-Money Laundering Act" streeft ernaar het crypto-ecosysteem in overeenstemming te brengen met bestaande antiwitwaswetten. Het wetsvoorstel zou de Bank Secrecy Act verantwoordelijkheden uitbreiden naar digitale asset wallet providers, miners, en andere netwerkdeelnemers. Deze inspanningen zijn gericht op het versterken van de handhaving van de naleving en het aanpakken van de risico's die crypto kan vormen voor traditionele financiële systemen en de nationale veiligheid.

Grootste oliemaatschappij ter wereld gaat in crypto

's Werelds grootste oliemaatschappij, Saudi Aramco, werkt samen met de Japanse groep SBI Holdings om te gaan investeren in de cryptocurrency-scene. Hoewel officiële crypto-aankopen of investeringen in Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s) iets verder weg liggen, toont dit aan dat grote bedrijven als Aramco rechtstreeks in crypto willen investeren. Daarover later meer.

Trump gebruikt NFT’s in politieke strijd

Bovendien is de voormalige Amerikaanse president Donald Trump terug met zijn bizarre tactieken. Deze keer brengt hij een nieuwe NFT-collectie uit ter herdenking van zijn mugshots. Trump wordt momenteel geconfronteerd met een groot aantal strafrechtelijke en civiele rechtszaken. Het gaat onder meer om beschuldigingen van belastingfraude, maar ook om ernstiger beschuldigingen van inmenging in de verkiezingen van 2020 en het verbergen van geheime documenten. In totaal zijn er 91 aanklachten tegen hem ingediend en in één geval moest hij mugshots maken, die viraal zijn gegaan. Trump, nog altijd een slimme opportunist, heeft besloten een NFT-collectie uit te brengen met de titel: ‘Never Surrender!’, ter herdenking van de mugshots. Hij heeft er op deze manier een krachtig anti-establishment-wapen gemaakt. 

Altcoins  stijgen flink na rentebesluit Fed

Andere crypto koersen gingen, net als de Bitcoin koers, flink omhoog als gevolg van de woorden van Fed-voorzitter Powell. Veel altcoins deden het daarbij beter dan grote broer BTC en zetten mooie groene cijfers op de borden:

Ethereum (ETH, 4,7%), Binance Coin (BNB, 1,2%), Ripple (XRP, 3,8%), Solana (SOL, 8,8%), Cardano (ADA, 15,6%), Dogecoin (DOGE, 5,1%), Avalanche (AVAX, 8,6%), Tron (TRX, 1,7%), Chainlink (LINK, 4,3%), Toncoin (TON, 5,3%), Polygon (MATIC, 4,5%) ), Polkadot (DOT, 8,6%), Shiba Inu (SHIB, 8,2%), Litecoin (LTC, 2,7%), Cosmos (ATOM, 2,5%) en Uniswap (UNI, 4,1%).

Cardano koers grafiek
Cardano koers 15 minuten grafiek

 

Fed geeft aan lagere inflatie en rente te verwachten in 2024

De Federal Reserve handhaafde woensdag haar referentierente binnen een bereik van 5,25%-5,50%, het hoogste in 22 jaar, maar gaf aan dat ze de rente het komende jaar waarschijnlijk met in totaal 75 basispunten (0,75%) zal verlagen .

Deze projecties komen op het moment dat de centrale bank nu verwacht dat de inflatie volgend jaar zal dalen tot 2,4% – een daling ten opzichte van de 2,5% die in september werd voorspeld – en verder zal dalen tot 2,2% in 2025.

In de beleidsverklaring van woensdag werd de formulering aangepast, waardoor er ruimte ontstond voor renteverlagingen. 

“Bij het bepalen van de mate waarin een verdere versteviging van het beleid passend kan zijn, zal het Comité rekening houden met de cumulatieve verkrapping van het monetair beleid, de vertragingen waarmee het monetair beleid de economische activiteit en de inflatie beïnvloedt, en de economische en financiële ontwikkelingen.” aldus de verklaring. 

Eerdere verklaringen bevatten vóór de vermelding van aanvullende renteverhogingen geen “enige” renteverhogingen, wat erop wijst dat de centrale bank nu bevooroordeeld is tegen verdere renteverhogingen. Deze beleidsvergadering markeert de derde bijeenkomst op rij waarin de centrale bank de rente op het huidige niveau houdt.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdagmiddag op een persconferentie dat "we het woord 'any' hebben toegevoegd als erkenning dat we waarschijnlijk op of nabij de piekrente voor deze cyclus zitten."

Hij voegde er echter aan toe dat "deelnemers de mogelijkheid van verdere verhogingen niet van tafel wilden nemen, dus dat dachten we."

Veel analisten hadden al zien aankomen dat de Fed ergens in 2024 over zou gaan tot renteverlagingen, maar de woorden van Jerome Powell gisteravond vormden een welkome bevestiging. Hiermee valt ook de laatste dominosteen voor de komende Bitcoin-bullmarkt op z’n plaats. Er zijn nu drie sterke krachten die de Bitcoin koers omhoog duwen en zorgen voor een positief sentiment onder crypto-beleggers: 1) een waarschijnlijk lager wordende rente, 2) de waarschijnlijke goedkeuring van een spot Bitcoin ETF, 3) de aanstaande Bitcoin halving in april 2024.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.