Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers kan gaan profiteren van een dalende US dollar

Bitcoin munten liggen bovenop US Dollar biljetten 

Na de snelle ‘flash-crash’ van $44,7k naar $44,2k aan het begin van deze week, lijkt de Bitcoin koers momenteel in een zijwaarts patroon te bewegen rond het $42.800 niveau. Gisteren was er nog voor een kort moment een koersdaling tot $41.470, maar dat werd al snel weer rechtgetrokken

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.752 (Bitmex) en €39.017 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,39% in de afgelopen 24 uur. Altcoins kiezen als groep geen duidelijke richting en laten een gemengd beeld zien met zowel stijgers als dalers. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $837 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 53,1%.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

Dalende US Dollar goed voor de Bitcoin koers

Sinds de rentebeslissing en de bijbehorende speech van Jerome Powell afgelopen woensdag, waarin een beeld werd geschapen van een mogelijk dalende rente in de loop van volgend jaar, heeft de dollar (USD) terrein prijs moeten geven. Dat is niet vreemd, want een dalende rente maakt het minder aantrekkelijk om vermogen in cash aan te houden.

Als we de top in de Amerikaanse rente inderdaad gezien hebben en het vanaf hier naar beneden gaat, dan zou de USD nog wel eens verder in waarde kunnen dalen. Dit is goed voor risk assets zoals aandelen, grondstoffen en crypto. Wanneer de dollar dus in waarde blijft dalen, dan zal dat een extra duwtje in de rug zijn voor de Bitcoin koers. In de onderstaande grafiek van de dollar index (DXY) is duidelijk te zien dat de dollar vanaf woensdag zuidwaarts is begonnen te bewegen en de verwachting is dat het hier niet bij zal blijven.

US dollar index (DXY)
US dollar index (DXY)

 

Ander Crypto Nieuws

Bitcoin koers bereikt nieuwe recordhoogtes in Turkije, Argentinië en Nigeria

Hoewel de Bitcoin koers duidelijk aan een opmars bezig is en een paar dagen geleden een hoogte van $44,7k bereikte, wat het hoogste punt in 19 maanden is, ligt het nog steeds een stuk onder het hoogste punt ooit van $69k dat het ongeveer 25 maanden geleden werd neergezet. Vrijwel hetzelfde is het geval voor de Bitcoin koers in euro. De crypto staat momenteel echter op nieuwe recordhoogte in een aantal andere fiatvaluta's in de wereld, waaronder Turkije, Argentinië, Nigeria en Pakistan.

De Bitcoin koers heeft maar liefst 15 miljoen in Argentijnse peso's en 1,24 miljoen in Turkse lira bereikt. Op dezelfde manier bereikte het zelfs 11,7 miljoen in Pakistaanse roepies. De waardestijging in deze landen wordt toegeschreven aan het feit dat hun lokale valuta zwak is en de afgelopen twee jaar aanzienlijk in waarde is gedaald.

Bovendien is crypto in deze landen vaak niet geheel legaal, dus er komt ook een premie bovenop, die ook nog eens aanzienlijk is gestegen met de komst van de nieuwe bullmarkt.

Binance optimistisch over toekomst in VAE

Binance en andere cryptobedrijven die momenteel onder de toezichtmicroscoop in de Verenigde Staten vallen, zijn optimistisch over de opkomst van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als alternatief. Veel van deze platforms, waaronder Binance, zijn al geregistreerd in de Golfstaat en werken daar samen met andere bedrijven voor investeringen. Binance voelt, net als veel andere grote cryptoplatforms, de woede van de Amerikaanse federale overheid. Ze zijn vastbesloten om het innovatieve platform te bestraffen en zoveel mogelijk boetes op te leggen. De boete van 4,3 miljard dollar die het Amerikaanse ministerie van Justitie aan de beurs heeft opgelegd, wordt gebagatelliseerd, maar zal de exchange zeer hard treffen. Een voormalige SEC-functionaris is van mening dat Binance in de VS heeft afgedaan en mogelijk de sporen zal volgen van mislukte crypto-exchanges zoals FTX. Binance werkt er echter aan om het Amerikaanse probleem op te lossen. De voormalige CEO Changpeng Zhao (CZ) zal naar verwachting een gevangenisstraf krijgen in de VS, maar zodra hij vrij is, kan hij naar de VAE gaan om te proberen zijn bedrijf weer op te bouwen in een veel gastvrijer land. Het valt nog te bezien wat de toekomst in petto heeft voor CZ en Binance. Eerder dit jaar werd Binance gedwongen te vertrekken uit Nederland en België, waardoor beleggers gedwongen moesten overstappen naar een andere exchange.

