Bitcoin koers doet stapje terug met kerst, $250.000 voorspeld in 2024

Kerstman kijkt naar scherm met daarop de Bitcoin koers 

De Bitcoin koers moest met de kerstdagen een stapje terug doen. Op eerste kerstdag handelde de leidende cryptocurrency nog zijwaarts rond $43.500, maar op dag twee van de festiviteiten ging het snel naar beneden. Rond 5 uur in de ochtend op tweede kerstdag begon de koers te dalen en bereikte uiteindelijk een dieptepunt van $41.600 rond de tijd dat de meeste mensen hier aan hun tweede kerstdiner begonnen. Daarna herstelde de Bitcoin koers langzaam maar zeker en inmiddels handelt het weer ruim $1000 hoger rond $42.750.

Nu kerst uit de weg is, betreden we in een interessante periode voor Bitcoin. We zijn namelijk nog maar korte tijd verwijdert van een beslissing door de SEC over het al of niet goedkeuren van de eerste Spot Bitcoin ETF(s). Dit kan voor de nodige volatiliteit gaan zorgen aan het begin van het nieuwe jaar.

De markt is er van overtuigd dat er een goedkeuring komt en heeft daar al uitgebreid op geanticipeerd met de sterk opgelopen Bitcoin koers van de afgelopen maanden. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de Bitcoin koers, in het geval van een negatieve beslissing door de SEC, een flinke koersval kan maken.

Maar ook bij een positieve beslissing, waarbij één of meerder Spot Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd, bestaat de kans op een koersdaling. Zo verwacht Ark Invest CEO Cathie Wood dat veel beleggers, die door de stijgende Bitcoin koers mooie winsten hebben gemaakt, winst zullen nemen zodra het nieuws over een goedkeuring bekend wordt. Dit is het bekende ‘sell the news’ fenomeen wat je wel vaker ziet op de financiële markten. Cathie Wood zei daarover het volgende:

 

“Those who have been moving in and enjoying some nice profits, will probably ‘sell on the news’. That’s an expression that traders use, so you anticipate the event, beat up the price and then sell on the news.”

 

Op de wat langere termijn is de Ark Invest CEO echter zeer positief over de vooruitzichten voor de Bitcoin koers en voor crypto in het algemeen. Ze zei het volgende:

 

“Dat zou op zeer korte termijn zijn, want wat we denken dat wat hier gaat gebeuren is, dat de SEC de spot Bitcoin ETF groen licht gaat geven voor institutionele beleggers om deel te nemen”

 

Eenmaal goedgekeurd zal een Spot Bitcoin ETF een van de gemakkelijkste manieren worden voor instellingen om toegang tot Bitcoin te krijgen, waardoor ze een klein deel van biljoenen dollars aan activa richting Bitcoin kunnen schuiven, meent de CEO van ARK. Volgens Wood zou de Bitcoin koers aanzienlijk stijgen als institutionele beleggers minstens 0,1% of 0,2% van hun belegd vermogen in Bitcoin zouden stoppen.

De actuele Bitcoin koers en data

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $43.207 (Bitmex) en €39.082 (Bitvavo). Dat is een verandering van 1,3% in de afgelopen 24 uur. Altcoins lieten een gemengd beeld zien met zowel stijgers als dalers. Daarover verderop meer.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 30-minuten grafiek

 

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $837 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 51,8%.

Crypto Fear & Greed index

De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 73. Dat is 2 punten hoger dan gisteren.

Crypto Fear & Greed Index 

Ander Crypto Nieuws

Crypto-miljardair Tim Draper voorspelt Bitcoin koers van $250.000

miljardair crypto durfkapitalist Tim Draper heeft opnieuw voorspeld dat de Bitcoin koers volgend jaar $250.000 zal bereiken. Draper deed deze voorspelling vier jaar geleden al, toen de koers worstelde rond het niveau van $4.000. Hij zei toen dat de digitale munt de komende vier jaar een waarde van $250.000 zou bereiken. Zal deze schijnbaar bizarre voorspelling uitkomen? Daarover verderop meer.

De Bitcoin-hash-rate heeft nieuwe hoogtepunten bereikt nu we richting het einde van 2023 en het nieuwe jaar gaan. Volgens Bitcoininfocharts bereikte de kracht van het cryptocurrency-netwerk met Kerstmis een zinderende 544 Exahash per seconde. Miners doen naar verluidt hun best om te profiteren van de huidige situatie, aangezien het volgende halveringsproces voor de deur staat. De moeilijkheidsgraad is de afgelopen maanden echter ook aanzienlijk gestegen en dit maakt het werk van miners nog moeilijker. Velen van hen bewaren hun digitale valuta voor de bullmarkt van 2024-2025, maar ze moeten energierekeningen en onderhoudskosten betalen en ze zullen er op een gegeven moment een deel van moeten liquideren. Sommigen beweren dat de huidige Bitcoin koers lucratief genoeg is voor een uitbetalingssituatie, maar zij weerstaan de verleiding momenteel grotendeels. Deze piek in de hash-rate ligt ook midden in de zwakke periode waarin waterkrachtprojecten niet op volle capaciteit draaien en de energiebehoefte over de hele wereld aanzienlijk is toegenomen.

