Bitcoin, Ethereum en Solana: Dynamiek op de Crypto Markt

Bitcoin, Ethereum en Solana munt met Bitcoin koers grafiek op achtergrond

Met de spectaculaire stijging van Solana naar de derde plaats in de crypto-ranglijst naar marktkapitalisatie (als we stablecoins zoals Theter buiten beschouwing laten), is er een interessante top 3 van cryptocurrencies ontstaan om met elkaar te vergelijken. Zo zijn er verschuivingen waar te nemen in dominantie en zijn er manieren waarop deze belangrijke cryptocurrencies elkaar beïnvloeden

Afnemende Dominantie van Bitcoin in Futures Trading

Recente data tonen aan dat de dominantie van Bitcoin in de futuresmarkt is gedaald tot 38%, een aanzienlijke afname van bijna 50% twee maanden geleden. Dit wijst op een groeiende interesse van handelaren in alternatieve cryptocurrencies (altcoins) naarmate 2023 ten einde loopt. De dollarwaarde van actieve futurescontracten gekoppeld aan Bitcoin vertegenwoordigt nu een kleiner deel van de totale marktbrede nominale open interest van $30,45 miljard. Deze verschuiving duidt op een hernieuwde risicobereidheid in de cryptomarkt, die typisch wordt waargenomen na een opmerkelijke Bitcoin-uptrend.

De dominantie van BTC op het gebied van open interest
De dominantie van BTC op het gebied van open interest is in twee maanden tijd gedaald van bijna 50% naar 38% (Coinalyze)

 

Ondertussen breekt Bitcoin echter wel nieuwe records. Op kerstavond bereikte het netwerk een historisch hoogtepunt met 723.459 bitcoin-transacties die op één dag door miners werden bevestigd. Het overtrof het vorige record van 710.579 van 36 dagen eerder met een indrukwekkende marge van 12.880 transacties. De opmerkelijke stijging van het aantal dagelijkse transacties op 24 december was voornamelijk het gevolg van ordinal inscripties, die een aanzienlijk deel van de transacties van die dag voor hun rekening namen.

Naast het vestigen van een dagelijks transactierecord op kerstavond, bereikten bitcoin (BTC) miners ook een nieuw hoogtepunt in de totale hashrate van het netwerk. De cumulatieve hashrate steeg op 24 december naar 546 exahash per seconde (EH/s) en steeg van 538 EH/s de dag ervoor toen de netwerk-moeilijkheidsgraad de 72 biljoen overschreed.

Ether (ETH) Prijs Bullish met Toename in DApp Activiteit

Ether, de op één na grootste cryptocurrency, heeft recentelijk  een koersstijging meegemaakt, waarbij het de weerstand van $2.400 benaderde maar deze niet doorbrak. Deze stijging wordt ondersteund door een toename in de activiteit van gedecentraliseerde applicaties (DApps) en protocolinkomsten op het Ethereum-netwerk. Ethereum DApp-volumes bereikten $27,8 miljard in de laatste zeven dagen, een stijging van 14,2% ten opzichte van de voorgaande week. Deze groei, samen met een substantiële stijging van de Ether-futurespremie, wijst erop dat handelaren vertrouwen hebben in het vermogen van Ether om boven de $2.500 uit te stijgen, ondanks dat de eventuele goedkeuring van een spot Ether ETF nog niet is in-geprijsd.

Ethereum koers grafiek

Solana (SOL) Herstelt door Ethereum's Gas Fee Spike en Airdrops

De prijs van Solana (SOL) is in de afgelopen week met meer dan 60% gestegen, waarbij het voor het eerst in achttien maanden $118 bereikte. Deze stijging valt samen met een verhoging van de gasvergoedingen in het ecosysteem van Ethereum, waardoor gebruikers alternatieve blockchainplatformen met lagere transactiekosten zijn gaan verkennen. Solana heeft ook een impuls gekregen van recente airdrops, zoals die van de Bonk-mememunt, die hebben bijgedragen aan een toename van het dagelijks actieve adressen en een stijging van de Solana koers. Ondanks enige technische indicatoren die wijzen op een mogelijke verkoop, blijft Solana aantrekkelijk voor institutioneel kapitaal, met substantiële instroom in Solana-gebaseerde investeringsfondsen.

Solana koers grafiek

Dynamische Markt met Groeiende Interesse in Altcoins

Deze ontwikkelingen in de cryptomarkt duiden op een dynamisch landschap waarin Bitcoin's dominantie afneemt ten gunste van altcoins zoals Ethereum en Solana. De toenemende interesse in DApp-activiteit en de stijgende vraag naar altcoins weerspiegelen een groeiende diversificatie binnen de cryptomarkt. Terwijl Bitcoin nog steeds een belangrijke rol speelt en z'n rol als marktleider niet ter discussie staat, is het duidelijk dat beleggers en handelaren hun aandacht ook richten op andere veelbelovende digitale activa. De toekomst van de cryptomarkt lijkt gevormd te worden door een breed scala aan technologieën en innovaties, waarmee de weg wordt geplaveid voor een spannend 2024 in de wereld van blockchain en cryptocurrencies.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram