Skip to main content

Bitcoin nieuws

Europese Centrale Bank doet onderzoek naar digitale Euro

euro bankbiljetten 

Zoals je wellicht al weet is de Europese Centrale Bank bezig om de digitale euro op de kaart te zetten. Op 1 november heeft de ECB een onderzoek aangekondigd naar de opvattingen onder Europeanen omtrent het gebruik van een ‘digitale (crypto) euro’ in de Europese Unie. Het initiatief van de ECB om te streven naar meer inspraak van het publiek betekent dat de digitale euro niet exclusief door de banken zal worden gebruikt.

Het onderzoek van de ECB

Naarmate meer instellingen zich op de crypto-markt begeven en verschillende soorten munten aanbieden, streven centrale banken en regeringen ernaar om niet achter te blijven. Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), kondigde op 1 november een onderzoek van de ECB aan. In dit onderzoek van de Europese Centrale Bank wordt de publieke opinie gevraagd naar de komst van de digitale euro. Uit het onderzoek blijkt dat de centrale bank op dit moment een digitale retail centrale bank overweegt. Het feit dat er toenadering wordt gezocht met de mensen thuis betekent dat de digitale euro niet alleen tussen banken zal worden gebruikt. Interbancair gebruik zou volgens onderzoekers een ingrijpende verandering betekenen in de manier waarop de financiële wereld in elkaar steekt.

De enquête die werd gehouden

Lagarde, de president van de ECB, stond vroeger aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij zei in een latere publicatie dat dit onderzoek betekent dat Europeanen en consumenten hun voorkeuren kunnen laten zien als het aankomt op digitale valuta. Ze zullen ook de kans krijgen om te zeggen of ze klaar zijn voor een digitale euro en of ze het net zo graag gebruiken als een bankbiljet of een munt. In een verklaring legde Lagarde het als volgt uit:

“We want to know whether people will be happy knowing that it is central bank money that is available and that they can rely upon. We are still in the review and consideration stage.”

Voor deze enquête moeten de respondenten hun voorkeuren voor een digitale euro rangschikken en ook verschillende vragen beantwoorden.

Van de onderstaande tweet gaan het onderste bericht en filmpje over de digitale euro (red.)

 

Komt er een digitale euro?

De enquête van de Europese Centrale Bank beschrijft twee mogelijke benaderingen voor de ontwikkeling en de werking van een digitale euro. De valuta kan tussenpersonen (banken) nodig hebben om de betaling te verwerken. Echter kan het ook zijn dat er geen tussenpersonen nodig zijn voor het functioneren van de munt. In dit laatste scenario beschrijft de centrale bank een digitale euro die de centrale bank of een andere tussenpersoon niet nodig heeft om alle transacties en betalingen te verwerken. Dat zou vergelijkbaar zijn met contante betalingen, alleen vindt het dan in een digitale vorm plaats. Gebruikers kunnen op deze manier als het ware met ‘digitaal cash geld’ betalen.

Het zou echt een grote stap zijn als er een digitale euro komt. Hoewel het nog niet zeker is, laten het onderzoek en de nieuwe enquête wel zien dat de EU echt bezig is om de digitale valuta te ontdekken en te onderzoeken. De ontwikkelingen in de valutawereld lijken de komende tijd in een stroomversnelling te komen en hoewel de uitkomst nog in nevelen is gehuld, kan wel worden aangenomen dat de veranderingen waarschijnlijk aanzienlijk zullen zijn.