Barry Silbert treedt terug uit het bestuur van Grayscale

In een verrassende stap trad Barry Silbert dinsdag terug als voorzitter van de raad van bestuur van Grayscale. De beslissing kwam toen Grayscale zijn aanvraag voor een spot Bitcoin ETF wijzigde die momenteel door de SEC wordt beoordeeld. Silbert is de oprichter van de Digital Currency Group, eigenaar van Grayscale Investments en het institutionele cryptoplatform Genesis Global Capital. Hoewel Silbert zijn positie in de raad van bestuur van Grayscale heeft neergelegd, blijft hij verantwoordelijk voor het bedrijf Digital Currency Group.

Grayscale heeft het hele jaar met de SEC te maken gehad en Silbert zelf was het doelwit van een rechtszaak van de New Yorkse procureur-generaal Letitia James. De aanklacht in deze zaak luidt dat Silbert investeerders in de producten van Grayscale voor maar liefst $ 1 miljard heeft misleid. Silbert staat ook onder onderzoek van de SEC, wat bij sommigen heeft geleid tot de overtuiging dat dit ontslag een overeenkomst tussen de twee partijen was. Silbert zou aftreden in ruil voor een grotere kans dat Grayscale’s spot Bitcoin ETF in januari zou worden goedgekeurd.

X-post Adam Cochran 

De aanvraag van Grayscale wijkt enigszins af van die van bedrijven als Blackrock, Fidelity of Ark Invest. Omdat Grayscale al de GBTC of Grayscale Bitcoin Trust exploiteert, is de aanvraag bedoeld om GBTC om te zetten in een spot Bitcoin ETF, in plaats van een nieuw fonds op te richten.

Spot Bitcoin ETF's op schema om goedgekeurd te worden

We zijn minder dan tien dagen verwijderd van de datum waarop de SEC moet beslissen over de eerste ronde van spot Bitcoin ETF’s. Grayscale en andere bedrijven hebben de afgelopen maand een ontmoeting gehad met de SEC en wijzigingen in hun aanvragen ingediend.

Lezers herinneren zich misschien dat Grayscale een paar maanden geleden een historische overwinning op de SEC in de rechtbank had behaald, wat de balans leek te doen doorslaan ten gunste van de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s.

Naast Silbert nam ook de president van Digital Valutagroep Mark Murphy ontslag uit de raad van bestuur. Beide ontslagen zullen van kracht zijn vanaf 1 januari 2024, slechts enkele dagen vóór het besluit van de SEC. De plaats van Silbert in de Raad van Bestuur van Grayscale wordt nu ingenomen door de huidige CFO van de Digital Valutagroep Mark Shifke.

Dit nieuws had verder geen directe impact op de cryptomarkten, aangezien Bitcoin, Ethereum en Solana vanaf dinsdagavond allemaal bescheiden lager handelen.

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen lieten een gemengd beeld zien over de afgelopen 24 uur, met sommige koersen hoger en andere weer lager:

Ethereum (ETH, 1,9%), Binance Coin (BNB, 6,8%), Ripple (XRP, 1,2%), Solana (SOL, -1,3%), Cardano (ADA, 0,5%), Dogecoin (DOGE, -0,1%), Avalanche (AVAX, -3,9%), Tron (TRX, -0,3%), Chainlink (LINK, 0,9%), Toncoin (TON, -0,2%), Polygon (MATIC, 19,8%) ), Polkadot (DOT, -3,2%), Shiba Inu (SHIB, 0,8%), Litecoin (LTC, 4,4%), Cosmos (ATOM, -2,6%) en Uniswap (UNI, 5,8%).

Polygon koers grafiek
Polygon koers 30-minuten grafiek

 

Durfkapitalist Tim Draper voorspelt een Bitcoin koers van $250.000 in 2024

Grote crypto-investeerder Tim Draper gelooft dat de Bitcoin koers op een gegeven moment in 2024 wel $250.000 kan bereiken. Draper deed deze voorspelling vier jaar geleden en hij zegt dat hij er nog steeds achter staat.

Draper zei:

"Ik zou zeggen dat mijn getal van $250.000 waarschijnlijk vrij snel zal komen, dus ik blijf bij $250.000... Ik denk eigenlijk dat als het $250.000 bereikt, het er ver voorbij zal gaan"

Het is duidelijk dat Draper er alle belang bij heeft dat Bitcoin deze nieuwe hoogtepunten bereikt. Maar de bullmarkt wordt volgend jaar vrijwel zeker verwacht en in die tijd gaat het er vaak wild aan toe. Wie weet hoe hoog het op dat moment kan gaan?

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram