Bitcoin koers in de greep van nakende goedkeuring Spot Bitcoin ETF

BTC munt met zijwaarts bewegende Bitcoin koers grafiek 

De Bitcoin koers lijkt even pas op de plaats te maken. De afgelopen dagen moest Bitcoin wat inleveren toen de koers zich terugtrok tot $41.600, wat momenteel als steun lijkt te fungeren. De koers is daar inmiddels een drietal keer van opgeveerd. Gisteren liep de Bitcoin koers nog even op tot $42.719, maar het kon dat niveau niet behouden.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.018 (Bitmex) en €38.560 (Bitvavo). Dat is een verandering van -0,62% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan wat in het rood. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $818 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 53%.

Bitcoin koers grafiek 

Mogelijke goedkeuring van Spot Bitcoin ETF houdt de Bitcoin koers in z’n greep

Ondanks de momenteel wat dalende koersen, lijkt de cryptomarkt nog stevig in de ban van een mogelijk op handen zijnde goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF. De grote namen als Blackrock, Fidelity en Grayscale hebben de afgelopen weken al verschillende keren om de tafel gezeten met hoge SEC-functionarissen en hebben hun aanvragen hier en daar bijgeschaafd en aangepast. Deze ogenschijnlijk constructieve communicatie tussen de aanvragers en de toezichthouder, mag als positief worden beschouwd en de markt is het daar klaarblijkelijk mee eens gezien de algemene sterkte van de Bitcoin koers de laatste weken.

Over het directe effect van het daadwerkelijk op de markt verschijnen van een Spot Bitcoin ETF lopen de meningen nog wat uiteen. Vriend en vijand is het er wel over eens dat het op de lange termijn een positief effect zal hebben op de Bitcoin koers, aangezien het vers kapitaal aan zal trekken, wat de vraag naar Bitcoins zal doen toenemen.

Voor het effect op korte termijn lopen de meningen echter nog wat uiteen. Mathew McDermott, hoofd van de digitale activa-eenheid bij Goldman Sachs verwacht niet direct een spike in de Bitcoin koers bij goedkeuring van de ETF, vertelde hij deze week aan Reuters.

Terwijl hij benadrukte dat hij niet verwacht dat de goedkeuring van de ETF een ‘plotselinge onmiddellijke piek in de liquiditeit en prijs’ zal veroorzaken, zei McDermott dat dit nieuwe institutionele beleggers naar de activaklasse zou kunnen aantrekken. Hij zei daarover het volgende:

 

“Ik denk dat dit vermogen om daadwerkelijk in een product te handelen waarmee mensen bekend zijn en schaal kan bieden, zeer positief is.”

 

Aan de andere kant van het spectrum staat Jan3 CEO, Samson Mow.

“Je treft een zeer beperkt aanbod van Bitcoin op de beurzen en is beschikbaar voor aankoop met een stortvloed aan geld”, zei Mow, verwijzend naar de instroom van institutioneel kapitaal die wordt verwacht na een mogelijke goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF. “Dit is de reden waarom je in één keer heel hoog kunt gaan,” voegde hij eraan toe.

Hij reageerde ook op een voorspelling van een Bitcoin koers van $1 miljoen door ondernemer Balaji Srinivasan. Mow zei dat de impact van een goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF op de Bitcoin koers veel sneller zal uitwerken dan het bijdrukken van geld door de centrale bank.

 

“Het drukken van geld is alsof je het water heel langzaam kookt”, legde hij uit. “Het duurt jaren voordat dit doordringt in de economie.”

 

In tegenstelling tot eerdere rally's die Bitcoin binnen enkele maanden naar nieuwe hoogtepunten brachten, zei Mow dat de rally na de ETF-goedkeuring naar $1 miljoen veel sneller zal zijn. Hij noemde de rally van 2017 waarin de Bitcoin koers met 20X omhoog ging in slechts 9 maanden tijd.

Hij verwacht dat de stijging, na goedkeuring van de ETF veel sneller kan gaan plaatsvinden doordat er vele miljarden dollars aan vers kapitaal zullen binnenstromen in een zeer kort tijdsbestek.

Voorlopig zijn we echter nog niet zover en zullen we eerst af moeten wachten of de Spot Bitcoin ETF daadwerkelijk wordt goedgekeurd. Het beloven in ieder geval een aantal zeer interessante maanden te worden voor Bitcoin en voor de cryptomarkt als geheel.

 

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 73. Dat is 6 punten hoger dan gisteren.

