Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers positief het jaar uit. Vooruitzicht voor 2024 uitstekend!

jongetje met kroon op hoofd houdt Bitcoin munt omhoog en vormt daarmee het jaartal 2024. Daarmee wordt de verwachting van een positief jaar voor de Bitcoin koers weerspiegelt 

Bitcoin lijkt 2023 positief te willen eindigen op deze laatste dag van het jaar. De Bitcoin koers heeft zich goed herstelt van de dieptepunten van gisteren en eergisteren van iets meer dan $41k. Inmiddels is de koers al weer flink gestegen en komt in de buurt van $43k.

Ondanks de toenemende speculatie over een op handen zijnde correctie, lijkt het er op dat de snel naderende datum van een mogelijke goedkeuring van de lang verwachtte spot Bitcoin ETF, momenteel een stevige vloer onder de Bitcoin koers legt. Het is dan ook heel goed mogelijk dat het nieuwe jaar een vliegende start krijgt in de dagen die nog resten tot deze goedkeuring, die voor 10 januari wordt verwacht. Wanneer de sterke weerstand rond $45k kan worden overwonnen, dan behoort een snelle spurt richting een Bitcoin koers van $50.000 zeker tot de mogelijkheden.

De Bitcoin koers in 2023 en vooruitzicht voor 2024

Zo op de laatste dag van het jaar is het goed om eens terug te blikken op 2023 en wat het Bitcoin gebracht heeft. Het mag duidelijk zijn dat Bitcoin een geweldig jaar achter de rug heeft met een stijging van de Bitcoin koers met maar liefst 157,5%. De prijs-range waarbinnen het bewoog dit jaar was van $16.340 tot $44.701 (bron: Marketwatch.com). Dat is allemaal prachtig en de meeste Bitcoin-beleggers zullen dan ook tevreden terugkijken op het voorbije jaar, maar het belangrijkste wapenfeit is toch wel dat Bitcoin de bearmarkt nu definitief achter zich heeft gelaten. Met een aantal mooie katalysatoren in het vooruitzicht, zoals de aanstaande goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF, de Bitcoin halving in april 2024 en de waarschijnlijk weer dalende rente op de kapitaalmarkten, lijkt 2024 wederom een mooi jaar te worden voor Bitcoin! 

De actuele Bitcoin koers en marktdata

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $42.640 (Bitmex) en €38.770 (Bitvavo). Dat is een verandering van 1,67% in de afgelopen 24 uur. Ook de meeste altcoins staan in het groen. Daarover verderop meer.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt ongeveer $836 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt is ongeveer 51,5%. De Crypto Fear & Greed Index staat op dit moment op een waarde van 67. Dat is 1 punt lager dan gisteren.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

 

Ander Crypto Nieuws

India treedt op tegen grote crypto-exchanges

De Indiase regering heeft een grootschalig optreden ingezet tegen de ‘illegale crypto exchanges’ die in haar rechtsgebied actief zijn. De Financial Intelligence Unit (FIU) heeft aan veel van deze beurzen nalevingskennisgevingen afgegeven en een aantal ervan verboden, waaronder ook Binance. Gaat het land richting een confrontatie met de crypto-economie, zelfs nadat het deze in 2022 heeft gelegaliseerd? Daarover verderop meer.

Hypocrisie bij Jamie Dimon

Jamie Dimon, de CEO van de grote investeringsbank JP Morgan Chase, wordt opnieuw bekritiseerd vanwege zijn flagrante hypocrisie met betrekking tot cryptocurrencies. Hij legde een verklaring af over digitale valuta waarin hij zei dat, als het aan hem lag, crypto in de VS verboden zou worden. Dit sentiment leeft onder veel conventionele bankiers en zij hebben het recht om hun mening te geven. Maar tegelijkertijd is Dimon actief betrokken bij het verkrijgen van goedkeuring voor Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s) in de VS. Hij werd genoemd als een geautoriseerde deelnemer in de aanvraag van BlackRock bij de SEC. Dit is de ongelooflijke hypocrisie van Dimon, die aan de ene kant tegen het Amerikaanse Congres zegt dat crypto onder zijn toezicht verboden zou worden, maar tegelijkertijd bereid is om openlijk deel uit te maken van de institutionalisering ervan. Veel crypto-experts, waaronder pro-XRP-advocaat John Deaton, ondervroegen hem op X (voorheen Twitter). Deaton beschuldigde Dimon ervan de hele discussie rond crypto te verpesten.

Altcoin koersen overwegend positief

Andere crypto koersen schreven voor het grootste deel groene cijfers en volgden daarmee de Bitcoin koers omhoog:

Ethereum (ETH, 0,9%), Binance Coin (BNB, 0,6%), Ripple (XRP, 0,6%), Solana (SOL, 1,8%), Cardano (ADA, 1,3%), Dogecoin (DOGE, 0,6%), Avalanche (AVAX, 3,2%), Tron (TRX, 0,8%), Chainlink (LINK, 1,3%), Toncoin (TON, -3,3%), Polygon (MATIC, 1,6%) ), Polkadot (DOT, 4,3%), Shiba Inu (SHIB, 1%), Litecoin (LTC, 0,8%), Cosmos (ATOM, 1,5%) en Uniswap (UNI, 1,1%), Internet Computer (ICP, 31,5%).

 

Internet Computer koers grafiek
ICP koers 15-minuten grafiek

 

De Indiase regering treedt op tegen grote crypto-exchanges, waaronder Binance

Het ministerie van Informatietechnologie en Elektronica van de Indiase overheid treedt op tegen ‘ongeoorloofde’ crypto-exchanges. Tot nu toe heeft het bestuursorgaan verschillende grote crypto-exchanges geblokkeerd, waaronder Binance, Kraken, Bitfinex en Huobi.

“Directeur FIU IND heeft de secretaris van het Ministerie van Elektronica en Informatietechnologie geschreven om de URL’s te blokkeren van genoemde entiteiten die illegaal opereren zonder te voldoen aan de bepalingen van de PML-wet in India”

Het verbod op Binance gaat de zaken nog moeilijker maken voor de zwaar onder druk staande crypto-exchange. Het is al verbannen uit Nederland en België en wordt in de VS gedwongen een boete van 4,3 miljard dollar te betalen. Het zal dus geen gemakkelijk 2024 worden voor het platform voor digitale activa, aangezien overheden het blijven omsingelen. Klanten zullen in toenemende mate voor andere exchanges kiezen die wel gereguleerd zijn, zoals in ons land dit jaar veel klanten overstapten van Binance naar Bitvavo.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram