Hoe zal de Amerikaanse verkiezingsuitslag de Bitcoin koers beïnvloeden?

Amerikaanse verkiezingen 2020 

Afbeeldingsbron onder CC: flickr.com

Na maanden wachten zijn ze er dan eindelijk: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er wordt deze keer extra scherp naar gekeken want het land staat voor aanzienlijke (economische) uitdagingen. Hoewel het aan het Amerikaanse publiek is om te beslissen uit wat voor soort leider ze willen kiezen, zijn de naschokken van de verkiezingen meestal over de hele wereld voelbaar. De Bitcoin koers zal naar verwachting ook worden beïnvloed door de verkiezing van dit jaar. Maar hoe zal het reageren op de ontwikkelingen aan de overkant van de Atlantische Oceaan? Zullen Bitcoin-houders hun vermogen zien toenemen of afnemen tijdens deze oefening? Laten we het bespreken!

De onzekerheid rond de verkiezingen van 2020

Zonder in te gaan op de politiek der dingen, wordt verwacht dat dit verkiezingsproces een meer vluchtige machtsoverdracht zal zijn dan ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Dit geldt met name gezien de onzekerheid rond het proces van de aangifte van resultaten, dat lang kan duren vanwege de geregistreerde post-in-stembiljetten en het langzame totale telproces. Één kandidaat in het bijzonder, de zittende president Donald Trump, heeft zelfs twijfels geuit over de vraag of hij bereid zal zijn de verkiezingsresultaten helemaal te accepteren. Hoewel Joe Biden, de democratische uitdager, over het algemeen de leiding heeft in de peilingen, kunnen de verkiezingen nog alle kanten  op gaan, maar het Hooggerechtshof moet er misschien zelfs bij worden betrokken. Dit alles kan even duren en we zien misschien niet wie de winnaar is voor een mogelijk lange tijd, mogelijk een maand als de verliezende kandidaat niet bereid is toe te geven.

Hoe reageren andere activa?

De aandelenmarkt is al voorzichtig bij de opbouw naar de verkiezingen en heeft 1-2 dagen voor de verkiezingsavond tot 5% verloren. De USD breidt ook haar verlies ten opzichte van andere fiatvaluta's van de wereld uit en dat verhoogt de verkoopdruk op de markten. De goudprijs kruipt omhoog en staat op het moment van schrijven rond de $ 1900 per ounce. Hoewel het nog steeds een stuk verwijderd is van het record van $ 2070 in augustus, zal het naar verwachting nog sterk stijgen als de crisis in de loop van de tijd aanhoudt. Goud, dat een veilige haven is, wordt de ultieme keuze van de kopers in het geval van deze door mensen veroorzaakte potentiële ramp.

Het zijn nog slechts uren voordat de verkiezingsdag begint, maar er is nog genoeg tijd om een ​​ineenstorting te veroorzaken. Bij gebeurtenissen met een onzekere uitkomst laten deze traditionele activa vaak gemengde resultaten zien met veilige havens die hun waarde vergroten, terwijl meer volatiele activa zoals aandelen vaak verliezen laten zien.

Hoe reageert de Bitcoin koers?

Momenteel is de koers van Bitcoin de afgelopen 48 uur ongeveer 3-4% gedaald. Veel analisten wijten deze dip aan de komende Amerikaanse verkiezingen. Velen geloven echter ook dat de cryptocurrency zich consolideert rond het $ 13,5k-niveau voordat de langetermijnweerstand van $ 14k voor eens en voor altijd wordt gebroken. Er zijn dus gemengde percepties over de effecten van de verkiezingen op de koers voor de cryptocurrency.

De verkiezingen kunnen de Bitcoin koers echter doorslaggevend beïnvloeden als de resultaten worden betwist en de uitslag mogelijk pas over een maand bekend is. De reden is dat de Amerikaanse burgers tot het hoogste aantal crypto-houders ter wereld behoren. Als de verkiezingsresultaten niet in de geest van democratie verlopen, zullen de burgers in paniek raken en hun vermogen gaan verschuiven naar veilige havens en bezittingen, net zoals bij het begin van de wereldwijde pandemie in maart van dit jaar. Goud, dollars, wapens, rantsoenen, enz. worden in het geval van een crisis over het algemeen beschouwd als de favoriete activa in de Verenigde Staten en daarvoor kan het nodig zijn om contant geld te hebben, zodat burgers zullen proberen hun posities te liquideren en naar de winkels zullen gaan om voorraden aan te leggen. Dus de Bitcoin koers kan in eerste instantie een kleine dip ondergaan als gevolg van de paniek bij het publiek. Als het verkiezingsdrama zich echter afspeelt, wordt verwacht dat de koers van de cryptocurrency zich sterk herstelt en vervolgens een enorme groei begint te boeken wanneer mensen een draai maken en proberen die activa te kopen die in de toekomst nuttig zullen blijken te zijn.

Zal de BTC koers niet op deze manier reageren?

Dit alles zal misschien helemaal niet gebeuren als het allemaal voorbij is op de verkiezingsavond en er een duidelijke winnaar is en de verliezer geeft toe. In dat geval kan elk belangrijk activum een ​​lichte koersstijging ervaren, inclusief de cryptocurrencies. Het wordt echter steeds onwaarschijnlijker dat dit deze keer zal gebeuren vanwege de grote rivaliteit en de nooit terugdeinzende houding van beide kandidaten.