Analisten voorspellen hogere Bitcoin koers in 2024, ongeacht goedkeuring Spot Bitcoin ETF

Volgens een recente analyse van het Matrixport's onderzoeksteam, die een significante toename in stortingen bij Amerikaanse geldmarktfondsen heeft waargenomen sinds de uitbraak van Covid-19, ziet de toekomst van de crypto-activamarkt er veelbelovend uit. De analisten verwachten dat de Bitcoin koers, onafhankelijk van de goedkeuring van een spot exchange-traded fund (ETF), zijn opwaartse trend zal voortzetten. Zij wijzen op meerdere factoren die de aanhoudende vraag naar Bitcoin stimuleren, zoals de aanzienlijke groei in Amerikaanse geldmarktfondsen en de mogelijke impact van politieke gebeurtenissen en verschuivingen in wetgeving na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.

Coinbase International lanceert spot crypto handel

Coinbase International heeft aangekondigd dat het spotmarkten voor cryptovaluta lanceert voor niet-Amerikaanse klanten. De uitrol van deze spot handel zal gefaseerd plaatsvinden, waarbij de focus in eerste instantie zal liggen op het opbouwen van liquiditeit en het creëren van een solide basis. In de komende maanden plant Coinbase de uitbreiding van dit product om onder andere particuliere beleggers en extra activa te omvatten. De beurs heeft BTC-USDC en ETH-USDC paren via API-toegang gelist voor niet-Amerikaanse institutionele klanten.

Gensler hint op mogelijke verandering in houding tegenover Bitcoin ETF's

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft gehint dat de toezichthouder zijn benadering van spot Bitcoin exchange-traded producten heroverweegt na een recente gerechtelijke beslissing in het voordeel van Grayscale. Hoewel hij geen expliciete bevestiging gaf van een beleidswijziging, suggereerde Gensler dat de SEC, in het licht van gerechtelijke uitspraken, een "nieuwe blik" werpt op deze kwestie. De uitspraak is een bevestiging van wat de markt al een tijdje aanvoelt: dat de weg is geopend voor andere grote vermogensbeheerders, zoals BlackRock, Fidelity en VanEck, die ook in de race zijn om een spot Bitcoin ETF te lanceren. De komst van zo’n ETF zal naar verwachting veel nieuw kapitaal aantrekken en daarmee een stimulans zijn voor een hogere Bitcoin koers. 

Altcoin koersen gemixt

Andere crypto koersen lieten een gemengd beeld zien met zowel stijgers als dalers. Positieve uitschieters waren Solana en Avalanche.

Ethereum (ETH, -0,3%), Binance Coin (BNB, -0,7%), Ripple (XRP, 0,1%), Solana (SOL, 8,6%), Cardano (ADA, -2,5%), Dogecoin (DOGE, -0,8%), Avalanche (AVAX, 5,5%), Tron (TRX, -0,4%), Chainlink (LINK, 0,6%), Toncoin (TON, 0,3%), Polygon (MATIC, -2,6%) ), Polkadot (DOT, -0,3%), Shiba Inu (SHIB, -1,7%), Litecoin (LTC, -2,1%), Cosmos (ATOM, -2,8%) en Uniswap (UNI, -1,9%).

Solana koers grafiek
Solana koers 15-minuten grafiek

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.