Crypto Fear & Greed Index 

Ander Crypto Nieuws

Interesse in crypto onder Amerikaanse bedrijven neemt toe

De interesse van Amerikaanse bedrijven in crypto- en blockchain-investeringen bereikt nieuwe pieken, ondanks de aanhoudende strijd tussen cryptoplatforms en federale waakhonden. Volgens een onderzoek van blockchain-bedrijf Paxos verklaarde maar liefst 99% van de respondenten dat hun bedrijf zich inzet voor crypto of zelfs zijn investeringen verhoogt. Dit wordt vergeleken met voorgaande jaren, vooral de laatste twee, toen crypto in een soort van inzinking verkeerde. In het onderzoek werden ongeveer 400 leidinggevenden van in de VS gevestigde dienstverlenende bedrijven ondervraagd met minstens 5 miljoen gebruikers of een totaal jaarlijks betalingsverkeer van $50 miljard. Het doel was om te proberen te begrijpen wat het bedrijfsleven in petto heeft voor de digitale valuta-economie. Niet alles was echter rooskleurig voor crypto, aangezien 51% van de deelnemers aan de enquête ook verklaarde dat de volatiliteit van crypto, investeerders ervan weerhield om in te stappen. Nog eens 43% van de respondenten noemde hoge financiële kosten als een aanzienlijke uitdaging.

Opnieuw overleg tussen SEC en Spot Bitcoin ETF aanvragers

Topfunctionarissen van de SEC hebben opnieuw ontmoetingen gehad met Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) aanvragers, waaronder top-dogs als BlackRock. Dit is de tweede dergelijke bijeenkomst in een tijdsbestek van een paar weken en het laat zien hoe ver deze onderhandelingen zijn gevorderd. In totaal is dit de derde ontmoeting tussen de ETF-aanvragers en de Amerikaanse federale toezichthouder. Het nieuws over een mogelijke ETF-goedkeuring houdt de zaken interessant op de markt, omdat zelfs hoge verkoopdruk er niet toe leidt dat Bitcoin veel waarde verliest. Veel voorstanders van Bitcoin zijn van mening dat de Bitcoin koers sterk zal stijgen zodra een spot-ETF wordt goedgekeurd. Het proces bevindt zich momenteel echter nog maar in de middenfase. BlackRock, Van Eck en een paar andere grote spelers blijven de favorieten om de eerste Amerikaanse spot Bitcoin ETF binnen te halen.

IMF-chef: Hoge Bitcoin adoptie-graad vormt een ernstig gevaar voor het huidige financiële systeem

De algemeen directeur van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, wil dat crypto in de periferie blijft. Ze verklaarde dat de hoge acceptatiegraad van cryptocurrencies ernstige problemen zou kunnen veroorzaken voor de mondiale financiële infrastructuur en wil duidelijke, beknopte crypto-regelgevingswetten over de hele wereld, zodat er veel minder verwarring ontstaat.

De IMF-directeur heeft verklaard dat crypto-regulering snel door landen over de hele wereld moet worden aangenomen. Ze sprak zich ook uit tegen een significante adoptie van cryptovaluta, omdat ze gelooft dat dit veel schade zal toebrengen aan het huidige financiële systeem dat wordt gedomineerd door fiatvaluta.

Ze zei:

“Ons doel is om een efficiënter, interoperabel en toegankelijker financieel systeem te maken door regels te bieden om de risico’s van crypto te vermijden, en infrastructuur door gebruik te maken van enkele van de technologieën ervan.”

Het IMF is een van de meest lastige organisaties ter wereld, met een slechte staat van dienst als het gaat om het nog moeilijker maken van de armere economieën, waardoor hun problemen vaak nog groter worden. Misschien wil het niet dat Bitcoin met een alternatief financieel systeem komt dat eerlijker is.

Altcoin koersen grotendeels lager

Andere crypto koersen moesten wat terrein prijsgeven de afgelopen 24 uur. De belangrijkste bewegers waren:

Ethereum (ETH, -1,3%), Binance Coin (BNB, -2,4%), Ripple (XRP, -0,8%), Solana (SOL, -1,4%), Cardano (ADA, -1,8%), Dogecoin (DOGE, 0,9%), Avalanche (AVAX, 1,2%), Tron (TRX, -0,1%), Chainlink (LINK, -1,9%), Toncoin (TON, -0,7%), Polygon (MATIC, -1,9%) ), Polkadot (DOT, -1,4%), Shiba Inu (SHIB, 8,3%), Litecoin (LTC, 0,7%), Cosmos (ATOM, 1,1%) en Uniswap (UNI, 0,2%).

Shiba Inu koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

 

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Investeren in cryptovaluta brengt risico's met zich mee. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleggingsbeslissingen.